Een woning met een kantoor én thuis in één? Waar je volledig kan focussen op je werk en op vrije momenten heerlijk tot rust kan komen? Dat was de missie van interieurarchitecte Noémie Meijer. Enthousiast vertelt ze ons hoe ze haar woning uit de jaren 1970 verbouwde … van vloer tot plafond!

Tijdens hun zoektocht naar een geschikte woning wisten Noémie en haar man heel goed wat ze wilden: een huis met karakter, grote ruimtes en veel licht dat ze ‒ met de nodige verbouwingswerken ‒ tot een eigen nest én kantoor aan huis konden maken. Ze schrokken er niet voor terug om zelf flink de handen uit de mouwen te steken. Na lang zoeken vonden ze een typisch seventies ‘split level’ huis. Eindelijk konden ze aan hun grote missie beginnen. Een kolfje naar de creatieve hand van Noémie. Nu denkt ze met veel plezier terug aan de renovatie die twee jaar duurde. Het was intensief maar gaf massa’s voldoening.

Wat vind je het leukst aan de woning?

Noémie: “Wat ik het tofste vind, is dat alle ruimten met elkaar in verbinding staan dankzij de halve verdiepingen. De ruimtes zijn daardoor niet volledig van elkaar gescheiden. Er is minder afstand en dit zorgt voor een knusse, huiselijke sfeer. Ook de lichtinval en het zicht naar buiten waren voor ons een belangrijke voorwaarde. Bij de renovatie wilden we deze troeven nog sterker naar voren brengen.”

Plan van aanpak

In de oorspronkelijke woning waren veel donkere materialen aanwezig en de ruimtes waren kleiner. Noémie wilde alles opentrekken en nog meer licht binnenhalen. Dat betekende muren uitbreken, vloeren vernieuwen … Kortom, alles van vloer tot plafond werd grondig aangepakt. De grootste werken waren de slaapkamer onder het dak, met dressing en badkamer, en de ruimte waar Noémie nu haar eigen interieurarchitectenbureau runt.

Wat was de grootste uitdaging?

Noémie: “We vonden het belangrijk om de ziel en het karakter van de woning te behouden. Het is een typische architectenwoning uit de jaren zeventig. Dat wilden we respecteren en tegelijk onze eigen accenten aanbrengen. Belangrijke elementen die we bewaard hebben, zijn bijvoorbeeld de trappen tussen de halve verdiepingen en de stenen muur. Maar we hebben het geheel ook moderner gemaakt en kleuren gebruikt die ons aanspreken en voor een zachte toets zorgen. Ik hou van een mooie harmonie tussen kleuren en materialen. Het was enorm fijn om de bestaande woning tot in de details te veranderen om er echt onze thuis van te maken. Inderdaad, een hele uitdaging, maar dit is mijn job. Dit doe ik het allerliefste.”

Speelt natuurlijk daglicht een grote rol?

Noémie: “Ik hecht veel belang aan natuurlijk daglicht. Het is goed voor je geestelijk welzijn en maakt een ruimte meteen zachter en aangenamer om in te leven. Ook in mijn projecten als interieurarchitecte leg ik er de nadruk op. Daglicht is een essentiële factor in elk interieurontwerp. Daarom gaan we altijd op zoek naar hoe we de lichtinval in elk project kunnen optimaliseren. We maken bestaande openingen groter of voegen ze toe als dat mogelijk is. We werken ook met kunstlicht en sfeerverlichting om een warme sfeer te creëren die past bij de levensstijl van onze klanten. Als kers op de taart zorgen we voor een mooie aankleding van de ramen, met gordijnen of andere raamdecoratie. We creëren een elegant kader, net zoals bij een schilderij, maar dan met zicht naar buiten. We brengen het licht verder naar binnen met de keuze van bepaalde materialen. Denk maar aan meubels, stoelen, vloer … Ook in mijn eigen woning heb ik veel gespeeld met materialen om de natuurlijke lichtinval te vergroten: de afwisseling tussen ruw en zacht, natuurlijke texturen in combinatie met lichte kleuren zoals wit, beige en ecru. Zo komt een ruimte echt tot haar recht.”

Kantoor aan huis

Dankzij de grondige renovatie heeft Noémie haar interieurarchitectenbureau ondergebracht in haar eigen woning. Het bureau bevindt zich in een aangrenzende ruimte op het gelijkvloers. Geen tijdverlies met woon-werkverkeer, geen files … de voordelen spreken voor zich! Via een aparte toegang langs buiten ontvangt ze er haar medewerkers, klanten en leveranciers. “Ik vind het heel fijn om aan huis te werken. Ik heb een grote passie voor mijn job en kom hier vaak, ook buiten de kantooruren. Dit werkt uitstekend voor mij. Het is heel comfortabel en praktisch. Het werk- en privégedeelte zijn perfect gescheiden, maar toch verbonden.”

Hoe heb je het daglicht hier optimaal benut?

Noémie: “In deze ruimte waren twee VELUX dakvensters. Omdat ze al meer dan 40 jaar oud waren, hebben we ze vervangen door twee VELUX 3in1 dakvensters. Dat maakte een wereld van verschil. Hoewel de nieuwe afmetingen qua hoogte en breedte iets groter waren, had ik niet gedacht dat het zo’n groot effect zou hebben. Mijn eerste indruk? Wauw! Zo indrukwekkend hoe die enkele centimeters meer de ruimte veel lichter en groter maken. Nu genieten we van een grote glaspartij met een weids zicht naar buiten. Het is bijzonder aangenaam en inspirerend om in het natuurlijke licht te werken. Maar ook als we met het team aan de grote tafel vergaderen, samen lunchen of klanten ontmoeten, hebben we veel meer comfort. De grote lichtinval zorgt voor een artistieke, creatieve indruk die perfect bij onze job past. We zijn heel trots om onze klanten hier te mogen ontvangen.”

