Plat dak, licht hellend dak of zadeldak? Voor elk type dak bestaat het juiste dakvenster

Modern residentieel gebouw met VELUX dakvensters tegen donkere dakpannen
Meer daglicht dat van bovenaf in een ruimte binnenvalt: het lijkt eenvoudig, maar het verandert het karakter van uw woning en uw manier van leven aanzienlijk. Er zijn dakvensters voor verschillende soorten daken en plafonds. U vindt dus vrijwel zeker een oplossing die bij uw dak past. 

Waarom heeft u meer daglicht nodig? 

Daglicht naar binnen halen, is een relatief eenvoudige manier om de ruimte te transformeren. Zelfs een kleinere kamer wordt op slag een stuk groter wanneer u er een dakvenster in plaatst. Daglicht dat van boven in een ruimte binnenvalt, voorziet deze ruimte van drie keer meer daglicht dan een gevelvenster met dezelfde grootte.

Een dakvenster heeft bovendien veel voordelen voor gezondheid en welzijn. Dankzij helder daglicht en frisse lucht functioneert u goed en voelt u zich als een vis in het water.

Hoeveel daglicht is genoeg? Het vensteroppervlak moet ongeveer 20 procent van het vloeroppervlak bedragen. 

Belangrijke punten
  • Daglicht dat van boven in een ruimte binnenvalt, voorziet deze ruimte van drie keer meer daglicht dan een gevelvenster met dezelfde grootte.
  • Het is een misverstand dat dakvensters alleen in een hellend dak mogelijk zijn.
  • De typische Vlaamse aanbouw aan een rijwoning blijft immens populair. Een platdakvenster is hier ideaal voor.

In welk dak kunt u een dakvenster plaatsen?

In Vlaanderen zien we vooral woningen met een hellend dak (ook wel zadeldak genoemd) of met een plat dak. Een combinatie van beide is ook mogelijk. In dat geval heeft het deel van de woning aan de straatkant een hellend dak, en is er achteraan een uitbouw met een plat dak voorzien. Het is een misverstand dat dakvensters alleen in een hellend dak mogelijk zijn. In een plat dak kunt u eveneens een dakvenster installeren, een zogenaamd platdakvenster.

Specifiek voor een zadeldak is er ook meer mogelijk dan een wentelend dakvenster. Bekijk bijvoorbeeld eens de mogelijkheden van een VELUX 3in1 dakvenster om een maximale hoeveelheid daglicht en lucht binnen te laten.

"Een dakvenster heeft veel voordelen voor gezondheid en welzijn. Dankzij helder daglicht en frisse lucht functioneert u goed en voelt u zich als een vis in het water."

Het plaatsen van een dakvenster in een hellend dak

Om een dakvenster in een hellend dak te plaatsen, moet u rekenen op een dag per venster. Voor het typische Vlaamse zadeldak raden we een strategisch geplaatst dakvenster aan dat rond zijn as kan tuimelen. Bekijk deze afbeeldingen voor meer informatie.

De ruimte onder het zadeldak en de zolderverdieping kunt u perfect gebruiken om een slaapkamer of hobbykamer in te richten. En waarom niet van uw zolderverdieping een riante woonkamer maken? Denk alleen al aan het mooie uitzicht op de omgeving.

Uitgelichte producten

Dakvensters voor platte daken

In ons land zien we veel woningen met een plat dak. Deze hebben als voordeel dat u de ruimte onder het dak als volwaardige kamers kunt gebruiken. De typische Vlaamse aanbouw aan een rijwoning blijft ook immens populair en bestaan ook meestal uit een plat dak. Voor beide types van bewoning raden we u aan om de mogelijkheden van platdakvensters te bekijken.

Wij zijn specialist in platdakvensters en hebben hier in 2021 de prestigieuze Red Dot Award voor het beste design mee gewonnen.

Meer weten over dakvensters?  

Praat dan met onze experts van de VELUX daglichtadviesdienst. Zij helpen u graag met de mogelijkheden om een dakvenster in uw huis te integreren.

Gerelateerde artikelen

Een duurzamer huis creëren? Hier leest u tips om uw wooncomfort te verhogen
Het is in onze tijd meer dan ooit belangrijk om te kunnen wonen in een comfortabel, aangenaam en tegelijk duurzamer huis. U en uw gezin brengen heel wat tijd thuis door en tussen alle drukke werkzaamheden door is uw woonst de plaats om helemaal tot uzelf te komen. Huizen zijn tegenwoordig ook zo ingericht dat u er zich niet alleen kunt ontspannen, maar ook dat u er kunt werken en misschien zelfs sporten. Een eigentijds huis is een totaalpakket van dit alles.
Het volledige artikel lezen
De creativiteit stimuleren en productiviteit verhogen op uw home office: tips en tricks
De plaats waar we wonen heeft een grote impact op ons gedrag en ons dagelijks leven. Het is niet te onderschatten hoezeer een woonomgeving u inspireert om tot creatieve ideeën te komen. Natuurlijke elementen zoals daglicht zijn levensnoodzakelijk in uw woning om op elk moment goed te kunnen functioneren. En het goede nieuws is dat u actief in uw woning kunt ingrijpen om uzelf te verwennen en u tegelijk op de top van uw kunnen laat werken. Sinds de coronapandemie is uw thuis immers niet alleen de plaats waar u woont, maar tegelijk ook een home office.
Het volledige artikel lezen
De top 10 grootste mythes rond dakvensters ontkracht
Er zijn tal van redenen om natuurlijk daglicht en frisse lucht in uw woning te brengen. Dit is een van de beste en tegelijk een van de meest eenvoudige manieren om het comfort in uw woning te verbeteren. Dankzij daglicht transformeert u de ruimte, creëert u een fijne sfeer en verbindt u het interieur en het exterieur van uw woning.
Het volledige artikel lezen
Verander de look van uw woning met een dakvenster
Wilt u uw woning een opknapbeurt geven? Dan hebben wij goede raad. Dakvensters zijn een eenvoudige ingreep die uw woning volledig veranderen. Dankzij het natuurlijke licht van een dakvenster geniet u elke dag van uw woning. Dankzij dakvensters creëert u ruimtes waar iedereen graag vertoeft. Zo ziet u dankzij dakvensters letterlijk uw woning in een nieuw daglicht.
Het volledige artikel lezen
Een dakvenster kiest u in functie van de kamer waar u het wenst te plaatsen
Heeft u zich al eens afgevraagd wat de eenvoudigste manier is om een ruimte volledig te transformeren? Natuurlijk daglicht van bovenaf in de ruimte laten binnenvallen! Dat doet u eenvoudig door het plaatsen van dakvensters of platdakvensters.
Het volledige artikel lezen