dakisolatie buitenkant materialen en technieken

Uw dak van buitenuit isoleren: welke materialen en technieken kunt u gebruiken?

Leestijd: ca. 11 minuten
Moderne woning met een rood betegeld dak en een VELUX dakvenster.
Vensters geïntegreerd in een dak bieden natuurlijk licht en ventilatie aan de bovenverdieping.

Plant u renovatiewerken om uw dak beter te isoleren? Een slimme zet! Het dak veroorzaakt immers tot 30% warmteverlies over het hele jaar.

Belangrijkste aandachtspunten
 1. Waarom kiezen voor dakisolatie aan de buitenzijde?

Een doeltreffende dakisolatie verlaagt de energiekosten en zorgt voor een optimaal thermisch comfort.

 2. Voordelen van dakisolatie aan de buitenzijde

Minder hinderlijke werken voor de bewoners, behoud van de binnenruimte, vermijden van koudebruggen, betere vochtregulering, verlaging van de energiefactuur, esthetische verbetering en akoestisch comfort.

 3. De verschillende technieken van dakisolatie aan de buitenzijde

Isolatie tussen de kepers, sarking of bebording en het plaatsen van sandwichpanelen zijn verschillende technieken die elk specifieke voordelen bieden op het vlak van prestaties en aanpassing aan de behoeften van uw dak.

Waarom het dak van buitenuit isoleren?

Een goede dakisolatie is essentieel om het comfort in uw woning te garanderen en de kosten voor verwarming en koeling te verlagen. Het dak kan tot wel 30% van het warmteverlies van uw woning[1] veroorzaken.

In de zomer neemt het dak warmte op en straalt die langzaam uit naar binnen, wat leidt tot hoge temperaturen in huis. Dit is vooral merkbaar in ingerichte zolderruimtes, zoals slaapkamers of werkplekken.

Omgekeerd ontsnapt in de winter de warmte binnen via een slecht geïsoleerd dak naar buiten.

Dakisolatie aan de buitenzijde is daarom een aanbevolen oplossing. Deze methode verhoogt de energie-efficiëntie van uw woning en helpt een stabiele binnentemperatuur te behouden.

Uw dak isoleren is essentieel om het thermisch comfort van uw huis te garanderen.

Het dak isoleren aan de binnen- of buitenzijde?

Beide isolatiemethoden hebben hun voor- en nadelen. In sommige gevallen is dakisolatie aan de buitenzijde gunstiger en wordt deze aanbevolen voor wie de leefruimte onder het dak wil maximaliseren, zowel bij nieuwbouw als bij dakrenovatie.

Hoewel deze methode duurder is dan isolatie aan de binnenzijde, is ze het overwegen waard als uw dak in slechte staat verkeert en aan renovatie toe is. In dat geval kunnen de isolatie- en dakbedekkingswerken gelijktijdig worden uitgevoerd.

Zeven voordelen van dakisolatie aan de buitenzijde

Dakisolatie aan de buitenzijde biedt veel voordelen op het gebied van werkcomfort en energieprestaties. We sommen zeven voordelen op:

1. Minder belastende werken

Dakisolatie aan de buitenzijde is minder ingrijpend voor de bewoners. De werken vinden vooral buitenshuis plaats, wat overlast zoals stof en lawaai beperkt.

Deze aanpak maakt het ook mogelijk om isolatie en dakrenovatie in één keer uit te voeren.

2. Optimalisatie van de ruimte

Het behouden van het binnenvolume van de zolder is een belangrijk voordeel van isolatie aan de buitenzijde. Dit is ideaal bij de inrichting van zolders met een beperkte nokhoogte.

3. Betere energieprestaties en vermijden van koudebruggen

Buitenisolatie verhoogt de energie-efficiëntie van een gebouw aanzienlijk, omdat ze warmteverlies via koudebruggen, zones waar warmte makkelijk ontsnapt en de isolatie minder doeltreffend is, effectief voorkomt.

