Tien redenen waarom u voor meer daglicht in uw woning moet zorgen (en hoe u dit moet doen)

Chique keuken met donkere kasten, wit aanrecht, VELUX dakvenster en uitzicht op de tuin.
Daglicht is belangrijk voor uw mentale en fysieke welzijn. We brengen veel tijd binnenshuis door, hetzij thuis of hetzij op onze werkplek. Het is niet altijd mogelijk om onze werkplek naar onze eigen smaak in te richten, hoe jammer dit ook is. Hoe uw thuis uw woning inricht, is vaak wel uw keuze. Een centraal gegeven bij de keuzes die u daar maakt, moet zijn hoe u het beste daglicht in de woning kunt brengen. Onderzoek heeft immers aangetoond dat het goed is voor uw welzijn om dicht bij een raam of onder een dakvenster te zitten. VELUX is perfect om u hierbij te helpen en biedt bovendien nog meer voordelen.

Daglicht via dakvensters: laat het licht maar binnenvallen

1. Dankzij natuurlijk daglicht vermindert u de verwarmingskosten

Zonlicht dat doorheen de vensters valt, laat de temperatuur in de ruimte op een natuurlijke manier stijgen zonder extra kosten. Dit is dus een goedkope en een milieuvriendelijke optie. Plaatst u VELUX dakvensters op een strategische manier, dan kunt u jaarlijks een mooi bedrag op uw energiefactuur besparen.

2. Schakel de verlichting uit en laat de zon zijn werk doen

Dankzij VELUX dakvensters gebruikt u natuurlijk licht om uw home office te verlichten. Goed voor uw welzijn, maar ook goed voor uw energiefactuur, want zo hoeft u minder de verlichting aan te schakelen. Met een dakvenster beperkt u de tijd waarin u overdag in een donkere ruimte zit en werkt. U bespaart energie en spaart bovendien ook uw ogen. Een echte win-winsituatie dus.

3. Laat wat zonlicht door het raam vallen en laat uw woning opleven

Zonlicht doet kleinere ruimtes groter en helderder lijken. Gedaan dus met donkere en ongezellige hoekjes. Het natuurlijke licht zorgt ervoor dat de kleuren van de muren tot hun recht komen. Je interieur straalt als nooit voorheen.

4. Een aantrekkelijke woning

Iedereen houdt van natuurlijk licht. Stelt u een woning te koop, dan lijkt de woning op slag aantrekkelijk als er een mooie lichtinval is. Bovendien hoeven nieuwe ramen niet zo duur te zijn. Ze verhogen de waarde van uw woning, waardoor u de investering als het ware terugwint. Een studie heeft aangetoond dat mensen bereid zijn om meer te betalen voor een woning als er veel heldere en open ruimtes zijn met veel natuurlijk licht.

5. Bewonder het uitzicht!

Inderdaad, woont u in een mooie omgeving, en wil u volop genieten van het uitzicht naar buiten? Met VELUX dakvensters is dit zo geregeld. Nog los van alle voordelen qua gezondheid die natuurlijk licht te bieden hebben, wil u soms gewoon eens genieten van een mooi uitzicht, toch?

"Daglicht voelt niet alleen helder en ruimtelijk aan, maar het zorgt ook voor niet te onderschatten voordelen voor uw gezondheid. Verder zijn dakvensters ook goed voor het milieu en voor uw financiën."

De vele voordelen van zonlicht voor u en uw woning

6. Verhoog uw focus

Natuurlijk licht verhoogt uw focus en productiviteit, zoveel is zeker. Bovendien is natuurlijk licht ook goed voor uw humeur en uw energieniveau. Goed voor als u van thuis uit werkt! Het daglicht houdt u dan immers alert doorheen de hele dag.

7. Geniet van de warmte van de zon

Zonlicht heeft een enorme invloed op uw mentale en fysieke gezondheid. De zon zorgt voor vitamine D, waar uw lichaam dagelijks een voldoende dosis van moet krijgen. Ons lichaam is geprogrammeerd om de cyclus van daglicht te volgen. Verdwijnt het licht, dan maakt ons lichaam melatonine aan, waardoor we moe worden en zin krijgen om te slapen. Krijgen we te weinig daglicht te zien, dan raakt deze balans verstoord en kunt u problemen krijgen met slapen. Om kort te gaan, ons blootstellen aan daglicht zorgt ervoor dat we ’s nachts beter slapen.

8. Geef je mentale welzijn een boost

Stelt u uzelf, in lichte mate en goed beschermd, bloot aan zonlicht, dan begint het lichaam serotonine aan te maken. Dit is een hormoon dat ons humeur een boost geeft en we voelen ons daardoor meer ontspannen. Elke dag 30 minuten genieten van het zonlicht en u kunt beter omgaan met stress en angstgevoelens. Geef winterdepressie geen kans dankzij dakvensters.

9. De kamerplanten zijn u dankbaar

De meeste planten houden van daglicht en zonneschijn. Zorg daarom voor voldoende natuurlijke verlichting voor uw collectie planten. Samen met de voordelen van natuurlijk licht zorgen kamerplanten ook voor een aangename en rustige omgeving. Een echte win-winsituatie dus!

10. Is uw woonkamer altijd al zo groot geweest?

Veel daglicht zorgt ervoor dat kamers en ruimtes extra groot lijken. Zeker bij lage plafonds doet u er goed aan om na te denken over de mogelijkheden van dakvensters. Een VELUX raam verlicht donkere hoekjes en creëert een omgeving waarin u graag vertoeft.

Gerelateerde artikelen

Meten is weten: luchtkwaliteit meten in huis en beheersen met VELUX dakvensters
Met de VELUX app beheert u alle aspecten van een modern en hygiënisch leefklimaat. Hoe luchtkwaliteit meten in huis? Lees het hier.
Het volledige artikel lezen
Hoe energie besparen in uw woning? Lees onze tips en tricks
Wenst u energie te besparen voor het milieu en om de kosten van uw energiefactuur te drukken? Lees hier tips om energie te besparen.
Het volledige artikel lezen
Een gezond huis, een gezonde levensstijl
U brengt – vooral ’s winters – veel tijd door binnenshuis. Lees hier onze tips om van uw woning een gezonde oase van daglicht en lucht te maken.
Het volledige artikel lezen
Verander de look van uw woning met een dakvenster
Wilt u uw woning een opknapbeurt geven? Dan hebben wij goede raad. Dakvensters zijn een eenvoudige ingreep die uw woning volledig veranderen. Dankzij het natuurlijke licht van een dakvenster geniet u elke dag van uw woning. Dankzij dakvensters creëert u ruimtes waar iedereen graag vertoeft. Zo ziet u dankzij dakvensters letterlijk uw woning in een nieuw daglicht.
Het volledige artikel lezen
Laat het interieur van uw woning stralen dankzij natuurlijk daglicht
Natuurlijk zon- en daglicht is ideaal om het interieur van uw woning te laten stralen. Waar natuurlijk daglicht binnenvalt, is het aangenaam wonen. Bovendien geniet u met natuurlijk daglicht van de vele mentale en fysieke voordelen die dit licht te bieden heeft.
Het volledige artikel lezen