isolatie dak binnenkant

Uw dak van binnenuit isoleren: complete gids

Leestijd: ca. 9 minuten
Man en vrouw zittend aan een bureau op een zolderkamer met twee VELUX dakvensters.

Denkt u eraan om uw dak van binnenuit te isoleren voor meer comfort en energiebesparing? In deze gids vindt u de beste isolatiemethoden en de belangrijkste stappen voor een geslaagde binnenisolatie van uw zolderruimtes.

Belangrijke punten
  1. Belang van dakisolatie

Dakisolatie is essentieel om het thermisch comfort te behouden, het energieverbruik te verminderen en de algehele energie-efficiëntie van uw woning te verbeteren.

  2. Dakisolatie aan de binnenkant

Binnenisolatie biedt een kosteneffectieve en eenvoudige methode voor uitstekende thermische en akoestische isolatie, beperkt warmteverlies en verlaagt energiekosten.

  3. Materiaalkeuze voor het isoleren van uw dak van binnenuit

Of u nu kiest voor mineraal, natuurlijk of gerecycleerd isolatiemateriaal, de beslissing hangt af van eigenschappen zoals de warmtegeleiding, sterkte, vochtbestendigheid en kosten.

De dakisolatie zorgt voor een goed thermisch comfort in huis.

Waarom het dak aan de binnenkant isoleren?

Een slecht geïsoleerd dak veroorzaakt het hele jaar door grote warmteverliezen en hoge energiekosten.

Dakisolatie is dus essentieel om een degelijk thermisch comfort te garanderen in de ruimtes onder het dak en in de rest van het huis, alsook om energie te besparen.

Er zijn twee methoden om een bestaand dak effectief te isoleren: isolatie van het dak aan de binnenkant en aan de buitenkant. Beide technieken hebben hun specifieke voor- en nadelen.

Voor het kiezen van de beste techniek om de energieprestaties van uw woning te verbeteren, is een voorafgaande analyse van uw project essentieel.

Isolatie van de zolder aan de binnenzijde: 3 grote voordelen

1. Goede thermische en akoestische isolatie van het dak

Meer dan 30% van het warmteverlies van een woning gebeurt via het dak.

Of de zolder nu wordt gebruikt als leefruimte of niet, een goede binnenisolatie van het dak is cruciaal om warmteverlies tegen te gaan en zo de verwarmingskosten te verlagen.

Daarnaast verbetert deze methode de geluidsisolatie en dempt het buitengeluiden: een perfecte aanvulling op de buitenisolatie van uw dak.

2. Eenvoudig te plaatsen onderdakisolatie

In principe is het isoleren van de zolder van binnenuit een efficiënte, eenvoudige en voordelige oplossing die geen werkzaamheden aan het dak vereist, mits het dak in goede staat is.

De kostprijs van het isolatiemateriaal blijft betaalbaar en de plaatsing is niet complex. Dakisolatie aan de binnenzijde is ook aan te raden als u liever de dakpannen laat liggen.

Goed om te weten: een plat dak wordt idealiter aan de buitenkant geïsoleerd en niet aan de binnenkant om condensatie in het dampscherm te voorkomen.

3. Waardevermeerdering op de vastgoedmarkt

Huizen met een goede isolatie, met name van het dak, zijn vaak waardevoller en aantrekkelijker op de vastgoedmarkt.

Een betere dakisolatie kan potentiële kopers aantrekken vanwege de energie-efficiëntie en het thermisch comfort.

Dit vormt een sterk verkoopargument, omdat kopers vaak geïnteresseerd zijn in lagere energiekosten en een comfortabeler binnenklimaat.

Een goede isolatie van uw dak is dus een rendabele investering die de marktwaarde van uw woning sterk verhoogt.

Uw zolder isoleren van binnenuit is een effectieve, eenvoudige en goedkope oplossing.

Dakisolatie aan de binnenzijde: 3 belangrijke nadelen

1. Verlies van leefruimte

Dakisolatie aan de binnenzijde kan de ruimte onder het dak verkleinen, vanwege de dikte van het aangebrachte isolatiemateriaal. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor hoogwaardige isolatiematerialen die met een kleinere dikte hetzelfde isolatievermogen bieden.

