Wie zich ooit aan een renovatie waagde, weet dat dit een stoffige bedoening is. Lara en Cosimo beten zich vast in een verbouwing van bijna twee jaar. Met een resultaat om ‘u’ tegen te zeggen. De grijze stofwolken maken nu voorgoed plaats voor helder zonlicht.

Che bella famiglia

Lara is office manager in een rekruteringsbureau. Haar passie? Mode, decoratie, interieurinrichting. In haar vrije tijd houdt ze van shoppen, reizen en pilates. Ze brengt ook graag tijd met haar gezin en familie door. Bij deze Italiaanse famiglia is er altijd wel een reden voor een feestje of gezellig samenzijn. Haar man, Cosimo, heeft een eigen vastgoedkantoor in Brussel. Samen hebben ze een dochter en een zoontje met klinkende namen: Guilia is acht jaar en Tiziano vier. Toen Lara en Cosimo deze woning voor het eerst zagen, voelden ze meteen die klik. Enthousiast tekenden ze zelf een nieuwe indeling uit. Niet veel later startte een groots verbouwavontuur. Ondertussen zijn we twee jaar later. Nu genieten ze volop van hun harde werk.

Hoe hebben jullie deze woning gevonden?

Cosimo: “Per toeval eigenlijk. Ook al zit ik midden in de business. We reden hier voorbij en de gevel sprak ons onmiddellijk aan. Het huis had cachet, een grote tuin en plaats voor de auto’s. Ook de ligging was goed. Liefde op het eerste gezicht dus.”

Lara: “We zochten een huis in een landelijke omgeving met veel plaats voor de kinderen om buiten te spelen. Nu wonen we dicht bij de snelweg, op 20 minuten rijden van Brussel. Prima gelegen om naar het werk te gaan, maar tegelijk ook heerlijk rustig en groen. We hebben zicht op het bos en zien de paarden galopperen in de wei.”

Waarom kozen jullie voor een cohousingproject?

Cosimo: “Mijn broer en zijn gezin waren in dezelfde periode ook op zoek naar een koopwoning. Toen we op hierop stootten, besloten we er een cohousingproject van te maken. In feite ging het om een huis met een groot magazijn erachter. Met elkaars hulp en die van mijn vader hebben we alles volledig verbouwd tot twee knappe eengezinswoningen.

Lara: “Mijn schoonbroer en -zus hebben ook een zoon en een dochter van dezelfde leeftijd. Voor de kinderen is dit geweldig. Ze spelen vaak samen en hebben veel aan elkaar. We hebben elk onze privéwoning, maar delen de tuin en de parking. Win-win dus.”

Wat was jullie prioriteit bij de verbouwing?

Lara: “Het belangrijkste was om het geheel open te breken. We wilden alles lichter en ruimer maken. Onze inkomhal was klein en donker. Het plafond kwam erg laag en overal was er donkergroen behangpapier. Echt vreselijk! Het voelde heel beklemmend en gesloten aan. Dat wilden we absoluut anders.”

Cosimo: “We hebben het plafond eruit gehaald zodat de hal nu veel groter en hoger is. Helemaal tot aan het dak. Een ambitieuze onderneming, maar noodzakelijk. Ook de eerste verdieping was heel donker. Daarom besloten we om meteen VELUX dakvensters te installeren. We hebben er zes in totaal. Op die manier kan het natuurlijke daglicht rijkelijk naar binnen stromen.”

Lara en Cosimo deden geen beroep op een interieurarchitect. Alles wat ze nodig hadden was een groot wit blad papier en een potlood. Zo begonnen ze helemaal van scratch met het uittekenen van de ruimtes op de bovenverdieping. Voor de indeling van de kamers lieten ze zich inspireren door de lichtinval.

