Een eigen kamer is een paradijs voor uw kind

Kind op zolder speelkamer met VELUX raam, planten en laptop.
Voor het welzijn van uw kind is het belangrijk om een eigen kinderkamer te hebben. Dit is een plaats waar ze kunnen spelen, rusten en op hun eigen tempo nieuwe dingen kunnen leren. Wij vinden een kamer per kind of twee kinderen in eenzelfde slaapkamer een ideale situatie. Maar hoe gaat u nu te werk om een kamer als kinderkamer in te richten? En welke renovaties zijn hiervoor nodig? In dit artikel geven we een stappenplan waar u gebruik van kunt maken vooraleer u met de renovatie van een kinderkamer van start gaat. Er zijn talrijke mogelijke ruimtes om een kinderkamer van te maken. Denk bijvoorbeeld aan een kinderkamer op zolder met een dakvenster. Zolang er maar voldoende natuurlijk daglicht is en u de ruimte goed kunt luchten, is alles mogelijk. Hieronder presenteren wij u een stappenplan voor het creëren van de ideale kinderkamer in uw woning.

Schat uw eigen wensen en noden in

U maakt hiervoor een plan met dingen die u belangrijk vindt. Alle ideeën zijn welkom. U kunt ze dan rangschikken en klasseren volgens het belang dat u eraan hecht en de snelheid waarmee u ze wilt realiseren.

Houd er bij het inrichten van een kinderkamer steeds rekening mee dat deze renovatie de waarde van uw woning laat stijgen. U bekijkt dit dus het beste op lange termijn en komt zo tot een besluit over wat een goede investering is en wat niet. U zal altijd bepaalde compromissen moeten sluiten, maar zolang u de juiste prioriteiten instelt, kunt u later nog altijd nieuwe werken plannen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om in een eerste fase een dakraam te plaatsen en pas in een later stadium de kamer te schilderen of te behangen.

Belangrijke punten
 • Met VELUX dakvensters creëert u een overvloed aan natuurlijk daglicht. Dit heeft grote voordelen voor de gezondheid van uw kind.
 • Een degelijke matras, matrasbeschermer en bedlinnen in natuurlijke materialen zijn een must in elke slaapkamer.
 • Een kinderkamer is een plaats waar kinderen kunnen spelen, rusten en op hun eigen tempo nieuwe dingen kunnen leren.

Natuurlijk daglicht is een must in elke kinderkamer

Inderdaad, wij vinden natuurlijk daglicht heel belangrijk voor uw kind. We worden hierin gesteund door studies die aantonen dat natuurlijk daglicht goed is voor het humeur en voor het welzijn van uw kind.

 • Met VELUX dakvensters creëert u een overvloed aan natuurlijk licht. Dit heeft grote voordelen voor de gezondheid van uw kind: bijvoorbeeld voor hun ogen of circadian ritme.
 • Dakvensters laten u toe de ruimte goed te verlichten. Met VELUX ACTIVE kunt u uw dakvenster overal bedienen en het klimaat in uw woning optimaal beheersen. De sensoren van het all-in-one VELUX ACTIVE systeem meet continu de temperatuur, de luchtvochtigheid en de CO2-niveaus.
 • Accessoires zoals verduisterende binnengordijnen en rolluiken zorgen voor de nodige verduistering als er te veel daglicht in de kamer is. Met deze gordijnen of rolluiken kunt u de hoeveelheid natuurlijk licht in de kamer regelen. Om tegelijkertijd de zonnewarmte en de verduistering te beheersen, kunt u het beste kiezen voor een rolluik.
"Het is perfect mogelijk om een verbouwing in fases te plannen. In een eerste fase plaatst u een dakvenster en daarna legt u een nieuwe vloer of schildert of behangt u de kamer."

Must-haves in elke kinderkamer: tips en advies

Wij beklemtonen graag het belang van natuurlijk daglicht, maar daarnaast vinden we volgende zaken ook heel erg belangrijk bij een kinderkamer:

 • een degelijke matras, matrasbeschermer en bedlinnen in natuurlijke materialen
 • speelse maar tegelijk rustgevende kleuren voor de muren
 • meubelen uit duurzame en ecologische materialen
 • een goede verbinding tussen binnen en buiten
 • een optimale indeling van de ruimte, vooral als twee kindjes op dezelfde kamer slapen.

In een kamer met twee personen is het goed dat elk kind zijn eigen hoekje heeft en dat er tegelijk een indeling in zones voorzien is. Denk hierbij aan een zone om te spelen of een zone om te studeren. U kunt deze indeling al op voorhand uitwerken en er rekening mee houden bij de plaatsing van eventuele nieuwe dakvensters.

Wat kost het renoveren van een kinderkamer?

De kostprijs voor het inrichten en het renoveren van een kamer als kinderkamer hangt af van situatie tot situatie. Voor een kinderkamer van een gemiddelde grootte rekent u op een prijs tussen de € 3.000 en de € 5.000 voor een tot in de puntjes afgewerkte kamer. Voor het uitvoeren van deze werken heeft een vakman 1 à 2 werkdagen nodig. Contacteer op tijd een aannemer of bezoek onze website en vind een gekwalificeerde installateur via onze VELUX Pro dienst.

Gerelateerde artikelen

Hoe creëert u een leuke kamer voor uw kinderen? Ideeën voor de inrichting van een kinderkamer
Wanneer u een kinderkamer in uw woning inricht, zijn er veel dingen waar u aan moet denken. Het meest belangrijke uitgangspunt is zonder twijfel dat een kinderkamer een gezonde en goed verluchte omgeving moet zijn, waarin uw kind kan opgroeien, leren en spelen. Hoe kunt u op de best mogelijke manier een kinderkamer voor uw oogappels voorzien? De aanwezigheid van natuurlijk daglicht is daarbij heel belangrijk.
Het volledige artikel lezen
3 redenen om uw kinderkamer in te richten met daglicht
De kinderkamer is een kamer die in de loop van de tijd evolueert. Een kamer voor de allerkleinsten evolueert naar een heuse tienerstudio. Eén van de elementen die niet verandert is het gebruik van natuurlijk daglicht. Haal het buitenleven naar binnen met daglicht van bovenaf. Daglicht heeft vele voordelen voor kinderen. Het stimuleert gezonde groei, bevordert ooggezondheid en reguleert slaap.
Het volledige artikel lezen
Met Smart Home technologie het leefklimaat in uw woning verbeteren
Een goed leefklimaat binnen is een must voor uw gezondheid. Moderne technologie kan een ongelooflijke hulp zijn om tot een goede klimaatbeheersing in huis te komen. In dit artikel leggen we uit waarom een goed binnenklimaat belangrijk is en welke slimme Smart Home oplossingen u kunt gebruiken om het binnenklimaat op te volgen en te verbeteren.
Het volledige artikel lezen
Hoe energie besparen in uw woning? Lees onze tips en tricks
Wenst u energie te besparen voor het milieu en om de kosten van uw energiefactuur te drukken? Lees hier tips om energie te besparen.
Het volledige artikel lezen
Meten is weten: luchtkwaliteit meten in huis en beheersen met VELUX dakvensters
Met de VELUX app beheert u alle aspecten van een modern en hygiënisch leefklimaat. Hoe luchtkwaliteit meten in huis? Lees het hier.
Het volledige artikel lezen