Als u de bruikbare oppervlakte binnen uw zolder wilt behouden, kies dan eventueel voor isolatie aan de buitenkant van het dak.

Bovendien vraagt isoleren aan de binnenkant esthetische aanpassingen zoals het verplaatsen of aanpassen van bestaande wand- of plafondbekleding.

2. Ingrijpende werkzaamheden

Isolatie van het dak aan de binnenkant vereist ingrijpende werkzaamheden. De betreffende ruimte kan tijdens de werkzaamheden niet worden gebruikt en de toegang tot de werkzone is beperkt.

Soms is het nodig om meubels of voorwerpen tijdelijk te verplaatsen om toegang te krijgen tot de muren en plafonds die geïsoleerd moeten worden.

Isolatie aan de binnenzijde maakt de betreffende ruimte gedurende de werken onbruikbaar.

3. Vorming van koudebruggen

Tot slot kan deze methode leiden tot niet-geïsoleerde zones of koudebruggen rond de draagstructuur, wat de totale isolatieprestaties van het dak kan verminderen.

Wat is de beste isolatie voor dakisolatie aan de binnenkant?

Er bestaan verschillende soorten isolatiematerialen. De beste isolatie voor uw zolder hangt af van uw behoeften. Beoordeel deze aan de hand van vier belangrijke criteria: thermische geleidbaarheid, thermische weerstand, vochtbestendigheid en kosten.

Thermische geleidbaarheid van het isolatiemateriaal

De thermische geleidbaarheid, aangeduid met het symbool Λ, geeft aan hoe goed een materiaal warmte geleidt.

Het meet de hoeveelheid warmte die per oppervlakte-eenheid, per tijdseenheid en per temperatuurverschil door het materiaal stroomt.

Hoe lager de thermische geleidbaarheid van een materiaal, hoe beter de thermische isolatie. Het kiezen van een isolatiemateriaal met een lage thermische geleidbaarheid is daarom cruciaal om de energie-efficiëntie van uw dak te optimaliseren.

Thermische weerstand van het isolatiemateriaal

De thermische weerstand, aangeduid met het symbool R, hangt af van de dikte van het isolatiemateriaal en de thermische geleidbaarheid. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de isolatieprestaties.

Een R-waarde hoger dan 6 wordt aanbevolen voor een goede dakisolatie.

Deze waarde staat vaak op het etiket van het isolatiemateriaal vermeld. Laat u adviseren door een expert.

Minerale isolatiematerialen

Minerale wolsoorten zijn duurzaam en bieden isolatie van goede kwaliteit die makkelijk te controleren is. Dankzij hun efficiëntie en betaalbare prijs zijn ze populaire keuzes voor zolderisolatie.

  • Glaswol, gemaakt van zand en gerecycleerd glas, is het meest gebruikte isolatiemateriaal. Dit materiaal is betaalbaar en eenvoudig te installeren in de vorm van platen of rollen. Door te nieten of te lijmen wordt deze wol bevestigd tussen de dakbalken (de tussenliggende spanten). De wol kan ook in de vorm van vlokken worden aangebracht op verloren zolders. Hoewel het brandwerend is, kan glaswol na verloop van tijd in volume afnemen.
  • Steenwol, vervaardigd uit vulkanisch gesteente, is goedkoop en effectief. Deze wol is verkrijgbaar als platen, rollen of vlokken en biedt een uitstekende bescherming tegen koudebruggen en houtetende insecten.
  • Let op, Ga zorgvuldig om met minerale wol. Om irritaties aan handen en ogen te voorkomen, beschermt u best uzelf door handschoenen en een veiligheidsbril te dragen.

Isolatiematerialen van dierlijke en plantaardige oorsprong

Om te voldoen aan de normen voor ecologisch bouwen, hebben fabrikanten een nieuwe reeks isolatiematerialen van natuurlijke oorsprong ontwikkeld:

  • Houtvezel of houtwol, gemaakt van gerecycleerd hout, zijn uitstekende isolatiematerialen voor zowel thermische als akoestische toepassingen. Ze bieden ook in de zomer een goede werking en zijn verkrijgbaar in de vorm van platen.
  • Hennep, kurk of stro zijn doeltreffende en vaak betaalbare alternatieven.
  • Schapenwol biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding dankzij de goede isolatiecoëfficiënt. Deze wol wordt bevestigd tussen de balken of uitgerold op de vloer van verloren zolders.
  • Let op Dierlijke en plantaardige wolsoorten moeten verschillende behandelingen ondergaan om ze te versterken, brandvertragend te maken en te beschermen tegen insecten.

