Een veelvoorkomend probleem in oudere huizen? Inderdaad, vocht! Dat ondervonden ook Ludivine en Alexandre. Ze bleven niet bij de pakken zitten en kozen voor een grondige renovatie van hun bovenverdieping met gemotoriseerde VELUX dakvensters. Ontdek hun verhaal.

We ontmoeten Ludivine en Alexandre in hun charmante woning. Acht jaar geleden kochten ze dit vrijstaande huis met een grote tuin. Ze waren meteen verliefd op deze karaktervolle woning die in typische zandsteen is opgetrokken. Van een ‘coup de foudre’ gesproken! Ludivine en Alexandre wonen er met hun zoon en dochter.

Omdat het huis maar één badkamer heeft, is het er vaak een drukte van jewelste, vooral in de ochtend. Toen de kinderen nog kleiner waren, was dit niet zo erg. Maar met ondertussen twee tieners in huis is alles anders. Bijkomend probleem is dat de woning geen ventilatiesysteem heeft. Als ze ’s morgens alle vier om de beurt hebben gedoucht, ontstaat er enorm veel damp en vocht in de badkamer. Met slechts één klein raam kan al dit vocht niet voldoende afgevoerd worden. De slaapkamer en dressing van Ludivine en Alexandre bevinden zich naast de badkamer. Gevolg? Het vocht dringt door en er zijn grote schimmelplekken ontstaan op de tussenmuren. Tot grote wanhoop van het koppel dat de ruimtes al drie keer overschilderd heeft. Jammer genoeg zonder het gewenste resultaat … Het probleem moest dringend bij de kern aangepakt worden.

Wat was de belangrijkste drijfveer voor deze grondige renovatie?

Alexandre: “Een betere luchtkwaliteit in huis. Vanaf de eerste aanblik vielen Ludivine en ik als een blok voor de charmante, karaktervolle buitenkant van de woning. De typische zandsteen, het klassieke zadeldak en ook de grote tuin vonden we zeer geslaagd. Maar na verloop van tijd liet de binnenkant van het huis, eerlijk gezegd, te wensen over. En dat om meerdere redenen. In de eerste plaats zijn onze zoon en dochter ondertussen geen kleine kinderen meer. Ze hebben elk een eigen slaapkamer maar helaas zijn deze kamers ‘en suite’. Je moet dus door de ene kamer om in de andere te geraken. Tieners willen graag een plekje voor zichzelf en hebben meer nood aan privacy. Door de indeling van hun slaapkamers is dit moeilijk. Dat is één belangrijk minpunt, maar onze allergrootste bezorgdheid is het vochtprobleem.”

Ludivine: “Inderdaad, we slagen er maar niet in om het vocht- en schimmelprobleem op te lossen. Keer op keer komt het terug. Toch hebben we de badkamer, onze slaapkamer en de dressing al meerdere keren geschilderd. Tot overmaat van ramp ben ik ook ziek geworden. Omdat ik voortdurend vochtige, slechte lucht inademde, heb ik een ernstige vorm van astma gekregen. Hoewel ik daarvoor nooit last had. Het kwam zelfs zo ver dat ik een hele week in het ziekenhuis ben opgenomen.”

De steeds slechtere gezondheid van Ludivine en haar opname in het ziekenhuis waren voor het gezin echt de druppel. Op dat moment besloten ze: ‘Nu is het echt genoeg geweest. We moeten deze werken uitvoeren. Punt.”

Wat was jullie plan?

Alexandre: “We wilden graag dat onze kinderen elk een aparte ingang naar hun slaapkamer zouden hebben. Daarnaast was het plan om grote openingen naar buiten te creëren om het huis zo efficiënt mogelijk te verluchten. Alleen op die manier konden we definitief komaf maken met het vocht in huis en alle schadelijke gevolgen daarvan.”