4. Vochtregulering

Isolatie aan de buitenzijde minimaliseert het risico op condensatie en schimmelvorming binnenin de muren.

Het isolatiemateriaal vormt een thermische omhulling rond de constructie en fungeert als een extra barrière tegen vocht van buitenaf.

De isolatie zorgt voor een thermische barrière en minimaliseert het risico op condensatie.

5. Verlaging van de energiekosten

Een slechte isolatie betekent vaak een stijging van de energiefactuur, vooral voor elektriciteit!

Dakisolatie aan de buitenzijde beperkt het warmteverlies via het dak en helpt zo uw energieverbruik te verminderen.

6. Esthetische verbetering

Naast de voordelen voor de energie-efficiëntie biedt isolatie aan de buitenzijde ook de mogelijkheid om uw dak en de buitenkant van uw woning te verfraaien, wat bovendien de waarde van uw huis verhoogt.

Dakisolatie aan de buitenzijde kan bepaalde zichtbare elementen van de dakconstructie aan de binnenkant behouden.

7. Verbeterd akoestisch comfort

Nog een laatste groot voordeel van dakisolatie aan de buitenzijde is de verbetering van het akoestisch comfort binnen uw woning. Het isolatiemateriaal zorgt er namelijk voor dat geluid van buiten minder doorkomt en vermindert ook de verspreiding van geluid binnen het huis.

Dakisolatie aan de buitenzijde: vier technieken

Er bestaan vier methodes om de zolder van buitenuit te isoleren. Het isolatiemateriaal kan op verschillende manier worden aangebracht:

  1. Tussen de kepers die de draagconstructie van uw dak vormen.
  2. Boven op deze kepers een techniek die bekendstaat als sarking of bebording.
  3. Direct op de gordingen van het dak, ook wel de techniek met de sandwichpanelen genoemd. De gordingen zijn de balken die de kepers ondersteunen.
  4. Met openschalige dakelementen: dikke isolatiepanelen die doeltreffend isoleren wanneer ze naast elkaar op het dak worden geplaatst.

Opmerking: kepers zijn houten structurele elementen van het dak, die loodrecht op de gordingen worden geplaatst. Ze verbinden de boven- en onderkant van het dak en dienen als steun voor de dakbedekking.

Let op: als u het uiterlijk van uw woning aanpast, moet u een omgevingsvergunning aanvragen bij uw stad of gemeente.

1. Isolatie tussen de kepers

Het is mogelijk om een dakisolatie aan de buitenzijde uit te voeren door de ruimtes tussen de structurele elementen van de dakconstructie op te vullen met los isolatiemateriaal of zelfs met strobalen.

2. Boven op de kepers: sarking of bebording

Sarking is de meest voorkomende methode voor dakisolatie aan de buitenzijde bij schuine daken en is ideaal voor huizen met een ingerichte zolder.

Deze techniek houdt in dat de dakconstructie wordt verhoogd om de integratie van een stug isolatiemateriaal mogelijk te maken. Technisch wordt dit proces ook vaak bebording genoemd.

Bij sarking wordt eerst een afwerkings- en dampremmende laag op de kepers geplaatst, gevolgd door stijve isolatiepanelen, waterdichte platen en een lattenstructuur om de dakbedekking te bevestigen. Indien nodig wordt een dakoverstek gemaakt met behulp van tegenkepers, die worden gevuld met isolatiemateriaal.

Een groot voordeel van sarking is dat het koudebruggen voorkomt, omdat er geen dragend element direct in contact staat met het isolatiemateriaal.

3. Plaatsing van sandwichpanelen

Een sandwichpaneel voor dakisolatie is een meerlaagse constructie waarin verschillende materialen gecombineerd worden tot een kant-en-klare dakunit, geschikt voor directe plaatsing op de dakconstructie.

Elk sandwichpaneel bestaat uit twee profielen met daartussen een isolatielaag, zoals een sandwich en met een dikte van 3 tot 20 cm.

