De ideale daglichtinval in uw woning

Licht is essentieel om te leven. Voor een optimaal comfort, raden we aan dat de glasoppervlakte minstens 12% bedraagt van het vloeroppervlak in de kamer om de ruimte van een aangenaam binnenklimaat te voorzien. Dit levert voor iedere ruimte een eenvoudige rekensom op, waardoor snel de ideale maat van het dakvenster kan worden bepaald. 

Daglicht, zicht & ruimte

Een dakvenster geplaatst aan de zuidkant van een woning laat de hele dag direct zonlicht  binnen, wat zorgt voor natuurlijke warmte en fel licht. Dakvensters aan de noordzijde laten vrijwel nooit direct zonlicht binnen, maar geven de hele dag door een zacht constant licht.

Meerdere dakvensters kunnen daglicht zelfs tot diep in de ruimte laten komen. Met dakvensters in iedere hoek van het dak geeft iedere positie van de zon een  compleet andere sfeer in de kamer.

De norm is minimaal 12% daglicht per ruimte maar voor een gezond en comfortabel binnenklimaat wordt echter aanbevolen dit te vergroten naar 20% of zelfs 25%. 

Bereken het benodigde daglicht


Stap 1:
Meet de bewoonbare oppervlakte van uw ruimte
Stap 2: Minstens 12% van deze oppervlakte hebt u nodig als lichtoppvervlakte.
Stap 3: Bepaal de verdeling van je dakvensters
Stap 4: Bepaal het aantal dakvensters en de afmetingen


Voorbeeld:
  • Breedte x diepte van uw ruimte = vloeroppervlakte
  • Vloeroppervlakte x 0,12 = lichtoppervlakte
  • Bepaal de verdeling van uw dakvensters
  • Check onze tabellen met afmetingen en bepaal het aantal dakvensters

Afmetingen en aantallen

Ontdek hieronder de tabellen met alle afmetingen van de VELUX dakvensters. De oppervlakte van het glas is aangeduid in m² in een klein rood vakje. 

Verdeling van het licht

Hoe wordt het licht het best verdeeld in de ruimte? Voor een betere lichtverdeling voorziet u meerdere kleine dakvensters in plaats van één groot dakvenster. Denk aan de harmonie met het meubilair en andere vensteroppervlakken (verticale vensters). 

Vind een installateur

Installateurs die opgeleid zijn door VELUX kunnen u niet enkel advies op maat geven om de producten te vinden die bij uw project passen, maar kunnen u ook een gedetailleerde offerte bezorgen. Daarnaast kopen zij de producten voor u aan en installeren deze volgens de regels van de kunst.
 
Waarom voor een VELUX installateur kiezen ? 
  • Hij is aangeraden door VELUX;
  • Hij werkt met onze installatie-instructies, zodat er geen fouten kunnen gebeuren;
  • Hij volgt minstens om de twee jaar een verplichte opleiding in ons gespecialiseerd centrum te Waver. 

Om een installateur in uw buurt te vinden, zijn er twee mogelijkheden: