Nederlands    |    Français

DE VERBORGEN KRACHT VAN DAGLICHT


Daglicht kan u veel meer bezorgen dan een goed gevoel. Voldoende daglicht levert voordelen voor kinderen op lichamelijk en psychologisch vlak op.


Een Franse studie uit 2012 onder ruim 2000 kinderen, verspreid over Europa, heeft aangetoond dat de hoeveelheid daglicht in een klaslokaal de testresultaten van leerlingen bij wiskunde en logica met maar liefst 15% verbeterde. Een combinatie van op het zuiden gerichte ramen en een effectieve zonwering leidde tot gelukkiger en meer productieve kinderen.

Deze bevindingen vormen het overduidelijke bewijs dat kinderen in contact moeten komen met genoeg daglicht: dat is niet alleen noodzakelijk maar ook nuttig. Voor ouders kan dit inzicht een goede motivatie zijn om hun woonruimte te herinrichten en nieuwe manieren en plaatsen te bedenken om tijd met hun kinderen door te brengen.

SYMPTOMEN

In deze tijd van digitaal entertainment kan het voor jonge mensen moeilijk zijn om tijd te maken voor eenvoudigere pleziertjes zoals het geweldige gevoel dat zonlicht kan geven. Maar feit is dat een gebrek aan voldoende direct of indirect zonlicht tot een vitamine D-tekort leidt, de biologische klok van uw kinderen verstoort en hun gemoedsstemming en concentratievermogen beïnvloedt.

OPLOSSINGEN

Er zijn een paar simpele en praktische maatregelen die u kunt nemen om ervoor te zorgen dat uw kinderen het daglicht krijgen dat ze nodig hebben.

1.


Open (uw) huis

Zorg dat er zoveel mogelijk daglicht in uw woning binnenkomt. Uw gordijnen en zonweringen moeten overdag bij voorkeur helemaal geopend zijn. Als uw kind een bureau of tafel heeft, doet u er goed aan deze dichter bij een raam te plaatsen.

2.


Vind de juiste positie

Ons lichaam kan zich slechts afstemmen op het zogenaamde 24-uursritme van “slapen, werken, leven” als het wordt blootgesteld aan de juiste verhouding licht én duisternis, en kinderen zijn daarop geen uitzondering. Plaats de slaapkamers van uw kinderen zoveel mogelijk op het oosten, waar de zon opkomt. Dat is vooral heel gunstig voor tieners en jonge volwassenen, die een vertraagde biologische klok hebben en 's morgens vaak moeilijk kunnen opstaan. En zorg dat uw gordijnen en zonweringen 's nachts zoveel mogelijk licht tegenhouden.

3.


Kom wat vaker buiten

Stimuleer uw kinderen om buiten te spelen zodra ze daar de kans toe hebben. Naast de lichamelijke voordelen van beweging zijn de meeste wetenschappers het er over eens dat blootstelling aan 30 minuten tot twee uur daglicht per dag een geweldige impuls kan geven voor ons geestelijk welzijn.

Wilt u graag meer weten?

FOCUS OP HET
GROTER GEHEEL

Naast nieuwe dagelijkse routines is het ook belangrijk om fundamentele veranderingen proberen aan te brengen in het binnenklimaat van uw woning. We brengen 90% van onze tijd binnen door en twee derden van die tijd in onze eigen woning. Er is dus geen betere plek dan binnenshuis om met een beter leven te starten.

 

Verbeter uw bestaande ruimte

Bekijk hoe u 'buiten naar binnen kan halen' door meer daglicht in uw woning binnen te laten. Aangezien de meesten van ons in stedelijke omgevingen wonen, zijn we in zeker opzicht vervreemd geraakt van de natuur. Zoek ramen of deuren die de hoeveelheid daglicht in uw kamer vergroten – en vergeet niet dat een dakvenster meer daglicht binnenlaat dan een normaal venster.

Creëer extra ruimte, op de juiste manier

Extra vierkante meters aan uw woning toevoegen is een geweldige manier om uw leven binnenshuis te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een zolderverbouwing of uitbouw en kies hierbij vooral oplossingen die frisse lucht en daglicht binnenbrengen.

Verhuizen

Als u een nieuwe woning zoekt, moet u eraan denken dat oudere panden mogelijk problemen vertonen die een invloed kunnen hebben op het binnenklimaat. Controleer bijvoorbeeld of de ramen genoeg daglicht binnenlaten. Als dat niet het geval is, kunt u overwegen om extra ramen of deuren te plaatsen. En als u uw woning een opfrisbeurt wilt geven, doet u er goed aan een lichtere verfkleur te kiezen. Die creëren namelijk een spiegeleffect waarbij het licht beter in uw woning wordt gereflecteerd.


KINDERKAMERS ZIJN VAAK DE MEEST VERVUILDE IN HET HUIS

Giftige deeltjes, CO2 door uitademing – kinderkamers bevatten dikwijls de hoogste concentratie schadelijke stoffen van alle kamers in de woning.

WAT KAN IK DOEN?

Er zijn tal van manieren om frisse lucht en daglicht in uw woning te krijgen. Sommige zijn snel en simpel, andere kosten wat meer tijd maar leveren wel flinke verbeteringen op lange termijn op.