4. Openschalige dakelementen

Een eenvoudigere alternatieve techniek voor sarking bij de buitenisolatie van zolders zijn de openschalige dakelementen. Dit zijn dikke isolatiepanelen gemaakt van steenwol, glaswol of houtvezel.

Openschalige dakelementen bieden effectieve isolatie wanneer ze naast elkaar op het dak worden geplaatst.

Opgelet: voordat u kiest voor openschalige dakelementen als isolatie aan de buitenzijde, is het belangrijk enkele belangrijke stappen te volgen. Win advies in van een dakexpert om de draagkracht van de dakconstructie te beoordelen.

Welk isolatiemateriaal kiest u voor de zolderisolatie?

Voor dakisolatie aan de buitenzijde zijn verschillende soorten isolatiemateriaal mogelijk. Of het nu gaat om mineraal, natuurlijk of synthetisch isolatiemateriaal, de keuze wordt bepaald door twee belangrijke criteria: de prijs en de prestaties op het gebied van efficiëntie en thermisch comfort.

Voor de keuze van het isolatiemateriaal raden wij u aan om een gespecialiseerde professional te raadplegen.

Minerale isolatiematerialen

Minerale isolatiematerialen, zoals steenwol en glaswol, zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals panelen of los isolatiemateriaal.

Ze zijn relatief goedkoop in aankoop en recycleerbaar, wat ze tot een kostenefficiënte keuze maakt voor dakisolatie aan de buitenzijde.

Naast hun voordelige prijs leveren deze materialen betrouwbare isolatieprestaties en beperken ze doeltreffend warmteverlies.

De beste minerale isolatiematerialen voor daken en hun eigenschappen

Verschillende soorten minerale isolatiematerialen worden vaak gebruikt voor dakisolatie aan de buitenzijde vanwege hun goede thermische isolatie-eigenschappen en brandwerendheid. Hier is een overzicht van deze minerale isolatoren:

  • Glaswol: geproduceerd uit gerecycled glas of zand, glaswol is licht van gewicht, gemakkelijk te plaatsen en biedt goede thermische en akoestische isolatie onder het dak.
  • Geëxpandeerde perliet: perliet is een natuurlijk vulkanisch materiaal dat geëxpandeerd wordt om een licht en dampdoorlatend isolatiemateriaal te vormen.
  • Vermiculiet: vergelijkbaar met perliet, vermiculiet is een natuurlijk geëxpandeerd mineraal dat wordt gebruikt vanwege zijn thermische isolerende eigenschappen.
  • Cellenglas: een recyclebaar materiaal dat uitstekende thermische prestaties levert en bestand is tegen water, vuur en ongedierte.
  • Geëxpandeerde klei: bekend om zijn uitstekende akoestische isolatie maar minder effectief voor thermische isolatie. Het is goed bestand tegen water en ongedierte en wordt beschouwd als een duurzaam en onbrandbaar isolatiemateriaal.

De beste natuurlijke isolatiematerialen voor daken en hun eigenschappen

Voor het isoleren van het dak van een huis van buitenuit zijn verschillende natuurlijke isolatiematerialen geschikt vanwege hun thermische isolatie-eigenschappen, vochtbestendigheid en duurzaamheid. Dit zijn de meest gebruikte natuurlijke isolatiematerialen voor daken:

  • Schapenwol: zeer effectief voor thermische en akoestische isolatie van daken, met een natuurlijke vochtregulerende eigenschap zonder risico op rotten.
  • Houtvezels: verkrijgbaar als platen of rollen, bieden ze goede thermische isolatie en zijn ze licht dampdoorlatend, ideaal voor dakisolatie.
  • Hennepvezel: gewaardeerd om zijn isolerende en vochtregulerende kwaliteiten, waardoor het een geschikte keuze is voor dakisolatie.
  • Linnenwol: vaak in combinatie met andere natuurlijke materialen gebruikt, is linnenwol een lichte en effectieve isolatie voor daken.
  • Stro: wordt in ecologische bouw soms toegepast als isolatiemateriaal, vooral bij schuine daken.
  • Kurken platen: geëxpandeerde kurk biedt goede thermische isolatie, is schimmelbestendig en geschikt voor dakisolatie.
  • Rietplaten: minder gangbaar, maar worden soms ingezet in ecologische bouwprojecten voor dakisolatie.
  • Cellulose: gemaakt van gerecycleerd papier, zijn cellulosevlokken een populaire keuze voor zolder- en dakisolatie vanwege hun goede thermische prestaties en eenvoudig gebruik.

