Uw uitbouw: hoe begint u eraan?
Ontdek onze tips en advies

Uw woning uitbreiden is een groot project dat een goede voorbereiding vraagt. Hoe begint u eraan? Met welke factoren moet u rekening houden om een echt leuke ruimte te creëren waar u vele tientallen jaren met plezier leeft? 


Wie kan u helpen bij de plannen en de uitvoering? VELUX neemt u bij de hand.

Van inspiratie tot opvolging: onze tips

Laat u inspireren 

Ziet u uw uitbouw al helemaal voor zich of zoekt u nog inspiratie? In beide gevallen is het nuttig om volop informatie te verzamelen. Lees uitvoerig blogs of magazines en ga met die inspiratie aan de slag. Hou alvast rekening met deze drie gouden regels:

 • Durf voor groot gaan: Eens uw uitbouw er staat, kan u die immers niet meer uitbreiden.

 • Voorzie voldoende ramen die volop daglicht binnenbrengen. Kies daarbij voor een combinatie van gevelramen en dakvensters. 

 • Kies lichte kleuren voor uw muren en vloer, vooral als uw uitbouw naar het noorden is gericht. Lichte kleuren kaatsten licht terug in de ruimte, wat uw uitbouw aangenamer en ruimer doet lijken. 

 
 
Haal de experten erbij 

Uiteraard hoeft u niet alles alleen te doen. Stel vragen aan vrienden of op gespecialiseerde fora. En uiteraard zijn er ook professionals om u te helpen.

 • De architect tekent de nodige plannen uit. Heeft uw uitbouw impact op de stabiliteit van uw woning, dan zult u sowieso de hulp van een architect moeten inroepen. 
 • Een aannemer kan u helpen om de materialen te kiezen en zal de werken professioneel uitvoeren. 

 • Wil u ook het interieur van uw uitbouw aan een expert overlaten, dan neemt u een interieurarchitect – of binnenhuisarchitect – onder de arm. 
 

stappenplan

Vergeet de administratieve voorbereidingen niet:

Bij een verbouwing komt heel wat papierwerk kijken. Vergeet deze stappen niet:

 • Controleer de stedenbouwkundige voorschriften in uw gemeente.

 • Regel, indien nodig, de vergunningen.

 • Informeer u over de nodige verzekeringen.


 
Denk aan uw budget: voor en tijdens de werken

Welk budget u voor uw uitbouw moet uittrekken, hangt af van heel veel factoren: van de stijl en de afmetingen tot de materialen waar u mee werkt. 3 tips om de kostprijs binnen de perken te houden:
 
 • Vraag meerdere offertes zodat u de prijzen van oplossingen en vakmensen kan vergelijken.
 • Ga na of u in aanmerking komt voor premies
 • Neem altijd een marge van 10% in uw budgettering van het project. Zo dekt u zichzelf in tegen onaangename verrassingen. Volg de werken nauwgezet op

 
Als alle keuzes gemaakt zijn en alle formaliteiten geregeld zijn, kunnen de werken starten. Hou tijdens de verbouwingen nauwgezet alle afspraken – kostprijs, materialen, leveringsdata – in de gaten, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. 
 

Download de gratis uitbouwgids

Waarom kiest u voor een uitbouw? Waarom is daglicht er zo belangrijk? Hoe haalt u voldoende natuurlijk licht naar binnen en wat is het potentieel van VELUX dakvensters? In onze gratis uitbouwgids vindt u antwoorden op deze – en veel meer – vragen, inclusief tips en advies voor uw uitbouwproject.