gids aanbouw woning

Aanbouw woning: maximaliseer de ruimte en de waarde van uw eigendom

Leestijd: ca. 10 minuten

Met een aanbouw aan uw woning vergroot u uw woonoppervlak. Ideaal als u meer ruimte nodig heeft voor een gezinsuitbreiding of extra comfort zoekt en de waarde van uw woning wilt verhogen. Ontdek de verschillende projectfases: van het ontwerp tot de uitvoering.

Belangrijke punten
 1. De voordelen van een woninguitbreiding

Een aanbouw of uitbouw geeft u de kans om uw woning te personaliseren, beter in te spelen op veranderingen in uw levenssituatie, de waarde van uw eigendom te vermeerderen, energiezuiniger te wonen en uw comfort en welzijn te verhogen.

 2. Kies competente vakmensen

Ga af op mond-tot-mondreclame, vraag offertes aan en vergelijk ze. Controleer ook de kwalificaties van de aannemers om onaangename verrassingen te vermijden.

 3. Bouwopties voor een aanbouw aan uw woning

Kies baksteen (esthetisch), hout (snel), prefab (efficiënt), aluminium (modern) of ecologische materialen om uw impact op het milieu te beperken.

Wat is een aanbouw aan de woning?

Een aanbouw of uitbouw voegt een nieuwe structuur toe aan een bestaand gebouw zoals een veranda, een extra kamer of een opbouw, waardoor het grondoppervlak of de hoogte van het gebouw verandert.

Onder aan- of uitbouw wordt in België onder andere het volgende verstaan:

  • een constructie die wordt toegevoegd aan een bestaand gebouw om nieuwe ruimtes te creëren die rechtstreeks met het bestaande gebouw verbonden zijn
  • het toevoegen van een extra verdieping aan een bestaand gebouw
  • de inrichting van bestaande zolders waarbij het dak verhoogd wordt

Wat zijn de 3 soorten aanbouwen?

Er bestaan 3 hoofdcategorieën van uitbreidingen die passen bij verschillende doelstellingen en configuraties van uw woning:

1. Aanbouw op het gelijkvloers

Deze uitbreiding vergroot de keuken of de woonkamer en/of voegt nieuwe kamers toe aan uw woning, ideaal voor een uitbouw van de woning aan de achterkant. Omdat ze horizontaal op één niveau wordt gebouwd, is ze geschikt voor woningen met voldoende buitenruimte.

Deze uitbouwen zorgen voor een vloeiende overgang tussen binnen en buiten dankzij grote glazen puien of schuifdeuren. Ze brengen ook meer natuurlijk licht binnen en verbeteren de energie-efficiëntie.

2. Aanbouw op meerdere verdiepingen

Door uw woning over meerdere verdiepingen uit te breiden, voegt u extra ruimte toe zoals een slaapkamer, badkamer of een afzonderlijk appartement, verspreid over twee of meer verdiepingen.

Deze uitbreidingen zorgen voor een prachtig uitzicht en verbeteren de uitstraling van uw woning. Ze vereisen echter een zorgvuldige planning om zowel esthetisch als structureel goed aan te sluiten bij het bestaande gebouw met naleving van de stedenbouwkundige voorschriften.

3. Extra verdiepingen als aanbouw

Extra verdiepingen bouwen boven op een bestaande bouwlaag is een slimme oplossing wanneer de beschikbare grondoppervlakte beperkt is.

Deze techniek maakt optimaal gebruik van de verticale ruimte om nieuwe kamers, een bureau of een ontspanningsruimte te creëren, zonder de buitenoppervlakte te verkleinen.

Het is belangrijk om de bestaande constructie te beoordelen om na te gaan of deze het extra gewicht kan dragen. Daarnaast moet u speciale aandacht besteden aan isolatie, ventilatie en de toegang.

Wat zijn de 5 voordelen van een aanbouw aan uw woning?