De beste synthetische isolatiematerialen voor daken en hun eigenschappen

Voor de isolatie van daken aan de buitenzijde worden verschillende synthetische isolatiematerialen gebruikt, elk met specifieke voordelen op het gebied van energie-efficiëntie, vochtbestendigheid en installatiegemak.

Hieronder vindt u een lijst van de meest gebruikte synthetische isolatiematerialen en hun eigenschappen:

  • Geëxpandeerd polystyreen (EPS): lichtgewicht en opgebouwd uit kleine polystyreenkorrels, populair vanwege de goede isolatiewaarde en makkelijke verwerking onder het dak.
  • Geëxtrudeerd polystyreen (XPS): dichter en sterker dan EPS, met betere vocht- en drukbestendigheid, ideaal voor de buitenisolatie van het dak.
  • Polyurethaan en polyisocyanuraat (PUR/PIR):polyurethaan> stijve schuimen met hoge thermische isolatie en lage wateropname, vaak beschikbaar als panelen of platen.
  • Fenolisch schuim: bekend om de zeer lage warmtegeleiding en brandwerendheid, toegepast voor thermische dakisolatie.
  • Polystyreenschuim (PS): licht en eenvoudig op maat te snijden, combineert gemak met goede isolatiewaarden.

Flexibele, losse of stijve isolatiematerialen?

Voor de ruimtes tussen de kepers of openschalige dakelementen zijn flexibele of losse isolatiematerialen geschikt. Voordelen zijn onder andere de flexibiliteit, snelle installatie, akoestische efficiëntie, energieprestatie en de vermindering van koudebruggen.

Voor isolatie direct boven de kepers kiest u best voor semi-stijve of stijve panelen.

Zij bieden:

  • Stabiliteit en weerstand
  • Bescherming tegen waterinfiltratie
  • Uniformiteit van de isolatie
  • Gemakkelijke plaatsing
  • Compatibiliteit met dakbedekkingen

De keuze hangt dus af van de plek waar u wilt isoleren, de toegankelijkheid, de gewenste isolatieprestatie en de voorkeur voor materiaalsoorten.

Voor dakisolatie aan de buitenzijde worden bijvoorbeeld vaak stijve isolatiematerialen gekozen vanwege hun duurzaamheid en thermische efficiëntie.

Welke isolatiedikte kiest u best voor uw zolder?

De keuze van de isolatiedikte voor uw zolder hangt van verschillende factoren af, vooral van het type isolatiemateriaal dat u gebruikt en de thermische prestaties die u wilt bereiken.

U moet ook rekening houden met andere elementen zoals de geografische regio, de geldende normen, de specificaties van de isolatiefabrikant en de aanbevelingen van een deskundige om de optimale dikte te bepalen die past bij uw specifieke dakisolatiebehoeften.

Kosten van de buitenisolatie van het dak

De kosten voor het verbeteren van de dakisolatie variëren afhankelijk van de kwaliteit van de materialen, de oppervlakte en de gekozen isolatiemethode.

Technieken zoals sarking of het gebruik van openschalige dakelementen kunnen extra voordelen bieden, zoals betere bescherming tegen invloeden van buitenaf en aanzienlijke besparingen op uw energierekeningen op de lange termijn.

Voordat u begint met de werkzaamheden, raden wij aan een offerte aan te vragen bij experten, die u kunnen adviseren op basis van het type project en de uitvoering.

