Thermisch comfort

Het thermische comfort hangt af van de temperatuur, maar ook van een reeks andere parameters die betrekking hebben op de bewoners van het gebouw: hun niveau van activiteit, hun kleding, hun voorkeuren. We hebben niet in alle ruimtes dezelfde temperatuur nodig. In de slaapkamers zou het voor een betere nachtrust wat koeler moeten zijn dan in de leefruimten. Het is duidelijk dat een te lage temperatuur schadelijk is voor ons comfort. 

Wat in deze tijden van klimaatopwarming benadrukt moet worden, is dat te hoge temperaturen een zeer sterke invloed hebben op ons comfort, maar ook op onze productiviteit.

Kantoren

Scholen

In de bovenstaande grafieken ziet u bijvoorbeeld de impact van te hoge temperaturen op de productiviteit van kantoormedewerkers en schoolkinderen.
We voelen allemaal wel dat we minder efficiënt zijn als de temperatuur te hoog is. En toch spreken de cijfers voor zich!

Met de juiste strategie kan dit probleem echter al in de ontwerpfase zeer efficiënt worden aangepakt.
De beste strategie is een combinatie van externe zonwering die voorkomt dat er warmte binnenkomt en het gebruik van intensieve ventilatie (of ‘night cooling’) om het gebouw te koelen met gratis energie: de energie van de koelere buitenlucht.

Intensieve ventilatie en EPB

Intensieve ventilatie bestaat erin het luchtvolume in een ruimte of gebouw te verversen. Er bestaan verschillende ventilatietypes:

Enkelvoudige ventilatie

door een enkel venster open te zetten: beperkte efficiëntie.

Kruisventilatie

waarbij 2 vensters tegenover elkaar worden opengezet, zorgt voor een verversing van de lucht. Dit type van ventilatie is in vele gevallen dubbel zo efficiënt dan de enkelvoudige ventilatie.

Ventilatie met schoorsteeneffect

wordt bereikt door twee vensters te openen die zich op verschillende hoogteniveaus in het gebouw bevinden. Dankzij de thermische tocht is de luchtverversing 3 x efficiënter dan bij de enkelvoudige ventilatie.

Met de EPB-tool kan per wooneenheid, op forfaitaire wijze, het intensieve ventilatie potentieel bepaald worden waardoor het theoretische verbruik in primaire energie vermindert. Dankzij VELUX ACTIVE with NETATMO komt de woning in de categorie ‘maximum intensieve ventilatie potentieel’ terecht.
 

In onderstaand voorbeeld wordt de impact van de verschillende maatregelen berekend voor het RenovActive huis - een VELUX project waarbij een bestaand huis gerenoveerd werd - , en dit zowel in de Vlaamse als in de Brusselse tool.

Bij warm weer kan door een combinatie van zonwering en intensieve ventilatie een temperatuurdelta van 8° tussen binnen en buiten worden bereikt. Dat blijkt uit de monitoring die VELUX in het Maison Air et Lumière, in de buurt van Parijs, heeft uitgevoerd.