Productief thuiswerken in de ideale home office

A woman sitting by the table in the home office
Productief thuiswerken is vaak een kwestie van een goede inrichting van uw woning. Degelijk meubilair, afwisselend zittend en staand werken en natuurlijk daglicht doen wonderen. Het is opvallend hoe zeer u uw productiviteit kunt verbeteren door te werken in een heldere en met daglicht overgoten plaats. Wenst u van uw home office een plaats te maken waar u vlot en efficiënt werkt? Lees dan dit artikel met tips en tricks over de ideale home office.

Waarop moet u letten bij de inrichting van een bureau?

Tijdens de coronapandemie deed elke kamer van de woning wel eens dienst als homeoffice. Het was in veel gevallen improviseren waar u het beste kon werken. Welke lessen kunnen we hieruit trekken? En wat is het belangrijkste bij het inrichten van een home office? We staan in dit artikel even stil bij de voornaamste elementen die samen een goed home office maken.

Belangrijke punten
 • De luchtkwaliteit in huis en het luchten van de ruimtes zijn belangrijk voor een gezond werkklimaat. Frisse lucht houdt uw hoofd helder en koel.
 • U kunt een home office combineren met een ruimte die u relatief weinig gebruikt, zoals bijvoorbeeld een logeerkamer.
 • Degelijk meubilair, afwisselend zittend en staand werken en natuurlijk daglicht doen wonderen voor thuiswerk.

Wat beïnvloedt de productiviteit?

Een home office moet zorgen voor de nodige productiviteit. Let daarom zeker op volgende zaken:

 • De luchtkwaliteit in huis en het luchten van de ruimtes zijn belangrijk voor een gezond werkklimaat. Frisse lucht houdt uw hoofd helder.
 • Natuurlijk daglicht en verlichting spelen een grote rol in een goed home office.
 • Zorg voor de juiste temperatuur. Implementeer goede geluidsisolatie, om ongestoord te werken ook als uw partner, kinderen of huisgenoten thuis zijn.
 • Een mooie inrichting die niet afleidt van het werk voor handen.
 • Een uitzicht op de natuur of de nabijheid van groen maakt het plaatje helemaal af en is bovendien goed om af en toe uw ogen te laten rusten.
"Een goede inrichting is belangrijk om tot creatief en productief werk te komen. Natuurlijk daglicht is hier uiterst belangrijk bij. Het zorgt voor rust voor de ogen en laat de omgeving leven."

Hoe ziet het ideale home office eruit?

Nu we weten welke elementen belangrijk zijn in een home office, kunnen we verder ingaan op hoe je dit thuis kunt verwezenlijken:

 • We geven de voorkeur aan een vaste ruimte waar u uw werk achter u kunt laten, in plaats van als een nomade in elke ruimte van de woning te werken.
 • Het moet een rustige ruimte zijn, die voldoende afgesloten is van bijvoorbeeld de keuken of de leefruimte.
 • Anderzijds kunt u ook gaan voor een multidisciplinaire ruimte, waarbij er verschillende zones zijn. Hierbij combineert u een zithoek of leefhoek met een bureauruimte. U kunt ook uw home office combineren met een logeerkamer.

Dakvensters horen thuis in elk home office

Een goede inrichting is belangrijk om tot creatief en productief werk te komen. Natuurlijk daglicht is hierbij uiterst belangrijk. Het zorgt voor rust voor de ogen en doet de omgeving tot leven komen. Ideaal om de dag te starten en een verbinding met de buitenwereld tot stand te brengen. Dankzij een of meerdere dakvensters kunt u de ruimte bovendien optimaal luchten om u alert en fris te houden.

Extra tips voor de inrichting van uw thuiswerkplek

 • Dankzij planten brengt u een ruimte extra tot leven.
 • Herbruikbare en ecologische bouwmaterialen gebruiken in uw interieur zijn een must.
 • Plaats uw bureau zoveel mogelijk in het daglicht en besteed de nodige aandacht aan kleuren die u tot rust brengen.
 • Vermijd rommel en houd uw werkplek netjes.

Een home office maken is een koud kunstje als u op enkele punten let

Productief thuiswerken is gemakkelijker dan u denkt. Volg onze tips om een goede home office in te richten. Een bureau thuis is niet altijd de grootste ruimte, daarom moet u goed over de inrichting nadenken. Een bureau mag ook niet de rommelkamer worden waar u alles achterlaat dat u niet nodig heeft. Let tijdens het werken op een ergonomische houding en neem voldoende mini-pauzes. Verder is het ook opvallend hoe u dankzij natuurlijk daglicht uw productiviteit elke dag op punt stelt.

Bekijk op onze website mooie voorbeelden of boek een afspraak met een gekwalificeerde installateur via onze VELUX Pro dienst.

Gerelateerde artikelen

Language is changing...