Informeer naar financiële ondersteuning

Bij het opstellen van uw budget voor de renovatie van uw dak aan de buitenzijde, is het belangrijk om u te informeren over beschikbare subsidies en premies die uw project kunnen ondersteunen. Informeer bij uw gewestelijke overheid of regionale instantie naar de mogelijkheden (Vlaanderen – Brussel – Wallonië).

Financiële hulp maakt uw renovatieprojecten toegankelijker en betaalbaarder.

Laatste tips: isoleer uw dak van buitenuit

Schakel een specialist in

Voor de isolatie van zolders of het dak aan de buitenzijde is het essentieel een ervaren professional in te schakelen met de juiste vaardigheden en expertise.

Deze aanpak garandeert een kwalitatieve installatie, naleving van veiligheidsnormen en minimaliseert de kans op kostelijke fouten.

Doe-het-zelfoplossingen worden sterk afgeraden omdat ze de isolatie-efficiëntie kunnen ondermijnen en structurele problemen veroorzaken, wat de algehele prestatie van het dak en de isolatie schaadt.

Wees u bewust van de nadelen

Uw dak isoleren van buitenuit brengt enkele nadelen met zich mee waar u rekening mee moet houden:

  • Deze aanpak vereist soms een bouwvergunning wat extra administratieve formaliteiten betekent. Informeer hiervoor bij uw gemeente.
  • Het isoleren van de zolder of het dak van buitenuit houdt meestal in dat de dakbedekking zoals leien of dakpannen tijdelijk verwijderd moet worden tijdens de werken. Na de isolatie moet de dakbedekking opnieuw geplaatst worden.
  • Deze isolatietechniek is niet in alle gevallen toepasbaar: ze is mogelijk niet geschikt voor bepaalde daktypes, vooral niet voor historische of oudere gebouwen. Bovendien kan ze onverenigbaar zijn met specifieke elementen zoals klapramen of sommige dakopeningen.

Hoe isoleert u een dakterras?

Een dakterras is een terras dat op een plat dak is aangelegd. De dakhelling moet meer dan 1% en minder dan 5% bedragen om het water af te voeren en waterstilstand te vermijden.

Als u een dakterras heeft, isoleer het dan om de waterdichtheid te behouden en een optimale thermische isolatie van uw woning te garanderen. Platte daken vereisen een andere isolatie dan traditionele schuine daken.

Een dakterras kan zowel van binnen- als buitenuit worden geïsoleerd, maar bij een plat dak heeft isolatie aan de buitenzijde de voorkeur als meest geschikte oplossing.

Schakel experts in om de beste isolatiemethode voor uw dak te bepalen.

Het juiste moment om VELUX dakvensters te plaatsen

Uw dak isoleren van buitenuit in het kader van een totale renovatie maakt het mogelijk om een bestaande isolatie die als onvoldoende wordt beschouwd te verbeteren.

Een toename van de dakdikte vermindert echter de binnenkomende lichtinval.

VELUX dakvensters zijn een moderne en efficiënte optie om de natuurlijke lichtinval in uw ruimte te maximaliseren, de ventilatie en luchtcirculatie te verbeteren, de leefruimte te vergroten, de esthetiek van uw woning te verhogen en de waarde ervan te doen stijgen.

Deze vensters bieden ook kwalitatieve thermische en akoestische isolatie, verbeteren het thermisch comfort, helpen warmte binnen te houden in de winter en verminderen geluid van buiten, wat bijdraagt aan een betere levenskwaliteit[2].

Of u nu voor het eerst een dakraam plaatst of bestaande vensters vervangt, integreer ze tijdens de dakisolatie om het comfort en de energieprestatie van uw woning te verhogen.

VELUX dakvensters dragen bij aan het thermisch comfort van de woning.

FAQ

Wat kost dakisolatie aan de buitenzijde?

De kosten voor het verbeteren van de isolatie van uw dak variëren afhankelijk van de kwaliteit van de materialen, de oppervlakte en de gekozen isolatiemethode.

Technieken zoals sarking of openschalige dakelementen bieden bijkomende voordelen, zoals een betere bescherming tegen weersinvloeden en aanzienlijke besparingen op uw energiefactuur op de lange termijn.

