Nederlands    |    Français

DE WERKELIJKE PRIJS VAN EEN SLECHTE LUCHTKWALITEIT IN HUIS


Momenteel leven 84 miljoen Europeanen in vochtige woningen of woningen met schimmel, waardoor hun risico op ademhalingsaandoeningen en levenslange allergieën toeneemt.


Vochtige omgevingen met schimmel kunnen het risico op astma met 40% verhogen. Een Europees onderzoek heeft uitgewezen dat 2,2 miljoen Europeanen aan astma leiden als direct gevolg van een leven in vochtige gebouwen of gebouwen met schimmel. Vocht kan allerlei allergische reacties oproepen. Er is maar één middel dat op langere termijn echt effectief is tegen de gevolgen van een slecht binnenklimaat en dat is de muffe lucht te vervangen door frisse lucht. Toch verluchten 6 op de 10 mensen hun woningen niet genoeg.

SYMPTOMEN

De duidelijkste symptomen van astma zijn kortademigheid en moeite met ademhalen, maar er zijn nog meer waarschuwingssignalen waarop u moet letten. Een gevoel van benauwdheid, piepen – een fluitend of piepend geluid in de borst bij het ademhalen, vooral bij het uitademen – en chronische hoestbuien, vooral 's nachts of tijdens lichaamsbeweging, kunnen allemaal op astma duiden.

OPLOSSINGEN

Dit zijn drie simpele maar doeltreffende manieren om uw binnenklimaat te verbeteren. Hoe meer u hiervan een routine kunt maken, des te betere resultaten u zult bereiken.

1.


Zet meer dan één raam open om te verluchten

Binnenlucht bevat onder andere gassen, deeltjes, biologisch afval en waterdamp, die stuk voor stuk gezondheidsrisico's inhouden. Het is aan te raden uw woning drie of vier keer per dag minstens 10 minuten achter elkaar te luchten, waarbij u meer dan één raam openzet. En verder moet u uw slaapkamers voor het slapengaan en bij het opstaan luchten.

2.


Reinig en lucht uw tapijten

… of beter nog, doe ze weg. Dikke tapijten en meubels zoals oude banken zijn een eldorado voor stofmijt en bacteriën.

3.


Beperk vocht in huis

65% van de Europeanen droogt minstens één maal per week zijn kleren binnen – een slechte gewoonte. Bij het drogen van kleding komt immers vocht vrij die in huis tot schadelijke schimmel kan leiden. Probeer dus uw kleding zoveel mogelijk op een andere plaats te drogen. Als u uw kleding niet buiten kunt drogen, probeer dan een raam te openen dichtbij de plaats waar u kleding hangt te drogen zodat u in elk geval wat extra vocht kunt elimineren. Om dezelfde redenen moet u er op toezien dat uw badkamer en keuken voldoende geventileerd worden.

Wilt u graag meer weten?

FOCUS OP HET
GROTER GEHEEL

Naast nieuwe dagelijkse routines is het ook belangrijk om fundamentele veranderingen proberen aan te brengen in het binnenklimaat van uw woning. We brengen 90% van onze tijd binnen door en twee derden van die tijd in onze eigen woning. Er is dus geen betere plek dan binnenshuis om met een beter leven te starten.

 

Verbeter uw bestaande ruimte

Bedenk hoe u 'buiten binnen kunt halen'. Aangezien de meeste mensen in stedelijke omgevingen wonen, zijn we in zeker opzicht vervreemd geraakt van de natuur. Zelfs met iets kleins als een paar potplanten – die zoals u weet de lucht zuiveren – verkrijgt u al een veel beter binnenklimaat. En met een slim gebruik van ramen en deuren zou u een beter beeld van de buitenwereld kunnen creëren.

Creëer extra ruimte, op de juiste manier

Extra vierkante meters aan uw woning toevoegen is een geweldige manier om uw leven binnenshuis te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een zolderverbouwing of uitbouw en kies hierbij vooral oplossingen die frisse lucht en daglicht binnenbrengen.

Verhuizen

Als u een nieuwe woning zoekt, moet u eraan denken dat oudere panden mogelijk problemen vertonen die een invloed kunnen hebben op het binnenklimaat. Controleer bijvoorbeeld of alle ramen wel helemaal kunnen worden geopend en of ze functioneel zijn, met name in de keuken en de badkamer. En als u uw woning een opfrisbeurt wilt geven, doet u er goed aan een lichtere verfkleur te kiezen. Die creëren namelijk een spiegeleffect waarbij het licht beter in uw woning wordt gereflecteerd.


BINNENSHUIS KAN DE LUCHT TOT WEL 5 KEER MEER VERVUILD ZIJN DAN BUITEN

Waar u ook woont, een raam openen en frisse lucht binnenlaten verdient bijna altijd de voorkeur boven het inademen van muffe binnenlucht.

WAT KAN IK DOEN?

Er zijn tal van manieren om frisse lucht en daglicht in uw woning te krijgen. Sommige zijn snel en simpel, andere kosten wat meer tijd maar leveren wel flinke verbeteringen op lange termijn op.