Waar op letten bij aankoop van een huis: tips

Kitchen and home office area in the house. Woman is standing by the kitchen cabinet."
Verhuizen kan een behoorlijk ingrijpende aangelegenheid zijn. U laat uw vertrouwde omgeving achter u en start een nieuw avontuur. Intrekken in een nieuw huis is het begin van een lange ontdekkingstocht. Hoewel u het huis al gezien heeft vooraleer u tot een aankoop overgaat, geeft een woonst zijn geheimen pas prijs door er een tijd in te leven. Een nieuw huis betrekken, is daardoor een nieuwe start. Droomt u van een bepaalde keuken of woonkamer, dan is het nu het moment om deze te verwezenlijken. Vooraleer u een nieuw huis koopt en uw handtekening onder het compromis zet, doet u er goed aan een woonst systematisch op een aantal punten te checken. Om u hierin te begeleiden, geven we u een aantal zaken waar u op kunt letten vooraleer u tot een aankoop beslist. En wilt u een huis kopen en kunt u wel wat tips gebruiken? Geen nood, die hebben we ook voor u.

Zaken waar u op moet letten bij het bezichtiging van een huis

Om te beginnen verkent u het huis, al dan niet samen met een makelaar. Zo krijgt u een vaak allesbepalende eerste indruk van een woonst. U krijgt een beeld van de diverse kamers, maar ook hoe het huis ten opzichte van de zon gesitueerd is. Na een bezoek doet u er goed aan om ook eens de buurt te verkennen. Zo krijgt u een beeld van de sfeer en de omgeving, die vaak mee bepaalt of u graag ergens woont of niet.

Een ander punt om bij een huisbezoek te checken, is de staat van de fundering. Ziet u vochtplekken op de vloer of is er vocht in het behang getrokken? Hangt er in het huis een geur van vocht? Dat moeten alarmbellen zijn waar u op moet letten.

De staat van het dak is eveneens iets wat u aan een inspectie moet onderwerpen. Heeft u te maken met een huis met een nieuw dak of bestaat de dakbedekking bijvoorbeeld uit oude leien die aan vervanging toe zijn? Is het dak geïsoleerd of ziet u op zolder de dakpannen gewoon liggen? Hier moet u tijdens het beslissingsproces rekening mee houden. Het is goed mogelijk dat u beslist een dak te renoveren, maar informeer u dan meteen over de kosten ervan vooraleer u een huis koopt.

Key takeaways
  • Probeer bij de bezichtiging van een huis in te schatten of er voldoende natuurlijk daglicht in huis is.
  • Een klassieke verbouwing is het creëren van een open keuken. Hierbij is een goede ventilatie belangrijk, kwestie van een aangenaam en hygiënisch leefklimaat te behouden.
  • Het is altijd goed om ‘doorheen’ het huidige uitzicht van het huis te kijken en vooral de mogelijkheden te zien die u met een renovatie kunt realiseren.

Zijn er in het dak de nodige dakvensters voorzien?

Gaat u over tot de renovatie van een dak, dan is dit het ideale moment om desgewenst enkele bijkomende dakvensters te voorzien. Deze zorgen voor natuurlijk daglicht en laten u toe een zolderruimte als een volwaardige kamer in te richten.

"“Hoewel u het huis al gezien heeft vooraleer u tot een aankoop overgaat, geeft een woonst zijn geheimen pas prijs door er in te leven. Een nieuw huis betrekken is daardoor een nieuwe start.”"

Is er voldoende lichtinval?

U probeert ook best in te schatten of er in het gehele huis voldoende lichtinval is. Natuurlijk daglicht is belangrijk voor uw mentale en fysieke welzijn, en een renovatie na de aankoop van een huis is het ideale moment om dit aan te pakken.

Hoe is de staat van de vloeren en de muren?

Het is belangrijk dat u een goed zicht hebt op de staat van de vloer en van de muren. Opstijgend vocht kan een probleem zijn, maar een muur waar de regen altijd tegen slaat, kan na verloop van tijd ook verzadigd zijn van vocht en voor problemen zorgen in het huis.HTML

Welke ingrepen zijn mogelijk?

Ziet u mogelijkheden en opportuniteiten om het huis op te knappen? Typische verbouwingen zijn bijvoorbeeld het creëren van een open keuken. Hierbij is een goede ventilatie belangrijk, kwestie van een aangenaam en hygiënisch leefklimaat te behouden.

Hoe ziet de tuin eruit?

Verder wilt u natuurlijk ook de eventueel aanwezige tuin van het huis verkennen. Het is goed om ‘doorheen’ het huidige uitzicht te kijken en vooral de mogelijkheden te zien. Zo kunt u inschatten of het bijvoorbeeld mogelijk is om een terras toe te voegen en of er bijvoorbeeld plaats is voor een garagepoort of tuinhuis.

Gerelateerde artikelen

Het duurzaam bouwen van een huis
Het bouwen van een duurzaam huis vergt veel inzet, tijd en toewijding. Waar te beginnen met zo een groot project? Als u overweegt een nieuw duurzaam huis te bouwen of een grote duurzame renovatie uit te voeren, lees dan vooral verder.
Het volledige artikel lezen
Plat dak, licht hellend dak of zadeldak? Voor elk type dak bestaat het juiste dakvenster
Meer daglicht dat van bovenaf in een ruimte binnenvalt: het lijkt eenvoudig, maar het verandert het karakter van uw woning en uw manier van leven aanzienlijk. Er zijn dakvensters voor verschillende soorten daken en plafonds. U vindt dus vrijwel zeker een oplossing die bij uw dak past. 
Het volledige artikel lezen
De creativiteit stimuleren en productiviteit verhogen op uw home office: tips en tricks
De plaats waar we wonen heeft een grote impact op ons gedrag en ons dagelijks leven. Het is niet te onderschatten hoezeer een woonomgeving u inspireert om tot creatieve ideeën te komen. Natuurlijke elementen zoals daglicht zijn levensnoodzakelijk in uw woning om op elk moment goed te kunnen functioneren. En het goede nieuws is dat u actief in uw woning kunt ingrijpen om uzelf te verwennen en u tegelijk op de top van uw kunnen laat werken. Sinds de coronapandemie is uw thuis immers niet alleen de plaats waar u woont, maar tegelijk ook een home office.
Het volledige artikel lezen
Een gezond huis, een gezonde levensstijl
U brengt – vooral ’s winters – veel tijd door binnenshuis. Lees hier onze tips om van uw woning een gezonde oase van daglicht en lucht te maken.
Het volledige artikel lezen
Hoe energie besparen in uw woning? Lees onze tips en tricks
Wenst u energie te besparen voor het milieu en om de kosten van uw energiefactuur te drukken? Lees hier tips om energie te besparen.
Het volledige artikel lezen