Een dakvenster kiest u in functie van de kamer waar u het wenst te plaatsen

A kitchen table top with decorations in a pink painted room
Heeft u zich al eens afgevraagd wat de eenvoudigste manier is om een ruimte volledig te transformeren? Natuurlijk daglicht van bovenaf in de ruimte laten binnenvallen! Dat doet u eenvoudig door het plaatsen van dakvensters of platdakvensters.

Dakvensters: meer dan functionele objecten

Dakvensters werden vroeger puur als functionele objecten beschouwd. Het waren gewoon vensters die u in een dak liet plaatsen, niet meer of minder. Wij vinden dat een dakvenster veel meer is dan dat. We zien dat architecten en interieurarchitecten door de eeuwen heen natuurlijk daglicht gebruiken om huizen vorm te geven. U kunt dit zelf ook doen in uw woning.

Een dakvenster plaatsen is een eenvoudige klus

Een dakvenster plaatsen is eenvoudiger dan u denkt. U moet enkele basisregels kennen vooraleer u de klus kunt laten uitvoeren. Houd rekening met de vuistregel van 20%. Dit betekent dat de oppervlakte van uw dakvenster ten minste 20% van de oppervlakte van uw ruimte moet bedragen.

Op deze webpagina ziet u hoe u daglicht in verschillende ruimtes kunt gebruiken om de look and feel volledig te transformeren.

Natuurlijk daglicht in de keuken

Met een dakvenster behoudt u een helder overzicht in de ruimte waar het hele gezin graag vertoeft. Bovendien verwijdert u snel kookluchtjes en rook.

  • Een combinatie van VELUX platdakvensters is ideaal in een aanbouw.
  • Een lichttemperend plisségordijn is ideaal om het daglicht te filteren.
  • Zonneschermen voorkomen dat de warmte binnenkomt als het buiten te warm is. 
Belangrijke punten
  • Lichttemperende rolgordijnen filteren het daglicht en zonneschermen houden de warmte buiten.
  • Verrassend genoeg is veel daglicht overdag in de slaapkamer belangrijk om een goede slaaphygiëne te creëren.
  • We zien dat architecten en interieurarchitecten door de eeuwen heen natuurlijk daglicht gebruiken om huizen vorm te geven. U kunt dit zelf ook doen in uw woning.

Natuurlijk daglicht via dakvensters in de slaapkamer

Verrassend genoeg is veel daglicht overdag in de slaapkamer belangrijk om een goede slaaphygiëne te creëren. ’s Nachts kunt u het dakvenster dan verduisteren om uw nachtrust optimaal op peil te houden. Deze afwisseling heet het circadiaanse ritme. Het circadiaanse ritme verwijst naar het natuurlijke, interne proces dat de slaap-waakcyclus en andere gedragingen in levende organismen regelt, en dat voornamelijk reageert op licht- en-donkercycli.

  • Kies in een slaapkamer bijvoorbeeld voor een gemotoriseerd 3in1 dakvenster dat op afstand bediend wordt. Dat is gebruiksvriendelijk en ergonomisch. U kunt een dergelijk dakvenster dan snel openen zonder u te bukken als er meubelen voor staan.
  • Verduisterende en isolerende plisségordijnen houden daglicht buiten en warmte binnen.
  • Een muggengaas is ideaal om muggen, vliegen en andere insecten buiten te houden.

Dakvensters in de woonkamer

Goed licht in uw woonkamer vergroot de ruimte. Platdakvensters in combinatie met dakvensters in een hellend dak zorgen niet alleen voor maximaal licht, maar openen ook naar de buitenwereld, waardoor u een geweldig uitzicht heeft op uw omgeving. Als het buiten erg licht is, kunt u het licht filteren met onze binnengordijnen en u tegen de hitte beschermen met onze buitenbeschermingen.

"Houd rekening met de vuistregel van 20%. Dit betekent dat de oppervlakte van uw dakvenster ten minste 20% van de oppervlakte van uw ruimte moet bedragen."

Dakvensters in de kinderkamer

Open de ruimte voor meer uitzicht op de buitenwereld. Dit kan op een veilige manier in combinatie met een vast venster op vloerniveau.