Gerecycleerde isolatiematerialen

Cellulosevlokken zijn een opmerkelijk isolatiemateriaal van gerecycleerde oorsprong. Ze worden vervaardigd uit oud papier en karton en zijn bovendien opnieuw recycleerbaar.

Dankzij hun veelzijdigheid kunnen ze zowel als vlokken worden ingeblazen als in de vorm van platen worden aangebracht, wat flexibiliteit biedt afgestemd op uw specifieke behoeften.

Cellulosevlokken beschikken over een hogere thermische waarde dan glaswol, waardoor ze een uitstekende keuze zijn om de isolatie van uw dak en woning te verbeteren en een ecologische aanpak te volgen die inzet op recycling.

Drie technieken voor dakisolatie aan de binnenkant

1. Isolatie onder dakhellingen

Isolatie onder dakhellingen is de meest gebruikelijke methode voor toegankelijke zolders. Dit houdt in dat isolatiemateriaal, vaak in de vorm van rollen, tussen de balken wordt aangebracht.

Ongeacht het gekozen isolatiemateriaal is aandacht voor de beschermfolie, zoals het dampscherm, noodzakelijk om condensatie te voorkomen. Deze zorgt voor waterdichtheid en voorkomt vochtproblemen.

Tot slot wordt de afwerking uitgevoerd, bijvoorbeeld met gipsplaten.

2. Isolatie van verloren zolders 

In het geval van ongebruikte zolders kan de isolatie op twee manieren gebeuren:

  • Isolatie door inblazen maakt gebruik van isolatiematerialen zoals minerale wol, houtvezel of cellulosevlokken die geschikt zijn voor moeilijk bereikbare zones. Vlokkenisolatie is ideaal voor verloren zolders.
  • Isolatie door uitrollen houdt in dat één of twee lagen isolatiemateriaal met wisselende dikte over een vlakke vloer worden uitgerold. Dit proces is eenvoudig en voordelig.

3. Isolatie van een dakterras

U kunt een plat dak isoleren langs de binnenzijde door het isolatiemateriaal tussen de balken van de structuur aan te brengen. Deze methode wordt echter afgeraden, omdat ze koudebruggen en vooral vochtproblemen veroorzaakt.

Voor een plat dak krijgt isolatie langs de buitenzijde de voorkeur, ondanks de hogere kosten.

Welke dikte is nodig voor een goede dakisolatie?

  • Isolatie met minerale wol (glaswol of steenwol): een dikte van 16 tot 20 cm wordt aanbevolen.
  • Isolatie met cellulosevlokken: een dikte van 16 tot 21 cm is ideaal.
  • Isolatie met polyurethaan: een dikte van 12 tot 14 cm volstaat, gezien de hoge isolatiewaarde van dit materiaal.

Wat kost onderdakisolatie?

De prijs van zolderisolatie hangt af van verschillende factoren:

  • De grootte en het type van het te isoleren oppervlak: gaat het om een hellend dak, plat dak of de vloer?
  • Uw keuze van isolatiemethode: isolatie langs binnen of buiten, met of zonder dampscherm, enz.
  • De kwaliteit en de prijs van de gekozen materialen.
  • De plaatsingskosten: afhankelijk van of u het zelf doet of een vakman inschakelt.
  • Het gewenste comfortniveau: de vereiste isolatie varieert naargelang de zolder wordt ingericht of niet.

Voor een nauwkeurige inschatting die past binnen uw budget, vraagt u best een gepersonaliseerde offerte aan. Die houdt rekening met al deze factoren, zodat u uw isolatieproject goed kunt plannen.

Informeer u ook over mogelijke financiële steunmaatregelen.

