Home > Belgium (Dutch) > Particulieren > Montage & gebruik > Onderhoud & gebruiksadviezen > VELUX dakvensters > GGL

Manueel wentelend dakvenster, in dennenhout - Type GGL

Gebruik van de ventilatieklep
Frisse lucht, zelfs als het dakvenster gesloten is: Trek zachtjes aan de bedieningsgreep zodat deze in de eerste stand open staat. Het dakvenster is nog gesloten, maar frisse lucht kan de kamer binnen komen door de ingebouwde luchtfilter, die insecten, stof en stuifsneeuw buiten houdt.

Openen en sluiten van het dakvenster
Trek de ventilatieklep naar beneden, bij de tweede stand kan het dakvenster geopend worden. Het draaiend gedeelte zal in verschillende standen blijven staan, d.m.v. veren in de scharnieren. Sluit het dakvenster door het draaiend gedeelte omhoog te duwen en de ventilatieklep weer zover mogelijk te sluiten.

Ventilatiestand
De ingebouwde vergrendelingsschuif maakt het mogelijk om het dakvenster in open positie te vergrendelen. Deze vergrendelingsschuif zit links boven op het dakvenster achter de ventilatieklep en schuift in het busje welke boven aan het kozijn zit.

 

Schoonmaken van de ruit
Om de buitenzijde van de ruit schoon te maken, kunt u het draaiend gedeelte 180° tuimelen. Het draaiend gedeelte moet vergrendeld worden door de vergrendelingsschuif in het busje te schuiven links onderaan in het kozijn. Deze veiligheidsvoorziening zorgt ervoor dat beide handen vrij zijn voor het schoonmaken.

Reinig de ruit met een zachte, schone en pluisvrije doek, een zeemleren doek, een schone, niet-schurende spons of een ruitenwisser zonder metaal. Schoon water is in de regel voldoende voor het reinigen van de ruit. U kunt normaal gesproken ook niet-schurende huishoudmiddelen gebruiken. Zacht water is aan te raden voor het reinigen van de ruit. Daarom kunt u in hard water gebieden een kleine hoeveelheid reinigingsmiddel toevoegen om het water zachter te maken. U kunt ook al het overvloedige water wegvengen na het reinigen.

Waarschuwing

  • Vermijd contact van de ruit met siliconen.
  • Gebruik geen reinigingsmiddelen die schurende ingrediënten bevatten.
  • Gebruik geen chemische producten voor het schoonmaken van de ruit.
  • Vermijd contact met scherpe of schurende materialen inclusief sieraden.
  • Probeer nooit vuil te verwijderen zonder eerst water toe te passen.
  • Als er werkzaamheden zijn in de nabijheid van de ruit, dient u de ruit met een schone plastic beschermhoes af te dekken om hem te beschermen tegen spatten of vlekken van agressieve en schurende ingrediënten.

SWF File
XML File

Beperken van condensvorming
Met name in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid kan condens ontstaan aan de interieurzijde van het glaselement. Dit kan beperkt worden door een radiator onder het dakvenster te plaatsen en door de ruimte goed en regelmatig te ventileren.

Schoonmaken van het luchtfilter
Het luchtfilter kan verwijderd worden en met de gangbare huishoudelijke schoonmaakmiddelen gereinigd worden. Tuimel 180° en vergrendel het draaiend gedeelte in de schoon maakstand en verwijder het filter uit de filterrail. (Nieuwe filters zijn bij de VELUX handelaren te bestellen).

Onderhoud van het hout
Het hout is in de fabriek geïmpregneerd en is afgewerkt met een beschermende laklaag of verflaag. Het hout kan worden schoongemaakt met de gangbare huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Het hout dient minimaal om de 4 jaar opnieuw te worden behandeld. Dakvensters blootgesteld aan hoge temperaturen, sterk zonlicht en/of in ruimten met een hoge luchtvochtigheidsgraad (b.v. keukens en badkamers)dienen minimaal elke 2 jaar te worden behandeld. Wanneer nodig dient u dit natuurlijk vaker te herhalen.

Oppervlakteonderhoud:

Verwijder de bovenste laag (lak of verf). Zorg ervoor dat de oppervlakte schoon en droog is. Breng een laag primer aan op het hout. Wanneer de primer droog is, brengt u vervolgens een beschermlaag aan van acryllak/acrylverf (op waterbasis). Volg altijd de aanwijzingen van de fabrikant. Volg dezelfde methode als er beschadigingen aan de laklaag of verflaag van het dakvenster hersteld moeten worden.

 

Schoonmaken van de gootstukken
Bladeren en ander vuil moeten minstens één keer per jaar uit het gootstuk rondom het dakvenster verwijderd worden zodat het regenwater altijd goed afgevoerd kan worden.

Sneeuw en ijs
Verwijder sneeuw en ijs rondom het dakvenster zodat het smeltwater eenvoudig over de dakpannen afgevoerd kan worden.