  1. Personalisatie: een grote open keuken om familie en vrienden te ontvangen, een rustige werkplek om thuis te werken, of een speelkamer voor de kinderen: een verbouwing stelt u in staat uw huis aan te passen aan uw smaak, behoeften en levensstijl.
  2. Aanpassing aan levensveranderingen: gezinnen veranderen, net als hun ruimtevraag. Een uitbouw maakt het mogelijk om in te spelen op deze veranderingen. Denk aan de komst van een kind, de zorg voor oudere familieleden of de evolutie van uw hobby’s.
  3. Waardevermeerdering van het vastgoed: een aanbouw aan de woning verhoogt de waarde van uw woning. Een groter en gemoderniseerd huis valt op, trekt potentiële kopers aan en rechtvaardigt een hogere verkoopprijs, vooral als de uitbreiding de esthetiek verbetert en de functionaliteit verhoogt. Een uitbreiding kan ook zorgen voor extra huurinkomsten.
  4. Energie-efficiëntie: met dakvensters, energiezuinige verwarmingssystemen of hoogwaardige isolatie kan een woninguitbreiding niet alleen uw thermisch comfort verbeteren, maar ook zorgen voor een lagere energiefactuur.
  5. Verhoogd comfort en welzijn: door extra ruimtes te creëren, vermindert u de rommel, bevordert u een betere organisatie en biedt u iedereen een passende persoonlijke ruimte. Goed doordachte uitbreidingen maximaliseren ook de toegang tot natuurlijk licht en verbeteren de ventilatie: essentiële factoren voor een aangename en gezonde leefomgeving.

Welk ontwerp kiest u voor de aanbouw of uitbouw van uw woning?

Afhankelijk van de ligging van uw perceel en uw woonbehoeften, kunt u kiezen voor een uitbouw aan de achterkant van uw woning, aan de zijkant of zelfs naar boven toe. Dit zijn 3 veelvoorkomende stijlen van uitbreidingen:

1. Traditionele aanbouw

Klassiek en elegant: deze uitbreiding neemt de architecturale elementen en materialen van het bestaande gebouw over voor een homogeen en tijdloos resultaat. Ideaal voor historische woningen.

2. Moderne en eigentijdse aanbouw

Deze uitbreiding heeft een minimalistisch en strak ontwerp, met heldere lijnen, grote open ruimtes en moderne materialen zoals glas, staal en beton. Perfect om uw woning een frisse, moderne uitstraling te geven.

3. Karaktervolle aanbouw

Uw aan- of uitbouw kan ook traditionele materialen combineren met moderne elementen, bijvoorbeeld een glazen uitbreiding toegevoegd aan een stenen gebouw, wat zorgt voor een opvallend visueel contrast.

Hoe kiest u het beste ontwerp voor een aanbouw of uitbouw van uw woning?

Beoordeel de ruimtes en het potentieel van uw aanbouw

Beoordeel zorgvuldig de huidige indeling van uw woning, de beschikbare ruimte en eventuele beperkingen door regelgeving.

Onderzoek welke uitbreidingsvorm het meest haalbaar is voor uw woning: een opbouw, een zij-aanbouw of een uitbreiding onder het bestaande huis.

Denk na over de oriëntatie van uw woning en de impact van de uitbreiding op de toegang tot natuurlijk licht en de circulatie tussen de ruimtes.

Raadpleeg de stedenbouwkundige afdeling van uw stad of gemeente om te weten wat is toegestaan en of u een vergunning nodig heeft.

Advies nodig voor uw renovatieproject? Laat u begeleiden door onze experts.MEER WETEN

Kies een ontwerp dat bij uw woning past

Om de geschikte architectuurstijl, materialen en afwerkingen te kiezen, kunt u inspiratie opdoen in soortgelijke projecten.

Tijdschriften over wonen en verbouwen staan vol met ideeën, net als de app Pinterest, die bekend staat om zijn interieurinspiratie. Gebruik eventueel ook een computerondersteund ontwerp (CAD-software) om verschillende indelingen te leren kennen, de ruimte en functionaliteit te optimaliseren, een beeld te krijgen van het eindresultaat en aanpassingen te doen vóór de start van de werken.

Doe een beroep op een architect

De tussenkomst van een architect is niet altijd verplicht, maar zelfs wanneer de wet dit niet vereist, kan zijn of haar expertise van onschatbare waarde zijn om uw ideeën om te zetten in realiteit.

Deze professional kan u begeleiden bij technische en esthetische uitdagingen, erop toezien dat het ontwerp voldoet aan de geldende normen en de ruimte optimaal benut wordt.

