Nathalie en haar man Ivan glunderen van trots in hun nieuwe, lichte eetkamer. Na vele jaren van krappe toestanden in hun oude keuken besloten ze dat het hoog tijd was voor een grondige renovatie. Waarom de keuken niet meteen opentrekken en een ruime eetkamer met veel daglicht integreren? Uitstekend plan.

Aangename kennismaking

Nathalie werkt al 17 jaar als medewerkster van een klantendienst. Twee tot drie keer per week trekt ze haar loopschoenen aan om fit te blijven. Als echte natuurliefhebber fietst of wandelt ze ook graag. Haar man Ivan werkt als quality engineer binnen de luchtvaartsector. Daar ligt meteen ook zijn grootste passie: zweefvliegen, paragliding … hij is het liefst met zijn hoofd hoog in de wolken. Als dat niet kan, vind je hem vaak op de fiets. Of achter de potten en pannen! Want Ivan heeft ook een hart voor kokkerellen. Dit sportieve koppel heeft samen een dochter van negen jaar. Rusty en Romeo, hun twee Maine Coon katten, maken het hechte gezin compleet. Ondertussen wonen Nathalie en Ivan 14 jaar in hun huidige woning.

Elk huis heeft een verhaal

Nathalie en Ivan huurden tijdens hun eerste jaren samen een woning. Iets eenvoudig, klein, meer moest het niet zijn. Na enkele jaren dachten ze aan een kindje. Vandaar het idee om op zoek te gaan naar een koopwoning. Hun criteria? Een klassieke eengezinswoning, liefst in dezelfde landelijke regio, niet te groot maar met potentieel om uit te breiden op termijn. Geen torenhoge eisen dus, maar door hun krappe budget toch niet evident. Na twee jaar intensief zoeken, viel hun oog op een vrijstaand huis aan de rand van een mooi bos. Yes, met deze woning voelden ze meteen een klik. Niet twijfelen, tekenen die koopovereenkomst!

Nathalie en Ivan hebben mooie herinneringen aan die eerste jaren in hun nieuwe ‘thuis’. Hier at dochtertje Ludivine haar eerste fruit- en groentepapjes, zorgvuldig bereid door papa Ivan. Ze zette er haar allereerste stapjes. Ze croste met haar loopfietsje rond de eettafel … Het koppel had al snel begrepen dat de komst van een kindje gepaard ging met een berg extra spullen. Een kinderstoel, een kinderwagen, een park, speelgoed … Hun woning leek krapper dan ooit. Hoog tijd dus voor deel twee van hun woonproject: een uitbreiding van de keuken en eetkamer!

Renovatieproject

Tien jaar na de aankoop van hun woning stapten Nathalie en Ivan naar een architect. Met een dubbele missie: hun piepkleine keuken van amper 7 m² vernieuwen en uitbreiden met een ruime eetkamer. Ze droomden van een grote, open ruimte met veel lichtinval. Een plek waar ze als gezin tijd met elkaar konden doorbrengen, en waar ze vrienden en familie konden ontvangen. Samen zijn is voor hen heel belangrijk en dat was precies wat ze met dit renovatieproject wilden bereiken. Omdat de werken vrij omvangrijk waren met een ingreep aan de constructie van het huis, hebben Nathalie en Ivan een beroep gedaan op professionals. Een goede begeleiding is dan ook noodzakelijk.

Missie geslaagd?

Ivan: “Onze architect voelde ons uitstekend aan. Hij deed drie voorstellen, waarvan we er eentje hebben uitgekozen. Dat hebben we samen verder uitgewerkt totdat het plaatje volledig klopte. We wisten heel goed wat we wilden. Hij gaf ons vakkundig advies over de inrichting van de keuken en openingen naar buiten toe. Samengevat: we hebben een buitengevel uitgebroken en de bestaande keuken uitgebreid met een eetkamer. We kozen voor een centraal kookeiland en veel ramen. Zo halen we buiten naar binnen. En dat voelt heerlijk.”

Nathalie: “Toen we de eerste keer in onze nieuwe eetkamer binnenstapten, voelden we ons precies als een kind dat een groot cadeau heeft gekregen. Wauw, zo blij en enthousiast waren we! Het voelde zo ruim en licht. Geniaal gewoon.”

Daglicht, dé doorslaggevende factor

Het contact met buiten stond centraal in het renovatieproject. Het platte dak van het eetgedeelte leende zich uitstekend voor een VELUX platdakvenster. Achter het keukenaanrecht met de spoelbak is er een breed raam met perfect zicht op de grote tuin. Een knap idee van de architect. Al die lichtinval is een grote meerwaarde en zorgt meteen voor een nieuwe, frisse dynamiek in huis. Zelfs bij somber weer, zoals zo vaak in België, of in de winter is het altijd helder in deze nieuwe ruimte. Daardoor moeten Nathalie en Ivan maar zelden kunstverlichting gebruiken. Het VELUX platdakvenster maakt de ruimte helemaal af. Het natuurlijke daglicht verlicht niet alleen de tafel die er vlak onder staat, maar verspreidt zich ook naar de open keuken. Voor het gezin is die overvloed aan licht een absolute meerwaarde. En het best van al? Het platdakvenster is nog mooi ook.