Uiteraard kan te veel lichtinval of zon best storend zijn. Daarom besloot Noémie om de 3in1 dakvensters meteen te voorzien van plisségordijnen aan de binnenkant en zonneschermen aan de buitenkant. Goed gezien, want hiermee kan ze de lichtinval in het bureau volledig volgens haar behoeften aanpassen. “Het kantoor is naar het zuiden gericht en als de zon fel schijnt, is het belangrijk dat we de lichtinval een beetje kunnen dempen. Zo is er geen vervelende reflectie op de computerschermen of de tafel. Daarnaast kan de temperatuur best oplopen. Dan laten we de zonneschermen naar beneden. Ze zijn zeer efficiënt en laten de temperatuur al snel enkele graden zakken. Vier van de zes dakvensters kunnen trouwens open. Zo kunnen we deze ruimte ook regelmatig ventileren. Of met de vensters open werken als het weer dat toelaat. Dat is belangrijk voor een frisse geest”, voegt Noémie toe.

Slaapkamer onder het dak

Om de slaapkamer van hun dromen te creëren, hebben Noémie en haar man drie kleinere kamers opengetrokken tot twee grote ruimtes. Bovendien haalden ze het plafond eruit zodat de slaapkamer nu volledig tot aan de nok reikt. Hun doel? Het licht vrij spel geven. Ze kozen voor een combinatie van vier VELUX dakvensters voor een optimale lichtinval. Het licht reikt zelfs tot in de dressing en aangrenzende badkamer.

Wat vind je het meest geslaagd in deze ‘master bedroom’?

Noémie: “Zelfs na twee jaar zijn we nog altijd onder de indruk van het lichte, ruime gevoel. Dit is de meest heldere ruimte in ons hele huis, zelfs op sombere of winterse dagen. Het is nu een echte leefruimte. We slapen hier, mijn man, ik en de baby. ’s Ochtends maken we ons klaar in de badkamer en de dressing. Maar ik breng hier ook veel tijd overdag door voor content creation, om bijvoorbeeld foto’s te maken. De verbondenheid tussen slaapgedeelte, dressing en badkamer is heel aangenaam. Je kan gemakkelijk met elkaar praten vanuit een ander gedeelte, maar tegelijk zijn de verschillende functies perfect gescheiden van elkaar.”

Viermaal licht, viermaal donker

Dankzij de vier VELUX dakvensters stroomt het natuurlijke daglicht rijkelijk naar binnen in de slaapkamer. Ideaal als Noémie foto’s wil maken voor sociale media of projecten. Dan is dit absoluut haar favoriete plek. Hoezeer ze ook van licht houdt, toch verkiest ze om de kamer bij het slapengaan volledig te verduisteren. Noémie: “Het zal je verbazen hoeveel licht de maan ’s nachts geeft! Mooi om naar te kijken, maar voor een goede nachtrust is een maximale verduistering belangrijk. Daarom kozen we ervoor om op alle dakvensters rolluiken te plaatsen. Dat is ook handig in de zomer als het heel warm is. Dan laten we ze naar beneden om de ruimte te isoleren tegen de hitte. Zo blijft het altijd aangenaam fris. Elke ochtend zetten we de dakvensters even open om de ruimte te verluchten. Zelfs een kleine opening volstaat al voor een goede ventilatie.”

Zelf aan de slag met inrichting en decoratie? Noémie geeft haar beste interieurtips prijs.

  • Natuurlijk daglicht is de basis voor elk ontwerp. Maximaliseer de lichtinval met openingen naar buiten, verbonden ruimtes, en speel met materialen en kleuren. Vul aan met goed gekozen sfeerverlichting voor een extra gezellige toets.
  • Plaats belangrijke meubels zoals uw bed, bureau of keukenaanrecht vlak voor een venster. Een uitzicht naar buiten is altijd veel plezanter dan u blindstaren op een muur. En het werkt nog inspirerend ook!
  • Geen extra ruimte voor een apart bureau? Geen probleem, in de woonkamer, grote hal of doorgang kan dit prima. Scheid het bureaugedeelte visueel af met een andere kleur of een geometrische vorm op de muur. Zo springt uw bureau eruit. Bent u niet aan het werk? Dan vloeit de werkplek gewoon over in de rest van de ruimte. Plaats uw bureau liever niet in een slaapkamer. Deze tegengestelde functies houdt u beter gescheiden.

“Daglicht is een essentiële factor in elk interieurontwerp. Daarom gaan we altijd op zoek naar hoe we de lichtinval in elk project kunnen optimaliseren.”

Stel je je slaapkamer voor

Treed binnen in een comfortabele wereld, waar natuurlijk licht, frisse lucht en adembenemende uitzichten je huis transformeren. Onze experts zullen je een vrijblijvend voorstel aanbieden, inclusief een op maat gemaakt ontwerpconcept, realistische afbeeldingen en een duidelijke offerte. Begin de reis naar je droomhuis.

Ontdek hoe