Hoe energie besparen in uw woning? Lees onze tips en tricks

Gezellige woonkamer met familie en speelgoed, verlicht door natuurlijk licht van een VELUX dakvenster.
Het milieu staat de dag van vandaag hoog op iedereens agenda. U draagt uw steentje bij aan een beter milieu door uw woning goed te isoleren. Een hoge energie-efficiëntie is voor een woning het kernbegrip als het gaat om het besparen van energie. Maar wat betekent een energie-efficiënte woning nu precies? En hoe kunt u het voor elkaar krijgen dat uw woning energiezuinig wordt?

Energie besparen met betere isolatie en nieuwe technologieën

Energie-efficiëntie, dat staat voor het gebruik van minder energie om eenzelfde taak uit te voeren. Hierdoor gaat er minder energie verloren en drukt u de energiekosten. U kunt op verschillende manieren energie-efficiëntie bereiken, zoals door energiebesparende technologieën en een betere isolatie gebruiken.

Energie besparen: tips voor een lagere energiefactuur

Bekijk eerst waar u dankzij gemakkelijke ingrepen winst kunt boeken. We denken dan bijvoorbeeld aan het vervangen van oude platdakvensters door super isolerende modellen.

Belangrijke punten
  • Laat oude platdakvensters vervangen door nieuwere isolerende modellen.
  • Rolluiken hebben een isolerende werking om de warmte binnen te houden.
  • Bekijk de mogelijkheden om uw woning te verwarmen met zonlicht.

Plaats dakvensters op de juiste manier

Richt u uw zolderkamer als een volwaardige kamer in? Laat dan dakvensters met hoogrendementsglas plaatsen. Let er bovendien op dat ze correct geplaatst worden, zodat er geen vocht of kou binnen kan komen. Slecht geïnstalleerde dakvensters leiden tot luchtlekken, waardoor de isolatie afneemt en er energie verloren gaat. Het is belangrijk om een vakman te raadplegen voor een goede installatie.

Uw huis verduurzamen met isolerende dakvensters

Dakvensters kunnen de isolatie van uw huis aanvullen als ze op de juiste manier worden geïnstalleerd met adequate afdichtingen en beglazing. Ze laten meer natuurlijk daglicht toe in uw woning, waardoor u minder verlichting nodig heeft, minder warmte verliest en zodoende zowel in de zomer als in de winter energie bespaart.

Energie-efficiëntie: kies ervoor uw huis te verduurzamen

Is er evenwel te veel zon, dan is er een brede waaier aan buitenbeschermingen om de warmte buiten te houden. Denk maar aan buitenste zonneschermen of rolluiken op maat van uw VELUX dakvenster. De beste energie-efficiëntie bereikt u door de juiste oplossing op de juiste plaats te voorzien.

Energie besparen is vaak een combinatie van verschillende ingrepen. We denken hierbij aan een combinatie van rolluiken, hoogrendementsglas en automatisatie.

“Richt u uw zolderkamer in als een volwaardige kamer? Laat dan dakvensters met hoogrendementsglas plaatsen. Let er bovendien op dat ze correct geplaatst worden, zodat er geen vocht of kou binnen kan komen."

Slimme oplossingen om uw huis te verduurzamen

Bij een geautomatiseerd systeem gaat er bijvoorbeeld een rolluik dicht op het moment dat het zonlicht een bepaalde sterkte krijgt. Dankzij VELUX rolluiken beperkt u de warmte in uw woning tot 94 procent, wat geen overbodige luxe is. Denk maar aan de recente hittegolven in de zomer.

Energie besparen met natuurlijk daglicht en zon

Anderzijds kan het handig zijn om uw woning te verwarmen met de zon. Bekijk of het mogelijk is om uw woning zo in te richten dat de natuurlijke warmte van de zon optimaal wordt benut. Dit kan betekenen dat u dakvensters gericht op het zuiden laat plaatsen. Hoewel u zonlicht kunt gebruiken als warmtebron is dit wellicht niet voldoende om uw huis het hele jaar door te verwarmen, vooral in regio's met lange, koude winters. Daarom is een energiezuinig verwarmingssysteem belangrijk, bijvoorbeeld met een warmtepomp.