Wat is de gemiddelde prijs van een aanbouw aan een woning?

Welke factoren beïnvloeden de kostprijs van een woninguitbreiding?

De kosten van een aan- of uitbouw variëren sterk naargelang verschillende factoren zoals de grootte van de uitbreiding, de gebruikte materialen en de complexiteit van het ontwerp.

Om een nauwkeurige schatting te krijgen van de prijs voor uw uitbreiding, is het aanbevolen om meerdere aannemers of bouwbedrijven te raadplegen voor offertes.

Vergeet niet alle aspecten van het project mee te nemen in de berekening: van voorbereidende werken tot afwerking, alsook indirecte kosten zoals architectenhonoraria en vergunningen. Voorzie daarnaast een veiligheidsmarge van ongeveer 20% voor onvoorziene uitgaven.

Hoe kunt u besparen op de kostprijs van een uitbouw van uw woning?

Lees onderstaande 8 tips om te besparen op de kosten van een uitbreiding zonder in te boeten op kwaliteit:

  1. Nauwkeurige planning: een gedetailleerde planning helpt u om onnodige uitgaven te identificeren en het gebruik van materialen te optimaliseren. Het gebruik van 3D-modelleringssoftware kan bovendien dure fouten tijdens de bouwfase voorkomen.
  2. Modulair ontwerp: opteer voor een modulair of prefab ontwerp om kosten en bouwtijd te verlagen. Deze aanpak biedt meer grip op uw budget en vermindert materiaalverspilling.
  3. Materiaalkeuze: kies materialen met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Sommige houtsoorten of composietmaterialen bieden een esthetisch resultaat tegen een lagere prijs dan meer traditionele materialen.
  4. Groepsaankopen: profiteer van volumekortingen door materialen in grote hoeveelheden aan te kopen of samen met anderen die een bouwproject hebben.
  5. Recuperatiemateriaal: verken de mogelijkheden van gerecycleerde of hergebruikte materialen. De markt voor tweedehands bouwmaterialen biedt unieke elementen tegen een lagere kost.
  6. Gedeeltelijke zelfbouw: als u handig bent, kunt u overwegen om een deel van de werken zelf uit te voeren om zo de arbeidskosten te verlagen.
  7. Keuze van de aannemer: kies een aannemer die een goed evenwicht biedt tussen prijs en kwaliteit. Vraag meerdere offertes aan om prijzen te vergelijken en te onderhandelen.
  8. Subsidies en financiering: informeer u over financiële steun of regionale en lokale premies voor bouw- of energetische renovatieprojecten.

Hoe financiert u een aanbouw aan uw woning?

Naast uw persoonlijke spaargeld om een uitbreiding te financieren, kunt u meerdere opties overwegen:

  • Consumentenkredieten of hypothecaire leningen vormen een alternatief, al moet u rekening houden met de te betalen intresten.
  • Heronderhandel uw huidige hypothecair krediet om extra financiële ruimte vrij te maken.

Evalueer de beschikbare opties in functie van uw financiële situatie en kies de minst risicovolle optie die toch aan uw behoeften voldoet.

Hoe kiest u een aannemer voor een aanbouw?

Zoek naar gerenommeerde aannemers

Start met het zoeken naar aannemers die ervaring hebben met het uitvoeren van vergelijkbare uitbreidingsprojecten of renovaties van gelijkaardige woningen. 

Vraag om aanbevelingen bij vrienden en familie en lees online recensies. 

Wanneer u een lijst van mogelijke aannemers heeft, bekijk dan hun eerdere werk en vraag om referenties.

Vraag offertes aan en laat contracten opstellen

Vraag gedetailleerde offertes aan bij meerdere aannemers om de kosten, de termijnen en hun aanpak te vergelijken.

Zorg ervoor dat de offertes alle aspecten van het project omvatten. Wanneer u een aannemer hebt gekozen, laat dan een gedetailleerd contract opstellen waarin de uit te voeren werkzaamheden, de kosten, de planning en de betalingsvoorwaarden duidelijk worden vastgelegd. Dit document beschermt beide partijen in geval van een meningsverschil.