Ludivine en Alexandre vertrouwden de renovatiewerken toe aan professionals in dakconstructies. En het resultaat mag er zijn! Nu komen alle slaapkamers uit op een centrale gang. Daar zijn zoon- en dochterlief enorm blij mee. Maar het aangenaamste is dat de bovenverdieping nu baadt in daglicht dankzij de grote dakvensters. En het hardnekkige vochtprobleem? Dat is dankzij deze renovatie volledig verdwenen. Het huis kan weer ademen. En Ludivine ook.

Welk gevoel overheerste toen jullie de eerste keer na de werken in jullie huis binnenstapten?

Alexandre: “Wat voor mij echt opviel, was het daglicht. Vroeger brachten de kinderen maar weinig tijd door in hun slaapkamer. Nu zijn ze er bijna altijd en hebben ze een eigen plekje. Geen wonder, want ze genieten er van veel natuurlijk daglicht.”

Ludivine: “De grootste verandering is de geur. Voor de renovatie rook ons huis altijd naar vocht en schimmel. Dat is compleet weg! Nu ademen we in het hele huis gezonde, frisse, droge lucht in. Een enorme verbetering. Dankzij de grote dakvensters brengen we ook veel meer tijd boven door. De lichtinval is heel aangenaam. Als we nu naar het gelijkvloers gaan, hebben we de indruk dat we in het schemerdonker zitten.”

Waarom hebben jullie voor VELUX gekozen?

Alexandre: “We hebben voor de VELUX ACTIVE oplossing gekozen. Zodra de luchtvochtigheid in de badkamer toeneemt, detecteert de sensor dit en gaan de vensters open om de ruimte te ventileren. Dat is superhandig want je moet zelf helemaal niets doen. Alles gaat automatisch. Omdat er geen ventilatiesysteem aanwezig was, kampten we vóór de renovatie met ventilatieproblemen in alle kamers onder het dak. Als we nu terug thuiskomen na het werk of de school, ruiken we een frisse, gezonde lucht. Dat is echt een hele grote stap vooruit.”

Ludivine: “We zouden niet meer zonder kunnen. Ik kan het me gewoon niet voorstellen. Nog een pluspunt: dankzij het natuurlijke licht konden we onze kamers heel natuurlijk inrichten, met veel planten en groen. Vroeger was dat niet mogelijk omdat we praktisch geen lichtinval hadden.”

Komen de werken overeen met jullie verwachtingen?

Alexandre: “De renovatie was een flinke uitdaging. Het waren best ingrijpende werken. Maar we hebben met het hele gezin doorgebeten en vandaag overtreft het resultaat zelfs onze verwachtingen. Deze beslissing heeft ons leven helemaal veranderd.”

Key takeaways

  • Vochtproblemen worden meestal veroorzaakt door een slechte ventilatie. De vochtige lucht kan nergens naar toe en slaat neer op de muren. Vooral in oudere woningen kan vocht een hardnekkig probleem zijn.
  • Een huis groeit mee met uw gezin. Als kleine kinderen groot worden, hebben ze steeds meer nood aan een eigen plekje. Een slaapkamer met veel daglicht is dan de ideale oplossing. Ontspannend, maar ook goed voor het concentratievermogen.
  • Dankzij de VELUX ACTIVE with NETATMO oplossing behoudt u op elk moment van de dag een gezonde luchtkwaliteit in huis. Het systeem met een binnenklimaatsensor werkt volledig automatisch en opent of sluit de gemotoriseerde dakvensters wanneer nodig. Zo hoeft u zelf helemaal niets te doen.

 

“Nu ademen we in het hele huis gezonde, frisse, droge lucht in. Er hangt geen schimmelgeur meer. Een enorme verbetering. Het resultaat overtreft zelfs onze verwachtingen. Dit heeft ons leven echt veranderd.”

Stel je je badkamer voor

Treed binnen in een comfortabele wereld, waar natuurlijk licht, frisse lucht en adembenemende uitzichten je huis transformeren. Onze experts zullen je een vrijblijvend voorstel aanbieden, inclusief een op maat gemaakt ontwerpconcept, realistische afbeeldingen en een duidelijke offerte. Begin de reis naar je droomhuis.

Ontdek hoe