Verduisterende plisségordijnen met isolerende werking

In uw woning zijn verduisterende plisségordijnen met een hoge energie-efficiëntie de beste oplossing om de warmte binnen te houden. Onze verduisterende plisségordijnen met dubbele plooi hebben een ingebouwde aluminium honingraatstructuur die een goed isolerend effect oplevert en tegen de kou isoleert.

VELUX ACTIVE with NETATMO voor een gezonde woonomgeving

VELUX ACTIVE binnenklimaatbeheersing helpt u dan weer om de energiebalans in de goede richting te laten kantelen en een gezonde woonomgeving te creëren. Afhankelijk van het seizoen en de manier waarop u de ruimte gebruikt, past u zelf de instellingen aan.

Contacteer ons voor meer informatie

Wenst u meer informatie? Neem dan contact op met een installateur via de VELUX Pro dienst, deze dienst brengt u gratis in contact met verschillende gekwalificeerde installateurs.

Gerelateerde artikelen

Chique keuken met donkere kasten, wit aanrecht, VELUX dakvenster en uitzicht op de tuin.
Tien redenen waarom u voor meer daglicht in uw woning moet zorgen (en hoe u dit moet doen)
Daglicht is belangrijk voor uw mentale en fysieke welzijn. We brengen veel tijd binnenshuis door, hetzij thuis of hetzij op onze werkplek. Het is niet altijd mogelijk om onze werkplek naar onze eigen smaak in te richten, hoe jammer dit ook is. Hoe uw thuis uw woning inricht, is vaak wel uw keuze. Een centraal gegeven bij de keuzes die u daar maakt, moet zijn hoe u het beste daglicht in de woning kunt brengen. Onderzoek heeft immers aangetoond dat het goed is voor uw welzijn om dicht bij een raam of onder een dakvenster te zitten. VELUX is perfect om u hierbij te helpen en biedt bovendien nog meer voordelen.
Het volledige artikel lezen
Lichte zolder thuiskantoor met open VELUX dakvenster, naaigedeelte en planten.
Meten is weten: luchtkwaliteit meten in huis en beheersen met VELUX dakvensters
Met de VELUX app beheert u alle aspecten van een modern en hygiënisch leefklimaat. Hoe luchtkwaliteit meten in huis? Lees het hier.
Het volledige artikel lezen
Serene thuiskantoor met VELUX dakvenster en planken met planten.
Een gezond huis, een gezonde levensstijl
U brengt – vooral ’s winters – veel tijd door binnenshuis. Lees hier onze tips om van uw woning een gezonde oase van daglicht en lucht te maken.
Het volledige artikel lezen
Zolder thuiskantoor met VELUX ramen, minimalistisch bureau en groene muur.
Verander de look van uw woning met een dakvenster
Wilt u uw woning een opknapbeurt geven? Dan hebben wij goede raad. Dakvensters zijn een eenvoudige ingreep die uw woning volledig veranderen. Dankzij het natuurlijke licht van een dakvenster geniet u elke dag van uw woning. Dankzij dakvensters creëert u ruimtes waar iedereen graag vertoeft. Zo ziet u dankzij dakvensters letterlijk uw woning in een nieuw daglicht.
Het volledige artikel lezen
Gezellige zolder slaapkamer met VELUX dakvensters en minimalistische inrichting.
Laat het interieur van uw woning stralen dankzij natuurlijk daglicht
Natuurlijk zon- en daglicht is ideaal om het interieur van uw woning te laten stralen. Waar natuurlijk daglicht binnenvalt, is het aangenaam wonen. Bovendien geniet u met natuurlijk daglicht van de vele mentale en fysieke voordelen die dit licht te bieden heeft.
Het volledige artikel lezen
Language is changing...