Controleer de kwalificaties van de aannemer

Check de kwalificaties, verzekeringen en certificeringen van de aannemer voordat u uw definitieve keuze maakt.

Zorg ervoor dat hij geregistreerd is bij de relevante instanties en beschikt over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering om eventuele schade aan uw eigendom tijdens de werkzaamheden te dekken. 

Hoe beheert u uw verbouwing?

Hoe zorgt u ervoor dat de werken vorderen zoals gepland en binnen het budget blijven? Planning, coördinatie en communicatie zijn de sleutelwoorden.

Stel een duidelijke planning op

Stel samen met uw aannemer een helder tijdschema op met belangrijke tussenfases en deadlines.

Dit helpt om de voortgang te volgen en eventuele vertragingen snel te identificeren.

Coördineer de vakmensen

Uw verbouwproject kan de inzet vereisen van diverse gespecialiseerde vakmensen in verschillende stappen.

Een goede coördinatie voorkomt planningsconflicten en zorgt ervoor dat het werk vlot verloopt.

Als bouwheer behoudt u altijd het laatste woord, maar een projectcoördinator of algemene aannemer inschakelen neemt veel organisatorisch werk uit handen.

Houd vertragingen en problemen onder controle

Zelfs met de beste planning kunnen zich onverwachte problemen of vertragingen voordoen.

Neem een proactieve houding aan bij het oplossen van deze obstakels. Communiceer regelmatig met uw aannemer om op de hoogte te blijven van de voortgang en om samen snel naar oplossingen te zoeken zodra zich een probleem voordoet.

Flexibiliteit en een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen zijn essentieel om het project op koers te houden.

Wat zijn de beste materialen voor een aanbouw?

Esthetiek, energie-efficiëntie, enz. Welke materialen kiest u? We geven 5 bouwopties:

1. Traditionele aanbouw in baksteen

Baksteen staat bekend om zijn stevigheid en thermische isolatie en biedt een klassieke en tijdloze uitstraling. 

Hoewel baksteen duurder is vanwege het handwerk en de materiaalkosten, kan een bakstenen aanbouw betere isolatieprestaties leveren en de verkoopwaarde van uw huis verhogen.

2. Hout(skelet)bouw

Hout wordt gewaardeerd door de snelle bouw, het lichte gewicht en de architecturale flexibiliteit. Het is een uitstekend natuurlijk isolatiemateriaal dat zorgt voor een warme en uitnodigende sfeer.

De kosten kunnen variëren, maar de snelle bouw kan de arbeidskosten verlagen.

3. Prefab bouwpanelen

Prefab bouwpanelen zijn vaak van beton of hout en worden in de fabriek gemaakt en ter plaatse gemonteerd. Deze methode verkort de bouwtijd en minimaliseert afval.

De initiële kosten kunnen hoger zijn, maar de besparingen door kortere bouwtijden en nauwkeurige fabricage kunnen dit compenseren.

4. Aanbouw in aluminium

Aluminium is licht van gewicht en flexibel, waardoor het geschikt is voor unieke ontwerpen. Het vraagt weinig onderhoud, bevordert de energie-efficiëntie en heeft een moderne uitstraling.

Aluminium is een investering die de kosten op lange termijn verlaagt dankzij de recycleerbaarheid en het geringe onderhoud.

Interieurdesign en afwerking voor uw uitbouw

Denk aan meubels of decoratie die de nieuwe ruimte in harmonie brengen met de bestaande architectuur en stijl van uw huis. 

We geven u enkele ideeën voor het selecteren van meubels en een decoratiestijl die specifiek zijn voor woninguitbreidingen:

Voor een moderne en minimalistische uitbreiding

  • Meubilair: kies voor meubels met strakke lijnen en eenvoudige vormen, waarbij functionaliteit centraal staat. Materialen zoals metaal, glas en gepolijst hout passen perfect bij deze stijl.
  • Decoratie: ga voor subtiele maar opvallende decoratiestukken zoals hedendaagse kunstwerken of designverlichting die als blikvangers dienen.

