Kleine kinderen worden groot. Een eigen plekje waar ze voldoende ruimte hebben: dat is dé droom van elke tiener. Audrey en Camille maakten de grote droom van hun zoon waar en toverden een stoffige zolderruimte om tot een lichte, ruime slaapkamer. Woweffect verzekerd!

Elf jaar geleden kochten Audrey en Camille deze vrijstaande woning. Ze waren meteen overtuigd door de grote leefruimte en de drie slaapkamers. Dit bood namelijk mogelijkheden: misschien konden ze hun zoontje Odelin, toen nog een peuter, zelfs blij maken met een broertje of zusje en hun kleine gezinnetje uitbreiden.

Wat was de belangrijkste drijfveer voor deze ingrijpende werken?

Camille: “Ondertussen hebben we een gezin van vier. Odelin, onze zoon gaat binnenkort naar de middelbare school, en we wilden absoluut dat de kinderen elk een eigen ruimte zouden hebben. De drie bestaande slaapkamers zijn vrij klein en hebben ook een schuine, aflopende muur onder het dak.

Door gebrek aan ruimte stond de kledingkast van mijn vrouw en mezelf zelfs in de slaapkamer van onze dochter. Telkens als we iets wilden nemen of wegleggen, moesten we haar storen. Heel vervelend, maar we hadden geen andere oplossing op dat moment. De slaapkamer van onze zoon was klein en donker. We wilden onze tiener een grotere, lichtere kamer geven waar hij zijn ‘ding’ kan doen. In de oude kamer van Odelin zouden we dan een dressing maken.”

Dus dat betekende muren uitbreken?

Audrey: “Nee, gelukkig niet. We dachten aan de zolderruimte. Die was groot, maar nog in een vrij onafgewerkte staat, zonder ramen. Deze ruimte was alleen via de garage bereikbaar en we gebruikten die plek om extra spullen op te bergen. De vraag was hoe we deze ruimte optimaal konden benutten. Zo kwamen we op het idee om de zolder om te bouwen tot een grote slaapkamer voor onze zoon. Uiteraard met de nodige dakvensters om veel licht binnen te laten en met een rechtstreekse toegang via de bovenverdieping.”

Dat is een ingrijpend project. Hadden jullie enige twijfels bij de start van de werken?

Camille: “We wisten dat het lang zou duren. Maar dankzij de nodige vastberadenheid en echte professionals is alles vlekkeloos verlopen. In het begin vreesden we voor veel stof zodra de aannemer het dak zou openbreken om de dakvensters te plaatsen. Ook moest hij een opening tussen onze slaapkamer en de oude kamer van Odelin maken. Zo konden we rechtstreeks van onze kamer naar onze nieuwe dressing. Maar de werken vielen bijzonder goed mee. Het plaatsen van de dakvensters duurde slechts twee dagen! Er was dus geen enkele reden tot paniek.”

Waarom hebben jullie voor VELUX dakvensters gekozen?

Audrey: “We wilden graag een aangename ruimte voor onze zoon met veel natuurlijk daglicht. De donkere, rommelige zolder moest dus grondig onder handen worden genomen. In het begin hadden we het idee om twee dakvensters te plaatsen. Eén aan elke kant. Maar uiteindelijk, na het inwinnen van deskundig advies, hebben we besloten om er vier te laten installeren. Dus twee aan elke kant. Op die manier wordt het licht optimaal verdeeld in de hele ruimte en kan Odelin de hele dag van een maximale lichtinval genieten.”

Camille: “Een pluspunt van vier dakvensters is dat we deze grote kamer op termijn met gemak anders kunnen indelen, bijvoorbeeld in twee aparte ruimtes, zonder dat we ons zorgen moeten maken over voldoende lichtinval. Maar voorlopig is dit niet aan de orde.”

En is de lichtinval zoals gehoopt?

Audrey: “Beter zelfs! Nooit gedacht dat we in zo’n donkere zolderkamer zo veel licht zouden krijgen. De vier VELUX dakvensters waren echt een uitstekende keuze. Al moet ik toegeven dat ik in het begin niet overtuigd was. Ik was bang dat ze té imposant zouden lijken. Maar nu ben ik er helemaal weg van. De nieuwe kamer van Odelin baadt van ‘s morgens tot ‘s avonds in het licht.”

Was dit project een win-win voor alle gezinsleden?

Camille: “Zeker en vast. Mijn vrouw en ik zijn superblij met onze dressing die rechtstreeks met onze slaapkamer verbonden is. Dit ook tot groot plezier van onze dochter. Nu moeten we haar niet langer storen. Door de extra ruimte die in haar kamer vrijkwam, heeft zij nu ook meer plek voor zichzelf en hebben we haar kamer volledig naar haar smaak kunnen inrichten. En onze zoon is in de wolken met zijn nieuwe slaapkamer. Hij kan er zelfs op zijn drum spelen. In zijn oude kamer was dat geen optie. Dankzij dit project kan hij zich op muzikaal vlak volledig uitleven.”

Camille: “Dankzij de herinrichting van de slaapkamers is alles veel praktischer. En dat merkt iedereen. Het hele huis voelt nu veel aangenamer en ademt ruimte. Het resultaat overtreft onze verwachtingen. We zijn heel tevreden en zouden het meteen opnieuw doen.”

Zeg eens, Odelin: hoe bevalt je nieuwe kamer?

Odelin: “Mijn nieuwe kamer is gewoon de max: een mooie houten vloer, grote muren, coole decoratie … en mijn drumstel natuurlijk! Door de vier grote dakvensters is de ruimte helemaal veranderd. Overdag is mijn kamer heel licht en ’s nachts kan ik de maan en sterren zien vanuit mijn bed. Mijn ouders hebben mijn grote droom waargemaakt. Ik ben nu veel vaker op mijn kamer om te studeren, te lezen of te drummen. Echt een heel mooi cadeau.”

Tips van VELUX

  • Investeren in je woning doe je in de eerste plaats om zelf van de opgewaardeerde ruimtes te genieten. Maar het is ook slim op lange termijn. Moest je op een dag, om welke reden dan ook, beslissen om je woning te verkopen, dan kan je rekenen op een mooie verkoopprijs. Want door te investeren is je huis meteen een pak meer waard.
  • Bezint eer ge begint! Audrey en Camille lieten zich door VELUX experts bijstaan en besloten om niet twee maar vier dakvensters te plaatsen. Vakkundig advies is goud waard. En een must op voorhand!
  • Natuurlijk daglicht verhoogt het concentratievermogen. Huiswerk maken, lezen, muziek spelen: je kinderen hebben baat bij een rijkelijke lichtinval in hun kamer. Liever geen nieuwsgierige binnenkijkers? Kies dan voor de praktische VELUX binnengordijnen. Zo heb je geen inkijk van buren, maar toch veel licht.

“Het resultaat overtreft onze verwachtingen. We zijn heel tevreden en zouden het meteen opnieuw doen.”

Gerelateerde artikelen

Language is changing...