Een eigen kamer is een paradijs voor uw kind

Voor het welzijn van uw kind is het belangrijk om een eigen kinderkamer te hebben. Dit is een plaats waar ze kunnen spelen, rusten en op hun eigen tempo nieuwe dingen kunnen leren. Wij vinden een kamer per kind of twee kinderen in eenzelfde slaapkamer een ideale situatie. Maar hoe gaat u nu te werk om een kamer als kinderkamer in te richten? En welke renovaties zijn hiervoor nodig? In dit artikel geven we een stappenplan waar u gebruik van kunt maken vooraleer u met de renovatie van een kinderkamer van start gaat. Er zijn talrijke mogelijke ruimtes om een kinderkamer van te maken. Denk bijvoorbeeld aan een kinderkamer op zolder met een dakvenster. Zolang er maar voldoende natuurlijk daglicht is en u de ruimte goed kunt luchten, is alles mogelijk. Hieronder presenteren wij u een stappenplan voor het creëren van de ideale kinderkamer in uw woning.

Schat uw eigen wensen en noden in

U maakt hiervoor een plan met dingen die u belangrijk vindt. Alle ideeën zijn welkom. U kunt ze dan rangschikken en klasseren volgens het belang dat u eraan hecht en de snelheid waarmee u ze wilt realiseren.

Houd er bij het inrichten van een kinderkamer steeds rekening mee dat deze renovatie de waarde van uw woning laat stijgen. U bekijkt dit dus het beste op lange termijn en komt zo tot een besluit over wat een goede investering is en wat niet. U zal altijd bepaalde compromissen moeten sluiten, maar zolang u de juiste prioriteiten instelt, kunt u later nog altijd nieuwe werken plannen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om in een eerste fase een dakraam te plaatsen en pas in een later stadium de kamer te schilderen of te behangen.

Belangrijke punten
 • Met VELUX dakvensters creëert u een overvloed aan natuurlijk daglicht. Dit heeft grote voordelen voor de gezondheid van uw kind.
 • Een degelijke matras, matrasbeschermer en bedlinnen in natuurlijke materialen zijn een must in elke slaapkamer.
 • Een kinderkamer is een plaats waar kinderen kunnen spelen, rusten en op hun eigen tempo nieuwe dingen kunnen leren.

Natuurlijk daglicht is een must in elke kinderkamer

Inderdaad, wij vinden natuurlijk daglicht heel belangrijk voor uw kind. We worden hierin gesteund door studies die aantonen dat natuurlijk daglicht goed is voor het humeur en voor het welzijn van uw kind.

 • Met VELUX dakvensters creëert u een overvloed aan natuurlijk licht. Dit heeft grote voordelen voor de gezondheid van uw kind: bijvoorbeeld voor hun ogen of circadian ritme.
 • Dakvensters laten u toe de ruimte goed te verlichten. Met VELUX ACTIVE kunt u uw dakvenster overal bedienen en het klimaat in uw woning optimaal beheersen. De sensoren van het all-in-one VELUX ACTIVE systeem meet continu de temperatuur, de luchtvochtigheid en de CO2-niveaus.
 • Accessoires zoals verduisterende binnengordijnen en rolluiken zorgen voor de nodige verduistering als er te veel daglicht in de kamer is. Met deze gordijnen of rolluiken kunt u de hoeveelheid natuurlijk licht in de kamer regelen. Om tegelijkertijd de zonnewarmte en de verduistering te beheersen, kunt u het beste kiezen voor een rolluik.
"Het is perfect mogelijk om een verbouwing in fases te plannen. In een eerste fase plaatst u een dakvenster en daarna legt u een nieuwe vloer of schildert of behangt u de kamer."

Must-haves in elke kinderkamer: tips en advies

Wij beklemtonen graag het belang van natuurlijk daglicht, maar daarnaast vinden we volgende zaken ook heel erg belangrijk bij een kinderkamer:

 • een degelijke matras, matrasbeschermer en bedlinnen in natuurlijke materialen
 • speelse maar tegelijk rustgevende kleuren voor de muren
 • meubelen uit duurzame en ecologische materialen
 • een goede verbinding tussen binnen en buiten
 • een optimale indeling van de ruimte, vooral als twee kindjes op dezelfde kamer slapen.

In een kamer met twee personen is het goed dat elk kind zijn eigen hoekje heeft en dat er tegelijk een indeling in zones voorzien is. Denk hierbij aan een zone om te spelen of een zone om te studeren. U kunt deze indeling al op voorhand uitwerken en er rekening mee houden bij de plaatsing van eventuele nieuwe dakvensters.

Wat kost het renoveren van een kinderkamer?

De kostprijs voor het inrichten en het renoveren van een kamer als kinderkamer hangt af van situatie tot situatie. Voor een kinderkamer van een gemiddelde grootte rekent u op een prijs tussen de € 3.000 en de € 5.000 voor een tot in de puntjes afgewerkte kamer. Voor het uitvoeren van deze werken heeft een vakman 1 à 2 werkdagen nodig. Contacteer op tijd een aannemer of bezoek onze website en vind een gekwalificeerde installateur via onze VELUX Pro dienst.

Gerelateerde artikelen

Language is changing...