Hulp nodig bij een renovatieproject? Praat met een adviseur. MEER INFO

Voorzorgsmaatregelen om vochtproblemen te voorkomen

Condensatie in de isolatie is een veelvoorkomend probleem bij dakisolatie langs de binnenzijde. Lees deze 5 tips om dit te vermijden:

  1. Zorg voor een goede ventilatie: om de luchtvochtigheid in huis te verlagen, kunt u een mechanisch ventilatiesysteem gebruiken of regelmatig de ramen openzetten voor natuurlijke verluchting. Extra ventilatie is vooral aan te raden na activiteiten die vocht produceren, zoals douchen. Leer waarom ventilatie in uw woning zo belangrijk is.
  2. Vermijd binnenisolatie bij platte daken: isoleer een plat dak niet langs de binnenzijde wegens het hoge risico op condensatie. Een dampscherm is moeilijk luchtdicht te plaatsen en koudebruggen in de dakstructuur veroorzaken vochtophoping. Kies daarom voor isolatie langs de buitenzijde.
  3. Gebruik een dampscherm correct bij muurisolatie: bij binnenisolatie van muren voorkomt een dampscherm dat waterdamp in het isolatiemateriaal dringt. Gebruik materialen met een hoge dampweerstand en zorg voor een nauwkeurige afdichting van alle naden en kieren. In vochtige ruimtes is een aaneensluitend dampscherm noodzakelijk.
  4. Volg de gouden 1,5-regel: combineer je verschillende soorten isolatie? Zorg er dan voor dat de buitenste laag beter dampdicht is dan de binnenste. De R-waarde van de buitenisolatie moet minstens 1,5 keer hoger zijn dan die van de binnenisolatie. Zo ligt het dauwpunt verder naar buiten, wat condensatie voorkomt.
  5. Controleer de correcte plaatsing van het dampscherm: plaats het dampscherm aan de warme kant van de isolatie om vochtinfiltratie te voorkomen. Dit is cruciaal bij de renovatie van bestaande daken, waarbij tussenliggende dampschermlagen vermeden moeten worden.

Conclusie: meer comfort en energiebesparing dankzij dakisolatie langs de binnenzijde

Dakisolatie langs de binnenzijde is een praktische en budgetvriendelijke oplossing om het wooncomfort en de energie-efficiëntie van uw woning te verbeteren.

Het is echter cruciaal om de juiste isolatiematerialen te kiezen, de correcte plaatsingstechnieken toe te passen en rekening te houden met de specifieke eigenschappen van uw woning om de voordelen te maximaliseren en de nadelen te beperken.

Door de tips en technieken uit dit artikel te volgen, geniet u van een doeltreffende en duurzame isolatie én verhoogt u de waarde van uw eigendom.

Een oud huis wordt een oase van licht. Lees het verhaal

De dakisolatie verbetert het thermisch comfort van de woning voor het welzijn van het hele gezin.

FAQ

1. Hoe controleert u de staat van de dakbedekking?

Voor u start met uw dakisolatieproject, is het belangrijk eerst de algemen e staat van het dak en de zolder te inspecteren. Controleer op eventuele lekkages, beoordeel de staat van de dakbedekking en -structuur en let op vochtplekken of sporen van houtaantastende insecten, zoals beestjes die hout eten of beschadigen.

Uw constructie moet in goede staat zijn om de effectiviteit van het gekozen isolatiemateriaal niet in gevaar te brengen. Isolatiematerialen verliezen namelijk een groot deel van hun werking wanneer ze vochtig worden, omdat hun isolerende werking afhankelijk is van de ingesloten lucht in hun vezelstructuur.

U kunt deze controle zelf uitvoeren of een expert inschakelen om de kwaliteit en duurzaamheid van uw dakisolatie te garanderen.

2. Hoe isoleert u het dak van een oud huis?

Verouderde woningen verliezen vaak warmte door gebrekkige luchtdichtheid.

Beschadigingen in de dakbedekking veroorzaken waterinfiltratie waardoor de effectiviteit van de isolatie vermindert doordat het water de lucht in het isolatiemateriaal verdringt. Plantaardige of dierlijke isolatiematerialen verliezen hun isolerende werking wanneer ze vochtig worden, in tegenstelling tot minerale wol.

Voordat u begint met het isoleren van de zolder of het dak, controleert u daarom best eerst of de dakbedekking nog goed waterdicht is.

Bovendien moet u vaak vooraf vergunningen aanvragen bij uw stad of gemeente, zeker bij isolatie langs de buitenzijde van het dak.

