Nederlands    |    Français

Wat kan ik doen?


Er zijn tal van manieren om frisse lucht en daglicht in uw woning binnen te laten. Sommige zijn snel en simpel, andere kosten wat meer tijd maar leveren wel flinke verbeteringen op lange termijn op.


1.


Zet meer dan één raam open om te verluchten

Binnenlucht bevat onder andere gassen, deeltjes, biologisch afval en waterdamp, die stuk voor stuk gezondheidsrisico's inhouden. Het is aan te raden uw woning drie of vier keer per dag minstens 10 minuten achter elkaar te luchten, waarbij u meer dan één raam openzet. En verder moet u uw slaapkamers voor het slapengaan en bij het opstaan luchten.

2.


Volg het (natuurlijke) licht

Zet uw eet- en werktafel dichter bij het raam. Kunstlicht bezit niet dezelfde kwaliteiten als zonlicht, dat een natuurlijk antidepressiemiddel is. Verlicht uw woning en werkplek met zoveel daglicht als maar mogelijk is. Het is al ruimschoots wetenschappelijk aangetoond dat er een verband bestaat tussen daglicht en een betere gezondheid en levenskwaliteit, zoals een beter humeur, minder vermoeidheid en minder vermoeide ogen.

3.


Werk aan uw ritme

Ons lichaam kan zich slechts afstemmen op het zogenaamde 24-uursritme van “slapen, werken, leven” als het wordt blootgesteld aan de juiste verhouding licht én duisternis. Plaats uw slaapkamers – en vooral die van tieners en jonge volwassenen, die een vertraagde biologische klok hebben en 's morgens vaak moeilijk kunnen opstaan – zoveel mogelijk op het oosten, waar de zon opkomt. En zorg dat uw gordijnen en zonweringen 's nachts zoveel mogelijk licht tegenhouden.

4.


Maak een wandeling

De meeste wetenschappers zijn het er wel over eens dat blootstelling aan twee uur daglicht per dag een geweldige impuls is voor ons geestelijk welzijn. Ga zodra u de kans heeft naar buiten en probeer uw benen regelmatig te strekken.

5.


Reinig en lucht uw tapijten

… of beter nog, doe ze weg. Dikke tapijten en meubels zoals oude banken zijn een eldorado voor stofmijt en bacteriën.

6.


Beperk vocht in huis

65% van de Europeanen droogt minstens één maal per week zijn kleren binnen, maar bij het drogen van kleding komt vocht vrij die tot een vochtige woning met schadelijke schimmel kan leiden. Laat uw kleren dus zoveel mogelijk op een andere plaats drogen. Als u uw kleding niet buiten kunt drogen, probeer dan een raam te openen dichtbij de plaats waar u kleding hangt te drogen zodat u in elk geval wat extra vocht kunt elimineren. Om dezelfde redenen moet u er op toezien dat uw badkamer naar behoren geventileerd wordt. Door de activiteiten van een gezin van vier personen wordt al gauw 10 liter water aan de binnenlucht toegevoegd. En dat elke dag!

7.


Stop met roken, en steek niet te vaak kaarsen aan

Roken en kaarsen zijn erg slecht voor het binnenklimaat. In Denemarken komt bijvoorbeeld 76% van alle schadelijke deeltjes in een woning van de bewoners zelf.

8.


Zet apparaten uit

Elektrische apparaten zoals tv's en harde schijven van computers stoten chemische stoffen uit die bijdragen tot een slecht binnenklimaat.

9.


Vermijd chemische stoffen

De meeste schoonmaakproducten bevatten potentieel schadelijke chemische stoffen. Gebruik waar mogelijk doeken van microvezels en natuurlijke materialen zoals witte azijn en zeepvlokken. Er is meer dan genoeg online advies voorhanden om uw woning schoon én vrij van chemische stoffen te houden.

10.


Plastic is niet altijd zo fantastisch

Als plastic warm wordt, geeft het giftige gassen af. Als u kinderen heeft, moet u er daarom voor zorgen dat hun plastic speelgoed niet in contact komt met direct zonlicht. Laat ook geen plastic voorwerpen op de vloer staan als u vloerverwarming heeft. Volgens EU-voorschriften moet u alle speelgoed van vóór 2007 verwijderen want het is gebleken dat die bepaalde verboden chemische stoffen bevatten. Als u er de ruimte voor heeft, zou u kunnen overwegen uw kinderen in een andere kamer dan hun slaapkamer te laten spelen. Zo vermindert u de hoeveelheid potentieel schadelijke stoffen in de lucht.

Wilt u graag meer weten?

FOCUS OP HET GROTER GEHEEL

Naast nieuwe dagelijkse routines is het ook belangrijk om fundamentele veranderingen proberen aan te brengen in het binnenklimaat van uw woning. We brengen 90% van onze tijd binnen door en twee derden van die tijd in onze eigen woning. Er is dus geen betere plek dan binnenshuis om met een beter leven te starten.

 

MAAK MEER VAN UW BESTAANDE RUIMTE

Bedenk hoe u 'buiten binnen kunt halen'. Aangezien de meeste mensen in stedelijke omgevingen wonen, zijn we in zeker opzicht vervreemd geraakt van de natuur. Zelfs met iets kleins als een paar potplanten – die zoals u weet de lucht zuiveren – verkrijgt u al een veel beter binnenklimaat. En met een slim gebruik van ramen en deuren zou u een beter beeld van de buitenwereld kunnen creëren.

CREËER RUIMTE OP DE JUISTE MANIER

Extra vierkante meters aan uw woning toevoegen is een geweldige manier om uw leven binnenshuis te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een zolderverbouwing of uitbouw en kies hierbij vooral oplossingen die frisse lucht en daglicht binnenbrengen.

VERHUIZEN

Als u een nieuwe woning zoekt, moet u eraan denken dat oudere panden mogelijk problemen vertonen die een invloed kunnen hebben op het binnenklimaat. Controleer bijvoorbeeld of alle ramen wel helemaal kunnen worden geopend en of ze functioneel zijn, met name in de keuken en de badkamer. En als u uw woning een opfrisbeurt wilt geven, doet u er goed aan een lichtere verfkleur te kiezen. Die creëren namelijk een spiegeleffect waarbij het licht beter in uw woning wordt gereflecteerd.


DE VERONTRUSTENDE FEITEN OVER DE 'INDOOR' GENERATIE

We brengen 90% van onze tijd binnen door, zonder voldoende daglicht of frisse lucht. We denken er niet eens meer over na, maar het is wetenschappelijk aangetoond dat dit schadelijke effecten kan hebben voor onze gezondheid en ons welzijn.

EEN GEBREK AAN DAGLICHT MAAKT 15% VAN ONS VERDRIETIG

De kracht van daglicht kan gewoon niet worden nagemaakt. We hebben zonlicht nodig om ons energiek en gezond te voelen.