BTW-tarief verlaagd tot 6% voor renovatiewerken

 
Voor renovatiewerken in woningen van meer dan 5 jaar kunt u, onder bepaalde voorwaarden, genieten van het verlaagde btw-tarief (van 21% naar 6%).

De werken moeten onder meer worden uitgevoerd door een aannemer en ze moeten worden gefactureerd aan de eindgebruiker (eigenaar of huurder).
 
Geniet ervan!
Voor een standaardattest, klik hier
 
Bevoegde instelling : FOD Financiën
 
https://financien.belgium.be/nl of 0257/ 257 57

De gewestelijke premies

Premie of belastingverlaging?

 
De belastingverlaging is niet langer van toepassing vanaf 2014 met uitzondering van de belastingvermindering op dakisolatie (reductie van 30% op het factuurbedrag met een maximum van € 3.010). De premies worden toegekend door de verschillende regio's (Vlaanderen, Wallonië of Brussels gewest), de provincies of gemeentes.

Twee soorten premies:

  • Premies verbonden aan een product (bijvoorbeeld een premie voor een buiten geplaatst zonnescherm)
  • Premies verbonden aan een ruimer programma ( isolatiepremie, renovatiepremie, premie voor akoestische isolatie in bepaalde geografische zones, enz.)

Er zijn een groot aantal premies voorzien en de gewesten gebruiken erg verschillende procedures.
Deze premies kunnen verbonden zijn aan een product (bijvoorbeeld een premie voor een buiten geplaatst zonnescherm)
of aan een ruimer programma (isolatiepremie, renovatiepremie, premie voor akoestische isolatie in bepaalde geografische zones, enz.).

Waals gewest

Premie voor isolerende dubbele beglazing

In het Waals gewest bestaat er een premie voor het vervangen van vensters van woningen van meer dan 15 jaar. Ze varieert van € 45 tot 60 per m² in functie van de inkomsten. U moet vooraf het akkoord krijgen van een expert die de uit te voeren werken komt vaststellen.


Premie voor een buiten geplaatste bescherming tegen de zon (rolluiken en buiten geplaatst zonnescherm)

Voor woningen waarvan de stedenbouwkundige vergunning vóór 01/12/1996 werd ingediend, kunt u een premie krijgen voor de installatie van buiten geplaatste beschermingen tegen de zon, op voorwaarde dat de coëfficiënt g lager is dan 0,3, wat het geval is bij alle rolluiken en buiten geplaatste zonneschermen van VELUX. 

De premie bedraagt € 15 per m², met een maximum van 30 m² voor een woning en van 20 m² voor een appartement.

 

 

 

Brussels gewest

Premie voor isolerende dubbele beglazing

De energiepremie voor isolerende beglazing wordt toegekend voor de plaatsing in woningen met vensters van meer dan 10 jaar met een isolatiewaarde Uw van maximum 2 W/m²K. Dit is het geval bij alle VELUX vensters (uitgezonderd specifieke producten zoals bijvoorbeeld de rustieke zoldervensters voor onverwarmde zolderruimten). Voor de certificaten van de Uw waarde van onze producten, klik hier.
 
Deze premie varieert tussen 10 en 20 euro in functie van het inkomen.

Cumuleerbare bijkomende premies

  • aangezien alle VELUX vensters bovendien vervaardigd zijn van PEFC gelabeld hout, hebt u recht op een extra premie van € 30 / m² . Voor het PEFC certificaat van onze producten, klik hier.
  • U kan eveneens genieten van een bijkomende premie van € 5 per m² als de k waarde van de beglazing (ook Ug genaamd) gelijk of lager is dan 1,0 w/m²k. Dit is het geval voor onze 60 en 62-66 beglazingen. Voor de certificaten, klik hier.

Opgelet: De premie en de bijkomende premies kunnen maximaal 50% van het totale factuurbedrag bedragen(BTW en installatie inbegrepen). U moet hierbij een beroep doen op een aannemer.