Voor een woningaanbouw of -uitbouw in rustieke stijl

  • Meubilair: zoek naar meubels van massief hout met een natuurlijke of licht verouderde afwerking om een warme en uitnodigende sfeer te creëren. Stoffen banken in natuurlijke materialen dragen bij aan het comfort.
  • Decoratie: integreer rustieke elementen zoals tapijten van natuurlijke vezels, handgemaakte potten of artisanaal aardewerk en smeedijzeren accessoires. Groene planten en organische elementen versterken de verbinding met de natuur.

Het is essentieel om een vloeiende overgang te realiseren tussen de aanbouw of uitbouw en de bestaande delen van het huis. Gebruik daarvoor designelementen of kleuren die al in uw interieur aanwezig zijn.

Metamorfose van een donkere zolder tot een lichte slaapkamer.Lees het verhaal

FAQ

Wat zijn de regels om uw woning in België uit te breiden?

De regelgeving en formaliteiten verschillen naargelang de locatie van uw woning. Informeer bij de gewestelijke overheid en uw stad of gemeente om de regels en procedures te kennen die voor uw situatie van toepassing zijn.

Wat is de toegestane oppervlakte voor een aanbouw in België?

Of u al dan niet een stedenbouwkundige vergunning nodig heeft, hangt af van de locatie van uw woning. Informeer bij het gewest en uw stad of gemeente wat in uw geval geldt.

Wat is het verschil tussen een aanbouw en uitbouw?

Een uitbreiding of aanbouw aan een woning voegt een nieuwe structuur toe aan een bestaand gebouw zoals een veranda, een extra kamer of een verhoging, waardoor de bebouwde oppervlakte of de hoogte van het gebouw verandert. Een uitbouw daarentegen maakt eerder gebruik van de bestaande ruimte, bijvoorbeeld het verlengen van de woonkamer of keuken.

Wat is duurder, aanbouw of uitbouw?

Over het algemeen is een aanbouw duurder dan een uitbouw. Dit komt doordat een aanbouw vaak een volledig nieuwe structuur vereist, inclusief vloer, muren, dak en isolatie. Daarnaast is er soms een aparte fundering nodig en zijn er meer installaties nodig, zoals elektra, water en verwarming. Ook is de aansluiting op de bestaande woning meestal complexer. Een uitbouw is daarentegen vaak iets goedkoper per vierkante meter, vooral wanneer het gaat om een eenvoudige verlenging van een bestaande ruimte, waarbij gebruik kan worden gemaakt van bestaande aansluitingen. Een uitzondering hierop kan een eenvoudige aanbouw in de vorm van een veranda zijn; deze is doorgaans minder ingrijpend en kan daardoor goedkoper uitvallen dan een volledig geïsoleerde aanbouw.

Wat kost een architect voor een aanbouw in België?

De prijs van een woninguitbreiding hangt af van verschillende factoren zoals de grootte van de uitbreiding, de gebruikte materialen en de complexiteit van het ontwerp. Voor een nauwkeurige prijsinschatting van uw aanbouw of uitbouw kunt u best offertes aanvragen bij meerdere architecten.

Wat kost een aanbouw aan uw huis?

De kosten van een aanbouw liggen gemiddeld tussen de €1.800 en €3.000 per vierkante meter.

De exacte prijs hangt af van factoren zoals de grootte van de aanbouw, het gekozen materiaal, het afwerkingsniveau en eventuele benodigde vergunningen. 

Hoe dik moet de fundering zijn voor een aanbouw?

De dikte van de fundering voor een aanbouw is afhankelijk van de ondergrond en het type constructie, maar ligt tussen de 25 en 50 centimeter. Bij zwaardere bouwwerken of slappe grond kan het nodig zijn om dieper te funderen of gebruik te maken van heipalen om verzakking te voorkomen.

Welk type aanbouw is het goedkoopst?

De kostprijs van een woninguitbreiding varieert afhankelijk van veel factoren zoals de grootte van de aanbouw of uitbouw, de gebruikte materialen en de complexiteit van het ontwerp.

