Voorloper in gebruik

van duurzaam hout

De VELUX groep erkent het belang van duurzaam bosbeheer als onderdeel van onze inspanningen om het milieu te beschermen, biodiversiteit te waarborgen, klimaatverandering aan te pakken en de rechten van lokale gemeenschappen in beboste gebieden te beschermen.

Alle VELUX producten worden vervaardigd in eigen fabrieken. Alle fabrieken in Europa zijn FSC (Forest Stewardship Council) en/of PEFC (Program for the Endorsement of Forest Certification) gecertificeerd. De overige 2% hout is "gecontroleerd" hout volgens FSC. Dit betekent dat de herkomst van het hout bekend is en dat het afkomstig is van niet-controversiële en juridische bronnen.

Alle VELUX dakramen geproduceerd in Europa voor de Europese markt voldoen aan de eisen van de Houtverordening van de Europese Unie.

hout

98% van het hout dat wordt gebruikt in VELUX producten komt uit gecertificeerde, duurzame bossen. De doelstelling is om in 2020 op 99% te zitten. In vergelijking, slechts 30% van het wereldwijde hout komt af van duurzame en gecertificeerde bossen.

"We hebben een strategie om al ons hout uit duurzame bronnen te halen en we zijn er trots op dat we nu op 98% zitten. Het behalen van deze hoge mate van gecertificeerd hout is niet eenvoudig geweest. Wij hebben nauw samengewerkt met onze leveranciers om hen te overtuigen om ons te ondersteunen. We blijven onze reis naar 99-100% gecertificeerd hout doorzetten, want dat is ons lange termijn doel."

Thomas Lyng Jeppesen, VELUX Global Purchasing Category Manager


Al het hout in de VELUX supply chain komt van gecertificeerde bronnen en kan worden teruggeleid naar een gecertificeerd bosgebied. Wanneer een u een VELUX gecertificeerd dakraam koopt, kan het certificaat worden gecontroleerd op PEFC.org of FSC.org.
 
certificaten
grafiek

"Duurzaamheid betekent veel voor ons bedrijf en door lid te worden van FSC kunnen we onze stem laten horen. We willen een actieve bijdrage leveren aan het vergroten van de duurzame houtbranche en we willen ervoor zorgen dat certificering zo eenvoudig, transparant en flexibel mogelijk is voor alle betrokkenen - van bosbouwer via verwerker, helemaal tot aan de eindgebruiker."

Thomas Lyng Jeppesen, VELUX Global Purchasing Category Manager

 

Ondersteuning van Sustainable Development Goal no. 15 van de VN

Onze inspanningen om duurzame houtbronnen aan te boren ondersteunt het Sustainable Development Goal nr. 15 van de Verenigde Naties. Om duurzaam beheer van alle soorten bossen te bevorderen, ontbossing te beëindigen, gedegenereerd bos te herstellen en wederopbouw en herbebossing globaal te vergroten.

 
hout

Door het gebruik van FSC/PEFC gecertificeerd hout zorgen we ervoor dat:

 • Er niet meer hout wordt gekapt dan dat het bos kan reproduceren;
 • Bedreigde soorten en gebieden zijn beschermd tegen kap;
 • Een bepaald aantal bomen per hectare nooit kan worden gekapt of verwijderd wanneer het dood is om de best mogelijke omstandigheden voor wild en vegetatie te waarborgen;
 • De mensenrechten en eigendomsrechten van inheemse gemeenschappen en het gebruik van de grond en middelen worden gerespecteerd.
life on land

Feiten over VELUX houtkap en de verwerking van hout

 • Voor VELUX dakramen wordt naaldhout gebruikt. Hardhout wordt alleen gebruikt bij specifieke klantverzoek en is in alle gevallen FSC gecertificeerd.
 • Wij gebruiken pijnboombomen (Pinus sylvestris) voor houten dakramen en Noorse sparren (Picea abies) voor onderhoudsarme Polyurethaan dakramen.
 • Het door ons gebruikte hout komt uit bossen die zo dicht mogelijk bij onze fabrieken liggen. Ons hout is afkomstig uit Zweden, Finland, de Baltische staten, Rusland, Polen, Frankrijk en de Verenigde Staten.
 • Alle houtleveranciers zijn FSC en/of PEFC gecertificeerd
 • Door middel van FSC/PEFC voldoet al het hout aan de eisen van de Houtverordening van de Europese Unie.
 • Verwerking van hout voor de productie van dakramen:
 • Na aflevering door de houtleverancier wordt het hout gedroogd tot het juiste vochtgehalte.
 • Het hout doorloopt een snijpatroon waar knopen en andere gebreken in het hout worden verwijderd.
 • Het hout wordt gelamineerd en geprofileerd om in het raamwerk te passen.
 • Het hout wordt geïmpregneerd, gelakt of geverfd.
 • Uit het hele productieproces komt geen houtafval voort. Stukjes hout en houtschaafsel wordt gerecycled of gebruikt voor verwarming.

Wist u dat het gebruik van hout helpt om klimaatverandering te bestrijden?

 • Bomen absorberen grote hoeveelheden CO2 als ze groeien. Iedere kubieke meter hout kan in totaal 2 ton CO2 besparen.
 • Hout heeft in vergelijking met andere bouwmaterialen de laagste hoeveelheid energie nodig. Om staal te produceren is bijvoorbeeld 24 keer meer energie nodig dan om hout te produceren.
 • Hout heeft de beste warmte-isolerende eigenschappen van ieder gewoon bouwmateriaal. 5× beter dan beton, 10× beter dan baksteen en 350× beter dan staal.
 • Hout is een herbruikbare bron en houtrecycling vereist minder energie in vergelijking met andere materialen zoals staal of aluminium.
 • Hout is een duurzaam materiaal. VELUX dakramen hebben een levensduur van 40 jaar of meer.