3. Is het belangrijk om uw gevelmuur te isoleren?

Het isoleren van de gevelmuur van uw huis is net zo belangrijk als het isoleren van uw dak. Deze muur heeft immers een groot oppervlak dat in contact staat met de buitenlucht. Voor deze verticale wand zijn er twee mogelijke aanpakken, afhankelijk van de samenstelling:

  • Bij onregelmatig metselwerk: gebruik een metalen frame als draagstructuur voor de isolatie en om gipsplaten op te kunnen bevestigen. Deze werkwijze lijkt op het plaatsen van onderdakpanelen.
  • Bij regelmatig metselwerk (zoals betonblokken of bakstenen): u kunt rechtstreeks isolerende composietpanelen aanbrengen. Deze bestaan uit een isolatielaag (zoals minerale wol of schuim) die al is gecombineerd met een gipsplaat.

4. Kunt u het dak zelf isoleren?

Het isoleren van uw dak kan een doe-het-zelfproject zijn mits u over de nodige vaardigheden beschikt, vooral voor binnenisolatie.

Voor complexere werken zoals de buitenisolatie van hellende of platte daken, is het beter een vakman in te schakelen.

Wanneer u de isolatiewerken van de zolder aanvat, let dan vooral goed op dat koudebruggen vermeden worden. Zo verhoogt u uw comfort en verlagen uw energiekosten substantieel.

Een energieprestatiecertificaat (EPC), opgesteld door een expert, kan u hierbij doeltreffend begeleiden.

5. Is het mogelijk om dakramen te installeren bij het isoleren van het dak?

Het plaatsen van dakramen wordt bij dakisolatie vaak vergeten, terwijl deze toevoeging juist tal van voordelen biedt. Het verhoogt niet alleen het wooncomfort, maar draagt ook bij aan een betere energie-efficiëntie en een hogere meerwaarde van uw woning.

Naast een betere thermische en akoestische isolatie zorgen dakramen voor meer natuurlijk licht en een betere ventilatie. Ze vergroten ook de leefruimte en verbeteren de uitstraling en de waarde van uw huis.

6. Hoe isoleert u uw dak van binnenuit?

  • Isolatie aan de binnenzijde van het schuine dakvlak

Isoleren onder het hellend dak is de meest voorkomende methode voor toegankelijke zolders. Dit houdt in dat isolatiemateriaal, vaak in de vorm van rollen, tussen de kepers wordt aangebracht. Ongeacht het gekozen isolatiemateriaal is het belangrijk om aandacht te besteden aan een dampscherm om condensatie te voorkomen. Dit zorgt voor waterdichtheid en voorkomt vochtproblemen.

Tot slot wordt er een afwerking aangebracht, bijvoorbeeld met gipsplaten.

  • Isolatie van verloren zolders
    U kunt zolders die niet worden gebruikt op twee manieren isoleren:
    • Blazen: hierbij worden isolatiematerialen zoals minerale wol, houtvezel of cellulosevlokken in de moeilijk bereikbare zones geblazen. Vlokken en wol zijn ideaal voor verloren zolders.
    • Uitrollen: hierbij worden één of twee isolatielagen uitgerold over een vlakke vloer. Dit is een eenvoudige en kostenbesparende methode.
  • Isolatie van een plat dak

U kunt een plat dak van binnenuit isoleren door het isolatiemateriaal tussen de structuurbalken aan te brengen. Deze methode wordt echter afgeraden omdat ze koudebruggen en vooral vochtproblemen kan veroorzaken.

Voor een plat dak kiest u beter voor isolatie aan de buitenzijde, ondanks de hogere kosten.

7. Wat is de aanbevolen isolatiedikte voor een dakisolatie aan de binnenzijde?

  • Isolatie met minerale wol (glaswol of steenwol): een dikte van 16 tot 20 cm wordt aanbevolen.
  • Isolatie met cellulosevlokken: een dikte van 16 tot 21 cm is ideaal.
  • Isolatie met polyurethaan: een dikte van 12 tot 14 cm is voldoende, gezien de hoge isolatie-efficiëntie van dit materiaal.

8. Kunt u een plat dak van binnenuit isoleren?

Isoleer platte daken niet van binnenuit vanwege het grote risico op condensatie. Een correcte plaatsing van de dampremmende laag is moeilijk en koudebruggen in de dakconstructie vergroten het risico op vochtproblemen. Kies daarom idealiter voor isolatie aan de buitenzijde van het platte dak.

