Natuurlijk licht

Licht is een fundamenteel onderdeel van onze fysiologie. Het reguleert ons biologische ritme, heeft een grote invloed op ons humeur en kan ons zelfs beschermen tegen bepaalde ziekten, bijvoorbeeld oogziekten of bepaalde types van kanker.

Hoe gebouwen ontwerpen die daar rekening mee houden? 

  • Zorgen voor voldoende beglazing: in het dak, 12% van het vloeroppervlak
  • Zorgen voor een goede verspreiding van het licht door vensters te voorzien met verschillende oriëntaties / in verschillende dakvlakken
  • Rekening houden met schaduwen buiten
 

Een eenvoudige manier om meer glasoppervlak in het dak te creëren

Het nieuwe VELUX STUDIO venster: dit wordt geplaatst (en opgenomen in de EPB-berekening) als een enkel venster en het bespaart zowel op plaatsings- als op materiaalkosten, aangezien het 20% goedkoper is dan de aankoop van 3 afzonderlijke vensters.

Vanuit esthetisch oogpunt biedt het STUDIO venster, dankzij de dunne profielen, een zeer mooi uitzicht naar buiten toe. Dit uitzicht kan nog mooier worden door meerdere STUDIO vensters te combineren.

Naast de hoeveelheid natuurlijk licht is het ook interessant om oog te hebben voor een goede verdeling van de vensters in de ruimte. Er moet immers niet alleen rekening worden gehouden met de grootte ervan.
In het bovenstaande geval zien we duidelijk dat een groter lateraal venster de hoeveelheid licht in de buurt van het venster aanzienlijk verbetert, maar dat de beste lichtverdeling wordt bereikt door het gebruik van zenitaal licht.

VELUX Daylight Visualizer

Voor een betere daglichtanalyse in de ontwerpfase stelt VELUX u de Daylight Visualizer ter beschikking.

De VELUX Daylight Visualizer is een professionele visualisatietool voor natuurlijk licht waarmee u de hoeveelheid daglicht in een gebouw nauwkeurig kunt voorspellen. De tool kan worden gebruikt om de inval van natuurlijk licht in verschillende ruimtes te bepalen, maar ook om een fotorealistische weergave of een weergave met valse kleuren te verkrijgen. U kunt uw plannen in de tool importeren in de formaten DWG, DXF, SKP of OBJ.

 

Hieronder, een voorbeeld van een renovatie die bedoeld is om de hoeveelheid en de verspreiding van het daglicht in een eengezinswoning te verbeteren.

Hier kunt u deze tool gratis downloaden en meer informatie over het gebruik ervan terugvinden.