Nederlands    |    Français

ONZE GROOTSTE SCHATTEN ZIJN HET KWETSBAARST


Kinderen zijn extra kwetsbaar voor de impact van een slecht binnenklimaat, want hun longen en hersenen zijn nog niet volledig ontwikkeld.


Kinderkamers zijn vaak de slechtste plaatsen om tijd door te brengen, vanwege de luchtvervuiling. Naast de giftige deeltjes van bronnen elders in huis, zijn veel speelgoed en elektronische apparaten in kinderkamers verantwoordelijk voor allerlei schadelijke uitstoot. Uit een recente Deense studie is gebleken dat bij ongeveer de helft van de deelnemende gezinnen de kinderslaapkamers 's nachts hogere concentraties CO2 bevatten dan aanbevolen, en dat ongeveer 1 kamer op 4, driemaal het aanbevolen maximumniveau CO2 bevatte.

SYMPTOMEN

Luchtvervuiling en hoge niveaus van CO2 kunnen tot klachten leiden zoals hoofdpijn, slaapstoornissen en vermoeidheid en zelfs concentratieproblemen. Een slecht binnenklimaat is vooral erg zwaar voor kinderen, want zij moeten nog groeien en ademen sneller dan volwassenen.

OPLOSSINGEN

Hier zijn enkele simpele manieren om de concentraties CO2 in de kamers van uw kinderen te verminderen en het binnenklimaat te verbeteren.

1.


Zet meer dan één raam open om te verluchten

Binnenlucht bevat onder andere gassen, deeltjes, biologisch afval en waterdamp, die stuk voor stuk gezondheidsrisico's inhouden. Het is aan te raden om uw woning drie of vier keer per dag minstens 10 minuten achter elkaar te luchten. Lucht de slaapkamers van uw kinderen 's morgens, als ze spelen en 's avonds voor het slapengaan.

2.


Plastic is niet altijd zo fantastisch


Als plastic warm wordt geeft het giftige gassen af, dus laat het plastic speelgoed van uw kinderen niet in contact komen met direct zonlicht. Laat ook geen plastic voorwerpen op de vloer staan als u vloerverwarming heeft. Volgens EU-voorschriften moet u alle speelgoed van vóór 2007 verwijderen want het is gebleken dat hier verboden chemische stoffen in zitten. Als u er de ruimte voor heeft, zou u kunnen overwegen uw kinderen in een andere kamer dan hun slaapkamer te laten spelen. Zo vermindert u de hoeveelheid potentieel schadelijke stoffen in de lucht. Door bepaalde planten in een kamer te zetten kunt u eveneens het binnenklimaat verbeteren, want zij dringen het overschot aan CO2 terug.

3.


Beperk vocht, bestrijd mijt

65% van de Europeanen droogt minstens één maal per week zijn kleren binnen – een slechte gewoonte. Bij het drogen van kleding komt immers vocht vrij die in huis tot schadelijke schimmel kan leiden. Probeer dus uw kleding zoveel mogelijk op een andere plaats te drogen. Om dezelfde redenen moet u er op toezien dat uw badkamer naar behoren geventileerd wordt. Stofmijten zijn dol op bedden dus verschoon uw lakens regelmatig. U doet er ook goed aan uw matrassen en kussens te vervangen als ze al lange tijd meegaan. In een gebruikt matras kunnen tussen 100.000 en 10 miljoen mijten zitten en bij een twee jaar oud kussen bestaat mogelijk 10% van het gewicht uit dode mijten en hun uitwerpselen. 

Wilt u graag meer weten?

FOCUS OP HET GROTER GEHEEL

Naast nieuwe dagelijkse routines is het ook belangrijk om fundamentele veranderingen proberen aan te brengen in het binnenklimaat van uw woning. We brengen 90% van onze tijd binnen door en twee derden van die tijd in onze eigen woning. Er is dus geen betere plek dan binnenshuis om met een beter leven te starten.

 

Verbeter uw bestaande ruimte

Bedenk hoe u 'buiten binnen kunt halen'. Aangezien de meeste mensen in stedelijke omgevingen wonen, zijn we in zeker opzicht vervreemd geraakt van de natuur. Zelfs met iets kleins als een paar potplanten – die zoals u weet de lucht zuiveren – verkrijgt u al een veel beter binnenklimaat. En met een slim gebruik van ramen en deuren zou u een beter beeld van de buitenwereld kunnen creëren.

Creëer extra ruimte, op de juiste manier

Extra vierkante meters aan uw woning toevoegen is een geweldige manier om uw leven binnenshuis te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een zolderverbouwing of uitbouw en kies hierbij vooral oplossingen die frisse lucht en daglicht binnenbrengen.

Verhuizen

Als u een nieuwe woning zoekt, moet u eraan denken dat oudere panden mogelijk problemen vertonen die een invloed kunnen hebben op het binnenklimaat. Controleer bijvoorbeeld of alle ramen wel helemaal kunnen worden geopend en of ze functioneel zijn, met name in de keuken en de badkamer. En als u uw woning een opfrisbeurt wilt geven, doet u er goed aan een lichtere verfkleur te kiezen. Die creëren namelijk een spiegeleffect waarbij het licht beter in uw woning wordt gereflecteerd.


DAGLICHT KAN DE LEERPRESTATIES VAN UW KINDEREN MET 15% VERBETEREN

Wetenschappers hebben aangetoond dat klaslokalen die veel daglicht binnenlaten een doelmatiger leeromgeving zijn dan slecht verlichte lokalen. Er is geen reden om aan te nemen dat thuis en op het werk niet dezelfde voordelen kunnen worden verkregen.

WAT KAN IK DOEN?

Er zijn tal van manieren om frisse lucht en daglicht in uw woning te krijgen. Sommige zijn snel en simpel, andere kosten wat meer tijd maar leveren wel flinke verbeteringen op lange termijn op.