9. Hoe isoleert u een dak zonder onderdak?

Vanwege de weersomstandigheden in België wordt dit niet aanbevolen, maar het is wel mogelijk. Dit vereist echter extra aandacht om problemen met waterdichtheid en vocht te voorkomen. Zorg ervoor dat de dakbedekking volledig waterdicht is, gebruik vochtbestendig isolatiemateriaal, creëer een geventileerde luchtruimte en breng aan de binnenzijde een continue dampremmende laag aan. Goede ventilatie is cruciaal om condensatie tegen te gaan.

10. Welk isolatiemateriaal gaat het langst mee?

De minerale wolsoorten zoals glaswol en steenwol blijven stabiel en bieden een isolatiekwaliteit die gemakkelijk te controleren is. Dankzij hun doeltreffendheid en betaalbaarheid zijn ze populaire keuzes voor zolderisolatie.

11. Wat kost het om een dak te isoleren van de binnenkant?

De kostprijs voor het isoleren van een dak langs de binnenkant hangt af van het type isolatiemateriaal, de oppervlakte en de arbeidskosten. Gemiddeld ligt de prijs tussen €25 en €60 per m², inclusief plaatsing. Bij een schuin dak van 100 m² betaal je dus ongeveer €2.500 tot €6.000. Kies je voor hoogwaardige isolatie of bijkomende afwerking (zoals gyproc), dan kan de prijs hoger liggen. Premies en subsidies kunnen de uiteindelijke kost aanzienlijk verlagen.

Auteur

Het VELUX redactieteam

Gepubliceerd

okt 15, 2024

Delen

Gerelateerde artikelen

Waarom een terrasdeur of gevelramen niet genoeg zijn voor uw uitbouw met plat dak
Denkt u eraan om een uitbouw met een plat dak te realiseren? Bedenk dan goed hoe u deze uitbouw van daglicht wilt voorzien. Vaak is een schuifdeur of een gevelraam niet genoeg om het hele oppervlak van de uitbouw van natuurlijk daglicht te voorzien. Voor woningen met een plat dak of voor uitbouwen aan woningen bieden wij de perfecte oplossing: een platdakvenster.
Het volledige artikel lezen
De voordelen van een woning met een plat dak
Woningen met een plat dak zijn enorm populair. Ze bieden dan ook heel wat voordelen. Een van de belangrijkste pluspunten van een plat dak is dan ook dat het een overvloed aan ruimte creëert. Ook biedt een woning met een plat dak vaak een nette uitstraling en zijn ze gemakkelijk te onderhouden.
Het volledige artikel lezen
Slaapkamerideeën voor zolders met een schuin dak
Uw zolder renoveren? Dat is de kans bij uitstek om er een ruimte van te maken die een wowfactor uitstraalt. U heeft zeker wel al eens foto’s van ruimtelijke zolders gezien en droomt ervan om ook zo’n fantastische locatie in uw woning te hebben. Gelukkig is dit goed mogelijk met de tips, ideeën en adviezen die wij u in dit artikel geven om een zolderkamer een unieke uitstaling te geven. Zelfs in een zolder met bescheiden hoogte creëert u bijvoorbeeld een slaapkamer, om maar iets te noemen.
Het volledige artikel lezen
Hoe maakt u uw woning energiezuiniger?
Er zijn veel voordelen aan een energiezuinige woning. Denk bijvoorbeeld aan een lage energiefactuur of een verminderde ecologische voetafdruk. Daarnaast is een energiezuinige woning ook gewoon aangenaam om in te vertoeven. Het is er warm in de winter en koel in de zomer. Een aanpak waarbij u stap voor stap te werk gaat, is het best om uw woning energiezuinig te maken. Kleine gewoontes veranderen doet wonderen. Het vervangen van vensters is eveneens een goede manier om uw woning energiezuinig te maken.
Het volledige artikel lezen
Een gezond huis, een gezonde levensstijl
U brengt – vooral ’s winters – veel tijd door binnenshuis. Lees hier onze tips om van uw woning een gezonde oase van daglicht en lucht te maken.
Het volledige artikel lezen