Uw home office uitrusten met een dakvenster

Voor een home office is een 2in1 dakvenster ideaal om de ruimte te maximaliseren. Dat is ideaal wanneer u bijvoorbeeld een home office combineert met een slaapkamer. Maak gebruik van lichttemprerende plisségordijnen om het daglicht te filteren en zonneschermen voor bescherming tegen warmte

Tips voor dakvensters in de badkamer

Badkamers zijn meestal zeer vochtige plaatsen en dit kan negatieve gevolgen hebben voor onze gezondheid. Daarom moet u ervoor zorgen dat deze ruimte regelmatig wordt geventileerd. Gemotoriseerde dakvensters van wit gelakt polyurethaan zijn speciaal ontworpen om vochtigheid tegen te gaan en vereisen geen speciaal onderhoud. Om uw privacy in uw badkamer te beschermen, kunt u gemakkelijk te reinigen jaloezieën aanbrengen. Ten slotte is de installatie van een buitenzonwering een goed idee om het binnendringen van warmte tegen te gaan.

Ontdek hoe uw ruimte eruit zou kunnen zien met onze daglichtoplossingen

Heeft u een aanbouw en/of een woning met een plat dak? Platdakvensters met een glazen afwerking zorgen voor een vrij zicht op de hemel. Meer inspiratie nodig? Contacteer de VELUX daglichtadviesdienst voor meer informatie of om gemakkelijk een gekwalificeerde installatuer in uw buurt te vinden.

Gerelateerde artikelen

Tien redenen waarom u voor meer daglicht in uw woning moet zorgen (en hoe u dit moet doen)
Daglicht is belangrijk voor uw mentale en fysieke welzijn. We brengen veel tijd binnenshuis door, hetzij thuis of hetzij op onze werkplek. Het is niet altijd mogelijk om onze werkplek naar onze eigen smaak in te richten, hoe jammer dit ook is. Hoe uw thuis uw woning inricht, is vaak wel uw keuze. Een centraal gegeven bij de keuzes die u daar maakt, moet zijn hoe u het beste daglicht in de woning kunt brengen. Onderzoek heeft immers aangetoond dat het goed is voor uw welzijn om dicht bij een raam of onder een dakvenster te zitten. VELUX is perfect om u hierbij te helpen en biedt bovendien nog meer voordelen.
Het volledige artikel lezen
A living room area with 2 roof windows
De vele voordelen van een dakvenster
Wilt u graag een volwaardige kamer van uw zolderkamer maken? Of wenst u een kleine renovatie uit te voeren in uw keuken of woonkamer om meer natuurlijk daglicht binnen te laten? Dan kunt u met het plaatsen van een dakvenster wonderen verrichten.
Het volledige artikel lezen
A blue painted bedroom with a bed and a chair and a 3in1 roof window
Een zolderrenovatie is niet compleet zonder een nieuw dakvenster
Wenst u uw zolder te verbouwen, dan zijn er heel wat mogelijkheden. Zo is het een goed idee om een zolder te verbouwen naar een slaapkamer. Een andere mogelijkheid is om de ruimte om te vormen tot een veelzijdige hobbykamer. Bovendien is het bij een renovatie van de zolder ook belangrijk om na te denken over een dakvenster voor natuurlijk lichtinval. Als u weet dat u uw zolder wilt renoveren, maar nog niet zeker bent welk type dakvenster u moet kiezen, helpen wij u in dit artikel op weg met wat handige tips.
Het volledige artikel lezen
A bright living room space in the white painted attic with roof windows
De juiste lichtinval geeft uw huis extra cachet
Wilt u graag de architectuur van uw huis een extra cachet geven, dan maakt u gebruik van natuurlijk daglicht.
Het volledige artikel lezen
Bedroom with two Cabrio roof windows
Laat het interieur van uw woning stralen dankzij natuurlijk daglicht
Natuurlijk zon- en daglicht is ideaal om het interieur van uw woning te laten stralen. Waar natuurlijk daglicht binnenvalt, is het aangenaam wonen. Bovendien geniet u met natuurlijk daglicht van de vele mentale en fysieke voordelen die dit licht te bieden heeft.
Het volledige artikel lezen
Language is changing...