Premie voor een buiten geplaatste bescherming tegen de zon (rolluiken en buiten geplaatst zonnescherm)

Zowel bij renovatieprojecten als bij nieuwbouw hebt u recht op een premie voor de plaatsing van een bescherming tegen de zon, op voorwaarde dat deze bescherming een zonnefactor F van maximum 0,3 heeft. Alle buiten geplaatste zonneschermen en rolluiken van VELUX voldoen aan deze voorwaarde.

In functie van het inkomen, bedraagt de premie tussen € 25 en € 35 (met een maximum van 50% van de factuur, btw inbegrepen) per m2 vensteroppervlakte, die uitgerust is met een zonnescherm. De installatie moet worden uitgevoerd door een geregistreerde aannemer en er moeten bepaalde technische criteria worden nageleefd, onder meer in verband met de oriëntatie.

Vlaams gewest

Premie voor isolerende dubbele beglazing

Alle gas- en elektriciteitsverdelers stellen een premie voor de vervanging van enkele door dubbele beglazing voor. VELUX heeft nooit enkele beglazing verkocht in België. Uw oud VELUX venster heeft dus een dubbele beglazing, zelfs als het 40 jaar oud is!
 
Er bestaat een premie van € 15/m² (met een maximum van € 375) voor het vervangen van dubbele beglazing door een beglazing met een isolatiewaarde Ug van maximum 0,8 W/m² K. Voor onze beglazing geldt er 66. Deze premie kan oplopen tot € 60/m² wanneer er gelijktijdig geïnvesteerd wordt in muurisolatie. Er bestaat geen premie meer voor zonneschermen in Vlaanderen.

Opgelet: deze premie wordt slechts toegekend aan woningen die vóór 01/01/2006 aangesloten werden op het distributienet. Voor de certificaten van de Ug waarde van onze producten, klik hier.

Premie voor een buiten geplaatste bescherming tegen de zon (rolluiken en buiten geplaatst zonnescherm)

Er bestaat geen premie voor de buiten geplaatste zonneschermen in Vlaanderen.

Opgelet: in vele gevallen is een voorafgaande aanvraag vereist. Vraag dus alle nuttige inlichtingen VOOR de uitvoering van de werken!
In het Vlaams Gewest worden de premies in sommige gevallen toegekend door de gas- en elektriciteitsnetbeheerders.

Inlichtingen

U kunt inlichtingen vragen bij de volgende overheden:

Vlaams gewest : www.energiesparen.be
Brussels gewest : www.ibgebim.be of www.curbain.be
Waals gewest : www.energie.wallonie.be of de "Guichets de l'Energie".

Luxemburg

Deze informatie is enkel geldig voor België. Ontdek hier meer informatie over de premies voor Luxemburg.

Provinciale en gemeentelijke premies

De provinciale en gemeentelijke premies variëren heel sterk. We zullen ze hier dus niet bespreken en raden u aan om rechtstreeks informatie te vragen bij uw provinciale of gemeentelijke administratie. Hou er echter rekening mee dat er soms een verband bestaat tussen de premies: in sommige gemeenten moet u de gewestelijke premie gekregen hebben om een gemeentelijke premie te kunnen aanvragen.

Betalen met ecocheques

Uw werkgever heeft u misschien ecocheques gegeven. Wist u dat u ze kunt gebruiken om talrijke producten van VELUX te kopen?

 
Deze cheques kunnen inderdaad worden gebruikt voor de aankoop van producten. Dit is het geval voor dakvensters voor een hellend dak, platdakvensters, rolluiken en al onze buiten geplaatste zonneschermen.

U kunt uw cheques dus gebruiken om deze producten te kopen in de winkel, maar ook om de installatie ervan te betalen. In het laatste geval moet u een beroep doen op een aannemer die dit betalingsmiddel accepteert.
Opgelet: professionelen (installateurs en verdelers) zijn vrij om al dan niet ecocheques te aanvaarden. Informeer u dus vooraf.

Deze cheques kan u ook gebruiken om houten producten te kopen met PEFC- of FSC-label. Alle hellende dakvensters van VELUX, al dan niet bekleed met een polyurethaanlaag, voldoen aan deze voorwaarde.

Download het PEFC certificaat