Een gezond huis, een gezonde levensstijl

Serene thuiskantoor met VELUX dakvenster en planken met planten.
Net zoals de meeste mensen brengt u waarschijnlijk heel wat tijd binnenshuis door. Studies hebben aangetoond dat we gemiddeld 90 procent van onze tijd binnen doorbrengen. Dat is vaak niet te vermijden. Dat u veel tijd binnen doorbrengt, wil niet zeggen dat u toegevingen moet doen op het vlak van gezondheid en wooncomfort. Wij staan voor een gezond leefklimaat binnenshuis en een energiezuinige manier van wonen. In dit artikel leggen we uit hoe u het leefklimaat in uw woning verbetert. Wat zijn de belangrijkste dingen die u als huiseigenaar kunt doen om een gezond leefklimaat in uw woning te verkrijgen?

Tips om het woonklimaat in uw woning te verbeteren

Is het in uw ruimtes muf en is er veel stof in huis. Maak van uw woonst een gezond huis met deze tips.

Natuurlijk daglicht is goed voor uw lichaam en geest

Voldoende tijd doorbrengen in een ruimte met veel natuurlijk daglicht helpt om u gezond te houden. Tijd doorbrengen in natuurlijk daglicht heeft verschillende voordelen, waaronder een verhoogd vitamine D-niveau. Zonlicht is een natuurlijke bron van vitamine D, wat belangrijk is voor gezonde botten en uw algemeen welzijn.

Het is inderdaad aangetoond dat blootstelling aan zonlicht de niveaus van serotonine, een hormoon dat de stemming beïnvloedt, in het lichaam verhoogt. Verder verhoogt natuurlijk daglicht uw energie en alertheid: blootstelling aan zonlicht helpt het circadiaanse ritme te reguleren en de slaap te verbeteren. Tijd in natuurlijk daglicht doorbrengen blijkt eveneens stressniveaus te verlagen.

Belangrijke punten
  • Voldoende tijd doorbrengen in een ruimte met veel natuurlijk daglicht helpt om u gezond te houden.
  • Laat uw verwarmingsinstallatie op tijd keuren en beperk het gebruik van kachels.
  • Tweedehandsmeubelen zijn altijd een goed idee om uw ecologische voetafdruk te beperken.

Houd de lucht gezond

Laat uw woning voldoende ventileren en vermijd te veel stof in huis en koolstofdioxide in de lucht. Laat uw verwarmingsinstallatie op tijd keuren en beperk bijvoorbeeld ook het gebruik van kachels. Een etentje bij kaarslicht is natuurlijk heel gezellig, maar beperk toch maar het gebruik van kaarsen in een slecht geventileerde ruimte.

Ga voor een groen interieur

Richt uw woning in met de nodige planten en groen. Deze helpen om een gevoel van verbondenheid met de natuur te creëren. U waant zich midden in de natuur als u een collectie mooie kamerplanten heeft. Bovendien zuiveren planten de lucht binnenshuis, wat eveneens goed is voor uw luchtwegen.

Maak maximaal gebruik van open ruimtes

Ga bij de inrichting van uw woning voor open ruimtes. Kleinere kamers beperken uw uitzicht, wat na verloop van tijd vermoeiend is voor de ogen. Grotere ruimtes staan letterlijk voor een groot ruimtelijk gevoel, en dit is goed voor uw lichaam en geest. U beweegt zich vrijer waardoor u zich gewoonweg beter voelt.

“Bekijk de mogelijkheden van slimme oplossingen om uw woning gezond te houden. Denk bijvoorbeeld maar aan apps of systemen die de luchtvochtigheid en de hoeveelheid CO2 opvolgen.”

Gebruik duurzame en natuurlijke materialen voor de inrichting van een gezond huis

Bekijk bij de inrichting van uw woning de mogelijkheden van natuurlijke materialen met een kleine belasting voor het milieu, zoals kurk of bamboe. Tweedehandsmeubelen zijn altijd een leuk idee om uw ecologische voetafdruk te beperken.