Favoriete plek in huis?

Ivan: “Dat is ongetwijfeld het centrale kookeiland. Ik kook heel graag en vind het aangenaam dat de ruimtes nu met elkaar verbonden zijn. Op zondag doe ik vaak aan batch cooking, dé culinaire trend van het moment. Dan heb ik veel plaats nodig. In onze nieuwe keuken kan dat perfect. Maar ook als we gasten ontvangen, is de open ruimte een troef. Iedereen komt gezellig rond het eiland staan. Ze zitten op de barstoelen, helpen een handje met de maaltijd of drinken al een coupe champagne. Op-en-top gezelligheid. Onze vrienden komen hier graag mee genieten!”

Nathalie: “Ik ben het helemaal met Ivan eens. Onze keuken is heel toegankelijk. Vroeger hadden we amper plek om met twee in de keuken te staan. Als Ivan bijvoorbeeld de vaatwasser aan het uitladen was, raakte ik niet aan de kast. Maar nu heb je overal een vlotte doorgang. Dat is echt aangenaam. Het was er ook donker, maar dankzij de grote lichtinval en het extra raam is het nu altijd helder. Je kan fijn naar buiten kijken terwijl je in de keuken bezig bent. Ook de eettafel is een grote favoriet. Ik zit hier vaak terwijl Ivan kookt. Ik doe wat administratie of check mijn mails. Onze dochter maakt hier haar huiswerk of tekent. Iedereen is met iets anders bezig, maar toch zijn we samen. Op vrije momenten is deze tafel ook ideaal voor grote bordspelen. Dat doen we graag.”

Verbondenheid met natuur

De natuur brengt rust en geeft tegelijk energie. De woning van Nathalie en Ivan staat op een aflopend terrein. Dankzij de vele ramen kijken ze nu uit over de tuin, zelfs helemaal tot aan de grens van hun perceel, die ze vroeger niet konden zien. Zo kunnen ze Ludivine makkelijk in het oog houden als ze buiten speelt of op de trampoline springt. De architect kwam op het idee om achter het keukenaanrecht een bijkomend raam te plaatsen. Dit maakt de keuken nog lichter. Heel geslaagd, vinden ze zelf.

Nathalie: “We zien hier veel verschillende soorten vogels. Blijkbaar zijn er zelfs met uitsterven bedreigd. Af en toe komt er een nieuwsgierige familie eekhoorns op bezoek. Dat contact met de natuur is zalig. We kunnen ook de verandering van de seizoenen van nabij volgen. Je ziet de bladeren van kleur veranderen. Zo voelen we ons echt verbonden met buiten.

Ivan: “De openheid naar buiten geeft ons elke dag plezier. Ik kijk graag door het dakvenster naar vliegtuigen of hoe de wolken zich verplaatsen. Dan weet je meteen of het hard waait, of dat er regen op komst is. Of beter, als de zon erdoor komt! Op een heldere avond kunnen we de sterren zien. We voelen nu veel sterker die verbinding met wat er buiten gebeurt. Zelfs onze katten vinden het geweldig om door de grote ramen naar buiten te turen.”

Overweegt u een renovatie? Laat Nathalie en Ivan u inspireren:

  • Maak van lichtinval een prioriteit in uw renovatieproject. Breng zo veel mogelijk natuurlijk licht van buiten naar binnen. Ook bij minder goed weer is dit een enorm pluspunt. Licht geeft ruimte en laat uw woning ademen.
  • Kiest u, net als Nathalie en Ivan, voor een open ruimte met een grote eettafel? Dan is het handig om een kleinere extra eetplek te hebben. Aan het keukeneiland bijvoorbeeld. De voordelen zijn groot: de tafel is snel gedekt en afgeruimd. Koelkast, afwasmachine, opbergkasten … U hebt alles binnen handbereik. Zo’n extra plek in de keuken is enorm praktisch in het dagelijkse gezinsleven.
  • Bij een grote renovatie kunnen de kosten erg oplopen. Bent u een handige harry? Plaats dan zelf uw tegels, laminaat of parket. Of haal de verfrollen en -kwasten boven. Deze interieurwerken zijn vaak duur en u bespaart flink door zelf de handen uit de mouwen te steken. Die bespaarde centen kunt u goed gebruiken om uw ultieme droomproject te realiseren. Goed gezien, toch?

“Toen we de eerste keer in onze nieuwe eetkamer binnenstapten, voelden we ons precies als een kind dat een groot cadeau heeft gekregen. Wauw! Het voelde zo ruim en licht. Geniaal gewoon.”

Stel je je keuken voor

Treed binnen in een comfortabele wereld, waar natuurlijk licht, frisse lucht en adembenemende uitzichten je huis transformeren. Onze experts zullen je een vrijblijvend voorstel aanbieden, inclusief een op maat gemaakt ontwerpconcept, realistische afbeeldingen en een duidelijke offerte. Begin de reis naar je droomhuis.

Ontdek hoe