Nederlands    |    Français

NOOD: EEN FRISSE KIJK OP HET LEVEN BINNENSHUIS


We zijn erin geslaagd om ons helemaal af te sluiten van de onzekerheden en de ongemakken van de natuur. In veel te veel opzichten is dat een valse overwinning gebleken.


We brengen 90% van onze tijd binnenshuis door en onze woningen zijn zo goed geïsoleerd dat er niet meer genoeg frisse lucht en daglicht door komt. Tegenwoordig wonen 84 miljoen Europeanen in gebouwen die zo vochtig zijn en zoveel schimmel bevatten dat zij een potentiële dreiging vormen voor ons lichamelijk en geestelijk welzijn. De resulterende slechte luchtkwaliteit binnenshuis kan de meest uiteenlopende aandoeningen veroorzaken, van hoofdpijn en pijnlijke ogen tot allergieën, astma – en erger. Personen die in een vochtige woning met schimmel wonen hebben 40% meer kans op astma. 

Gebrek aan direct zonlicht leidt ook tot gezondheidsproblemen zoals te weinig vitamine D, wat weer kan bijdragen tot een gevoel van vermoeidheid, uitputting en neerslachtigheid. Experts schatten dat maar liefst 30% van de wereldbevolking aan enige vorm van SAD (affectieve seizoensstoornis of winterdepressie) lijdt. We weten nog niet helemaal wat nu de precieze oorzaak van SAD is, maar het wordt dikwijls in verband gebracht met een beperkte blootstelling aan zonlicht.
En als we niets doen, zullen die problemen alleen maar erger worden. Daarom is het zo belangrijk dat we allemaal nadenken hoe we ons leven binnenshuis kunnen verbeteren. Of je nu particulier of architect bent, of voor een bedrijf of de overheid werkt, we hebben allemaal een verantwoordelijkheid om al het mogelijke te doen om onze gebouwen gezond te maken. We moeten anders gaan bouwen en anders gaan leven.

Sommige oplossingen zijn simpel, andere moeilijk, maar er zijn er ook die fundamentele maatschappelijke veranderingen vereisen. Maar het is mogelijk – als we er nu samen iets aan doen.

DE WEG NAAR EEN GEZONDERE OMGEVING BINNENSHUIS

VELUX zet zich al meer dan 75 jaar in voor een betere levenskwaliteit door mensen thuis, op het werk en op school voldoende licht en frisse lucht te geven. De voordelen voor onze gezondheid zijn inmiddels bevestigd door de wetenschap, maar we hebben nog een lange weg af te leggen voordat we begrijpen dat daglicht en frisse lucht niet alleen leuk zijn maar ook noodzakelijk.
Gelukkig staan we niet alleen in deze strijd. We werken samen met andere internationale marktleiders in de bouwsector om betere woningen te maken. Onze oplossingen kunnen niet alle problemen van de 'indoor' generatie oplossen, maar we kunnen wel helpen door de beste weg voorwaarts te laten zien.


BINNENSHUIS KAN DE LUCHT TOT WEL 5 KEER MEER VERVUILD ZIJN DAN BUITEN

Waar u ook woont, een raam openen en frisse lucht binnenlaten verdient bijna altijd de voorkeur boven het inademen van muffe binnenlucht.

EEN GEBREK AAN DAGLICHT MAAKT 15% VAN ONS VERDRIETIG

De kracht van daglicht kan gewoon niet worden nagemaakt. We hebben zonlicht nodig om ons energiek en gezond te voelen.