Nederlands    |    Français

BINNENLUCHT – HET IS NIET WAT U DENKT


De lucht binnenshuis kan tot 5 keer meer vervuild zijn dan de buitenlucht. Leven in een muffe lucht kan lichamelijke klachten veroorzaken, variërend van jeukerige ogen, hoofdpijn en slaapstoornissen tot astma en allergieën.


Binnenlucht kan op talloze manieren vervuild raken. Variërend van teveel CO2 tot voedseldeeltjes van het koken, dierenharen en vocht van badkamer en wasmachine. 65% van de Europeanen droogt minstens éénmaal per week zijn kleren binnen, en daarbij komt vocht vrij. Het gemiddelde gezin produceert dagelijks zo'n 10 liter vocht. Uit onderzoek is verder gebleken dat kinderkamers vaak de meest vervuilde kamers in een woning zijn. In 45% van alle kinderkamers is er een te hoge concentraties CO2 door onvoldoende ventilatie.

SYMPTOMEN

Aanhoudende lichamelijke symptomen zoals niezen, een lopende neus, rode ogen en hoofdpijn, die afnemen zodra u het huis verlaat, kunnen wel eens door een slecht binnenklimaat veroorzaakt worden. Bezigheden als koken, wassen en een bad of douche nemen, voegen allemaal vocht toe aan de binnenlucht. Dat kan schimmelgroei veroorzaken die gezondheidsklachten veroorzaakt. En hoe meer activiteit er in een ruimte is, hoe meer stof en andere deeltjes opwaaien en zich kunnen verspreiden.

OPLOSSINGEN

Een eerste stap naar een betere lucht binnenshuis is de omvang van het probleem te accepteren en te begrijpen. Dat kan u motiveren om de volgende simpele maatregelen voor een gezondere lucht in het oog te houden.

1.


Zet meer dan één raam open om te verluchten

Binnenlucht bevat onder andere gassen, deeltjes, biologisch afval en waterdamp, die stuk voor stuk gezondheidsrisico's inhouden. Het is aan te raden uw woning drie of vier keer per dag minstens 10 minuten achter elkaar te luchten, waarbij u meer dan één raam openzet. En verder moet u uw slaapkamers voor het slapengaan en bij het opstaan luchten.

2.


Reinig en lucht uw tapijten

… of beter nog, doe ze weg. Dikke tapijten en meubels zoals oude banken zijn een eldorado voor stofmijt en bacteriën.

3.


Beperk vocht in huis

Probeer uw kleding niet binnenshuis te drogen. Daarbij komt immers vocht vrij die soorten schimmel veroorzaken die schadelijk zijn voor uw gezondheid. Om dezelfde redenen moet u er op toezien dat uw badkamer naar behoren geventileerd wordt. Als u uw kleding niet buiten kunt drogen, probeer dan een raam te openen dichtbij de plaats waar u kleding hangt te drogen zodat u in elk geval wat extra vocht kunt elimineren.

Wilt u graag meer weten?

FOCUS OP HET GROTER GEHEEL

Naast nieuwe dagelijkse routines is het ook belangrijk om fundamentele veranderingen proberen aan te brengen in het binnenklimaat van uw woning. We brengen 90% van onze tijd binnen door en 2/3e van die tijd in onze eigen woning. Er is dus geen betere plek dan binnenshuis om met een beter leven te starten.

 

Verbeter uw bestaande ruimte

Bedenk hoe u 'buiten binnen kunt halen'. Aangezien de meeste mensen in stedelijke omgevingen wonen, zijn we in zeker opzicht vervreemd geraakt van de natuur. Zelfs met iets kleins als een paar potplanten – die zoals u weet de lucht zuiveren – verkrijgt u al een veel beter binnenklimaat. 

Creëer extra ruimte, op de juiste manier

Extra m2 aan uw woning toevoegen is een geweldige manier om uw leven binnenshuis te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een zolderverbouwing of uitbouw en kies hierbij vooral oplossingen die frisse lucht en daglicht binnenbrengen.


Verhuizen

Als u een nieuwe woning zoekt, moet u eraan denken dat oudere panden mogelijk problemen vertonen die een invloed kunnen hebben op het binnenklimaat. Controleer bijvoorbeeld of alle ramen wel helemaal kunnen worden geopend en of ze functioneel zijn, met name in de keuken en de badkamer. En als u uw woning een opfrisbeurt wilt geven, doet u er goed aan een lichtere verfkleur te kiezen. Die creëren namelijk een spiegeleffect waarbij het licht beter in uw woning wordt gereflecteerd.


LEVEN IN EEN VOCHTIGE WONING MET
SCHIMMEL VERHOOGT UW
KANS OP ASTMA MET 40%

Ademhalingsproblemen en allergieën kunnen veroorzaakt of verergerd worden door slechte luchtkwaliteit in uw woning.

WAT KAN IK DOEN?

Er zijn tal van manieren om frisse lucht en daglicht in uw woning te krijgen. Sommige zijn snel en simpel, andere kosten wat meer tijd maar leveren wel flinke verbeteringen op lange termijn op.