Lees deze 8 tips om te besparen op de kosten van een uitbreiding zonder in te boeten aan kwaliteit:

  1. Nauwkeurige planning: een gedetailleerde planning helpt u om onnodige uitgaven te identificeren en het gebruik van materialen te optimaliseren. Het gebruik van 3D-modelleringssoftware kan bovendien dure fouten tijdens de bouwfase voorkomen.
  2. Modulair ontwerp: opteer voor een modulair of prefab ontwerp om kosten en bouwtijd te verlagen. Deze aanpak biedt meer grip op uw budget en vermindert materiaalverspilling.
  3. Materiaalkeuze: kies materialen met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Sommige houtsoorten of composietmaterialen bieden een esthetisch resultaat tegen een lagere prijs dan meer traditionele materialen.
  4. Groepsaankopen: profiteer van volumekortingen door materialen in grote hoeveelheden aan te kopen of samen met anderen die een bouwproject hebben.
  5. Recuperatiemateriaal: verken de mogelijkheden van gerecycleerde of hergebruikte materialen. De markt voor tweedehands bouwmaterialen biedt unieke elementen tegen een lagere kost.
  6. Gedeeltelijke zelfbouw: als u handig bent, kunt u overwegen om een deel van de werken zelf uit te voeren om zo de arbeidskosten te verlagen.
  7. Keuze van de aannemer: kies een aannemer die een goed evenwicht biedt tussen prijs en kwaliteit. Vraag meerdere offertes aan om prijzen te vergelijken en te onderhandelen.
  8. Subsidies en financiering: informeer u over financiële steun of regionale en lokale premies voor bouw- of energetische renovatieprojecten.

Auteur

Het VELUX redactieteam

Gepubliceerd

jul 4, 2025

Delen

Gerelateerde artikelen

Waarom een terrasdeur of gevelramen niet genoeg zijn voor uw uitbouw met plat dak
Denkt u eraan om een uitbouw met een plat dak te realiseren? Bedenk dan goed hoe u deze uitbouw van daglicht wilt voorzien. Vaak is een schuifdeur of een gevelraam niet genoeg om het hele oppervlak van de uitbouw van natuurlijk daglicht te voorzien. Voor woningen met een plat dak of voor uitbouwen aan woningen bieden wij de perfecte oplossing: een platdakvenster.
Het volledige artikel lezen
Een uitbouw aan uw woning is pas compleet met een dakvenster
Woninguitbreidingen zijn vaak een ideale oplossing om bijkomende ruimte voor een keuken of woonkamer te creëren. Wat de grootte van de uitbouw ook is, het is belangrijk om voor voldoende natuurlijk daglicht te zorgen. VELUX heeft voor elke soort uitbouw dakvensters die uw ruimte voorzien van natuurlijk daglicht, een gezond leefklimaat en de nodige sfeer. Natuurlijk daglicht zorgt voor een aangename omgeving en is goed voor lichaam en geest.
Het volledige artikel lezen
Breid uw woning uit met een heldere aanbouw
De ideale woning vinden in de huidige huizenmarkt is vaak een onmogelijke opdracht. Veel gezinnen dromen van een instapklare woning, maar heeft u al eens stilgestaan bij de voordelen van een woning die u zelf uitbreidt? Op deze manier kunt u een woning kopen die perfect binnen uw budget past en geleidelijk de ruimte uitbreiden. Een aanbouw of uitbouw is daarbij een goede oplossing om meer ruimte te creëren bij een gesloten bebouwing of bij een half open bebouwing. Met een uitbouw creëert u bijvoorbeeld een verbinding tussen een woonkamer en een keuken.
Het volledige artikel lezen
Stappenplan voor het realiseren van een uitbouw aan uw woning
Wilt u meer plaats voor uw gezin? Of heeft u een woning gekocht die u graag wilt uitbreiden? Goed idee! Koopt u een bestaande woning en zorgt u voor een uitbouw, dan heeft u namelijk meer ruimte voor u en uw gezin. Bovendien krijgt uw woning zo een nieuw gedeelte, dat perfect voldoet aan alle moderne vereisten qua isolatie en verwarming.
Het volledige artikel lezen
Hoe kiest u het juiste dakvenster?
U heeft een nieuwe woning gekocht en bent overtuigd van de vele mogelijkheden die onze dakvensters bieden. Maar hoe gaat u nu concreet te werk om een dakvenster te kiezen? En hoe kunt u bijvoorbeeld de afmetingen van een dakvenster bepalen? In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe u tot de juiste keuze van een dakvenster komt.
Het volledige artikel lezen