Voor u met de werken start, raden we aan om een offerte aan te vragen bij een vakman, zodat u advies op maat krijgt naargelang het type project en de gekozen werkwijze.

Hoe isoleert u een dak van buitenuit?

Er bestaan vier methodes om de zolder van buitenuit te isoleren. Het isolatiemateriaal kan op verschillende manier worden aangebracht:

  • Tussen de kepers die de draagconstructie van uw dak vormen.
  • Boven op deze kepers een techniek die bekendstaat als sarking of bebording.
  • Direct op de gordingen van het dak, ook wel de techniek met de sandwichpanelen genoemd. De gordingen zijn de balken die de kepers ondersteunen.
  • Met openschalige dakelementen: dikke isolatiepanelen die doeltreffend isoleren wanneer ze naast elkaar op het dak worden geplaatst.

Opmerking: kepers zijn houten structurele elementen van het dak, die loodrecht op de gordingen worden geplaatst. Ze verbinden de boven- en onderkant van het dak en dienen als steun voor de dakbedekking.

Let op: als u het uiterlijk van uw woning aanpast, moet u een omgevingsvergunning aanvragen bij uw stad of gemeente.

Wat zijn de nadelen van dakisolatie aan de buitenzijde?

Uw dak isoleren van buitenuit brengt enkele nadelen met zich mee waar u rekening mee moet houden:

  • Deze aanpak vereist soms een bouwvergunning wat extra administratieve formaliteiten betekent. Informeer hiervoor bij uw gemeente.
  • Het isoleren van de zolder of het dak van buitenuit houdt meestal in dat de dakbedekking zoals leien of dakpannen tijdelijk verwijderd moet worden tijdens de werken. Na de isolatie moet de dakbedekking opnieuw geplaatst worden.
  • Deze isolatietechniek is niet in alle gevallen toepasbaar: ze is mogelijk niet geschikt voor bepaalde daktypes, vooral niet voor historische of oudere gebouwen. Bovendien kan ze onverenigbaar zijn met specifieke elementen zoals klapramen of sommige dakopeningen.

Auteur

Het VELUX redactieteam

Gepubliceerd

jul 7, 2025

Delen

Bronnen

  1. De verantwoordelijkheid voor de ecologische transitie is verdeeld tussen de gewesten (Vlaanderen, Wallonië, Brussel) en de federale overheid.
  2. VELUX Daylight, Energy and Indoor Climate Basic Book – Energie – Energy performance of different building types

Gerelateerde artikelen

Hoe maakt u uw woning energiezuiniger?
Er zijn veel voordelen aan een energiezuinige woning. Denk bijvoorbeeld aan een lage energiefactuur of een verminderde ecologische voetafdruk. Daarnaast is een energiezuinige woning ook gewoon aangenaam om in te vertoeven. Het is er warm in de winter en koel in de zomer. Een aanpak waarbij u stap voor stap te werk gaat, is het best om uw woning energiezuinig te maken. Kleine gewoontes veranderen doet wonderen. Het vervangen van vensters is eveneens een goede manier om uw woning energiezuinig te maken.
Het volledige artikel lezen
Hoe energie besparen in uw woning? Lees onze tips en tricks
Wenst u energie te besparen voor het milieu en om de kosten van uw energiefactuur te drukken? Lees hier tips om energie te besparen.
Het volledige artikel lezen
Het hele jaar door een aangename temperatuur met de juiste buitenbeschermingen
Dakvensters brengen natuurlijk licht en frisse lucht op uw zolder. Maar weet u hoe u voor een aangenaam, koel klimaat op uw zolder kunt zorgen wanneer de temperatuur in de zomer stijgt of in de winter daalt? Het creëren van een gezonde en aangename omgeving onder het dak is essentieel om het hele jaar door comfortabel te blijven. Haal het meeste uit uw dakvensters door buitenbeschermingen toe te voegen. Zo doet u dat.
Het volledige artikel lezen