Meer dan geslaagd

Na grondig wikken en wegen kozen ze ervoor om hun slaapkamer aan de oostkant van de woning in te richten. Wat de doorslag gaf? Zodra de zon opkomt, kunnen ze meteen profiteren van een maximale lichtinval. Dankzij de twee VELUX dakvensters is er een overvloed aan licht in de kamer. De combinatie van warm hout, wit en zwart trekt het geheel volledig open. Door de dressingkasten onder de dakvensters in te bouwen, kunnen Lara en Cosimo hun outfit in optimaal licht uitkiezen. Ook het bed staat bewust vlak bij het dakvenster. Door deze slimme keuze voelt de kamer nog ruimer aan. ‘s Avonds laten ze de verduisterende rolgordijnen naar beneden. Dat zorgt voor sfeer, gezelligheid en rust. Ideaal voor een goede nachtrust. En de kleur van de rolgordijnen? Zwart, een perfecte match met de kastdeuren.

De grote trots in hun splinternieuwe woning is absoluut de inkomhal. Zodra je binnenstapt, ervaar je een zee van ruimte. Door het overvloedige licht komt de witte marmeren trap prachtig tot zijn recht. Bovendien is de inkomhal volledig opengetrokken met de overloop op de bovenverdieping. Daar staat, tot onze grote verrassing, een mooie bureautafel onder het grote VELUX dakvenster. Lara licht toe: “Na een tijdje besloten we dat de hal op de eerste verdieping een ideale plek was voor mijn bureau. Ik werk twee dagen in de week thuis. Hier kan ik me 100% focussen op mijn werk. Dankzij het natuurlijke licht merk ik dat mijn ogen veel minder vermoeid zijn. Zeker als ik de hele dag achter het computerscherm zit. Op kantoor heb ik vaak last van de kunstverlichting. Hier is de ruimte zo licht dat ik geen bijkomende lampen nodig heb. Een wereld van verschil. Ik had nooit gedacht dat we hier zo’n aangename, lichte, inspirerende ruimte van konden maken. Ik vind het zalig om hier in alle rust te werken. Rond het middaguur vallen de zonnestralen naar binnen. Dat geeft een instant gevoel van welzijn.” Project geslaagd dus!

Wist je …

  • dat Lara en Cosimo alleen vloerverwarming op het gelijkvloers hebben? Op de bovenverdieping hebben ze bewust geen verwarming geplaatst. Een bijkomende troef van de zes grote VELUX dakvensters is dat ze ook warmte in de kamers binnenbrengen. Zo is het er nooit te koud of te warm. Het koppel investeerde daarnaast in kwalitatieve dakisolatie zodat er geen warmte verloren gaat. Loopt de temperatuur in volle zomer toch te hoog op? Dan houden de verduisterende rolgordijnen de warmte buiten. Resultaat? Een energiezuinige en duurzame woning.
  • dat VELUX dakvensters zorgen voor een gezonder binnenklimaat? Je hoeft ze zelfs niet wagenwijd open te zetten. Door de smalle ventilatieopening bovenaan komt er voldoende frisse lucht naar binnen voor een optimale verluchting. Als je bovendien meerdere dakvensters tegenover elkaar plaatst, creëer je een goede luchtdoorstroming. De lucht kan dan door de hele woning circuleren.
  • dat licht het allerbelangrijkste in een woning is? “Licht laat je huis ademen”, vertelt Lara overtuigd. Het grootste aandachtspunt bij een renovatie moet daarom altijd slim gekozen lichtinval zijn.

“Ik had nooit gedacht dat we hier zo’n aangename, lichte, inspirerende ruimte van konden maken.”

Stel je je slaapkamer voor

Treed binnen in een comfortabele wereld, waar natuurlijk licht, frisse lucht en adembenemende uitzichten je huis transformeren. Onze experts zullen je een vrijblijvend voorstel aanbieden, inclusief een op maat gemaakt ontwerpconcept, realistische afbeeldingen en een duidelijke offerte. Begin de reis naar je droomhuis.

Ontdek hoe