Deel uw woning in verschillende zones in

Denk bijvoorbeeld aan een ruimte specifiek om te lezen, een ruimte om te ontspannen, een slaapruimte en een studeerruimte. Een eethoek en een leefruimte zijn eveneens een must in elke woning. Deze indeling in zones helpt u om een gezonde structuur in uw leven te brengen. Het verhoogt uw productiviteit en u ontspant zich beter.

Maak gebruik van de nieuwste technologieën

Bekijk de mogelijkheden van slimme oplossingen om uw woning gezond te houden. Denk maar aan apps of systemen die de luchtvochtigheid en de hoeveelheid CO2 opvolgen. Met VELUX ACTIVE with NETATMO laat u dan weer uw woning automatisch ventileren wanneer dat nodig is.

Vermijd veel stof in huis

Veel stof in huis kan een probleem zijn. Regelmatig de kamer stofzuigen doet wonderen, maar ook de ruimte regelmatig opruimen vermijdt overbodig stof in huis.

Vraag vrijblijvend advies voor verdere tips en tricks

Wenst u meer tips en informatie om uw woning gezond in te richten? Bekijk dan de vele voorbeelden op onze website. U kunt ook altijd vrijblijvend een afspraak maken met een gekwalificeerde installateur via de VELUX Pro dienst om nog meer informatie te krijgen over wat u moet doen voor een gezonde woning.

Gerelateerde artikelen

Chique keuken met donkere kasten, wit aanrecht, VELUX dakvenster en uitzicht op de tuin.
Tien redenen waarom u voor meer daglicht in uw woning moet zorgen (en hoe u dit moet doen)
Daglicht is belangrijk voor uw mentale en fysieke welzijn. We brengen veel tijd binnenshuis door, hetzij thuis of hetzij op onze werkplek. Het is niet altijd mogelijk om onze werkplek naar onze eigen smaak in te richten, hoe jammer dit ook is. Hoe uw thuis uw woning inricht, is vaak wel uw keuze. Een centraal gegeven bij de keuzes die u daar maakt, moet zijn hoe u het beste daglicht in de woning kunt brengen. Onderzoek heeft immers aangetoond dat het goed is voor uw welzijn om dicht bij een raam of onder een dakvenster te zitten. VELUX is perfect om u hierbij te helpen en biedt bovendien nog meer voordelen.
Het volledige artikel lezen
Lichte zolder thuiskantoor met open VELUX dakvenster, naaigedeelte en planten.
Meten is weten: luchtkwaliteit meten in huis en beheersen met VELUX dakvensters
Met de VELUX app beheert u alle aspecten van een modern en hygiënisch leefklimaat. Hoe luchtkwaliteit meten in huis? Lees het hier.
Het volledige artikel lezen
Gezellige woonkamer met familie en speelgoed, verlicht door natuurlijk licht van een VELUX dakvenster.
Hoe energie besparen in uw woning? Lees onze tips en tricks
Wenst u energie te besparen voor het milieu en om de kosten van uw energiefactuur te drukken? Lees hier tips om energie te besparen.
Het volledige artikel lezen
Professionele installateur die een VELUX dakvenster plaatst vanuit een binnenperspectief.
De vijf stappen om een dakvenster te installeren
Bent u overtuigd van de vele voordelen van natuurlijk daglicht, maar ziet u het plaatsen van een dakvenster toch niet helemaal zitten? Denk bij het plaatsen van een dakvenster evenwel niet aan de typische renovatie met veel stof en vuil. Een vensterinstallatie door VELUX is een eenvoudig huisverbeteringsproject dat gewoonlijk één of twee dagen in beslag neemt. 
Het volledige artikel lezen
Zolder thuiskantoor met VELUX ramen, minimalistisch bureau en groene muur.
Verander de look van uw woning met een dakvenster
Wilt u uw woning een opknapbeurt geven? Dan hebben wij goede raad. Dakvensters zijn een eenvoudige ingreep die uw woning volledig veranderen. Dankzij het natuurlijke licht van een dakvenster geniet u elke dag van uw woning. Dankzij dakvensters creëert u ruimtes waar iedereen graag vertoeft. Zo ziet u dankzij dakvensters letterlijk uw woning in een nieuw daglicht.
Het volledige artikel lezen
Language is changing...