Het duurzaam bouwen van een huis

Modern rijtjeshuis met VELUX dakvenster en tuinuitbreiding.
Het bouwen van een duurzaam huis vergt veel inzet, tijd en toewijding. Waar te beginnen met zo een groot project? Als u overweegt een nieuw duurzaam huis te bouwen of een grote duurzame renovatie uit te voeren, lees dan vooral verder.

Hoe bouwt u een ecologisch huis?

Een ecologisch huis, of duurzaam huis, is een huis dat het milieu en de natuurlijke hulpbronnen respecteert door het gebruik van energie en water te optimaliseren. Om een ecologisch verantwoord huis te bouwen moet er gezorgd worden voor duurzaamheid en het gebruik van hoogwaardige materialen die een lage impact hebben op het milieu.  Het (ver)bouwen van een eco huis is niet alleen goed voor het welzijn van de planeet. Het is ook belangrijk voor uw gezondheid en dat van uw gezin. De bouw van een duurzaam huis zorgt voor een optimaal binnenklimaat door het gebruik van veel daglicht en een goede luchtkwaliteit. Dit is essentieel voor de gezondheid en productiviteit. Klinkt dit als muziek in de oren? Lees dan verder en bekijk onze 3 tips die u dichter bij uw droom van een ecologisch huis helpen komen.

  • Investeer in energiezuinige oplossingen, bijvoorbeeld lampen met een lage milieu-impact, zoals ledlampen.
  • Wat een materiaal duurzaam maakt, hangt van veel factoren af, zoals hoe het wordt geproduceerd, gebruikt, verwijderd en of het kan worden gerecycled.
  • Gebruik waar mogelijk hoogwaardige deuren en ramen in huis gemaakt van duurzame materialen.

3 tips om een ecologisch en duurzaam huis te bouwen

Als u een levenscyclusanalyse uitvoert in het ontwerpproces van uw woning dan zorgt dit voor een aanzienlijk grotere koolstofreductie en minimalisatie in kosten, dan wanneer dit later in het bouwproces wordt gedaan. Als milieuoverwegingen pas later worden meegenomen naarmate het project vordert, neem het vermogen om koolstofuitstoot te verminderen af.

Helemaal aan het begin van het ontwerp van de duurzame woning is er de mogelijkheid om nog allerlei alternatieve oplossingen te overwegen zoals het optimaliseren van het gebruik van reeds bestaande structuren en materialen op de bouwplek. Door vanaf het begin met deze overwegingen rekening te houden, zal het project beter voorbereid zijn op toekomstige bouweisen die kostbaar, zo niet bijna onmogelijk, zijn.

Hieronder 3 tips voor het bereiken van de ideale duurzame woning voor ecologisch wonen:

“Het (ver)bouwen van een eco-huis is niet alleen goed voor het welzijn van de planeet. Het is ook belangrijk voor uw gezondheid en dat van uw gezin. De bouw van een duurzaam huis zorgt voor een optimaal binnenklimaat door het gebruik van veel daglicht en een goede luchtkwaliteit. Dit is essentieel voor de gezondheid en productiviteit.”

“Het (ver)bouwen van een eco huis is niet alleen goed voor het welzijn van de planeet. Het is ook belangrijk voor uw gezondheid en dat van uw gezin. De bouw van een duurzaam huis zorgt voor een optimaal binnenklimaat door het gebruik van veel daglicht en een goede luchtkwaliteit. Dit is essentieel voor de gezondheid en productiviteit.”

Denk na over het gebruik van duurzame materialen

Om de impact van het bouwen op het milieu te verminderen, is het verstandig om gebruik te maken van duurzame bouwmaterialen. Dit houdt in dat de materialen op een milieuvriendelijke manier worden geproduceerd, gebruikt en verwerkt na het einde van hun levensduur. Materialen die goed recycleerbaar en herbruikbaar zijn, zijn duurzamer dan materialen die uiteindelijk als afval eindigen. Zoek daarnaast ook naar manieren om bestaande materialen te hergebruiken, te recycleren en te herstellen, zelfs bij het inrichten van uw woning met meubels. Overweeg bijvoorbeeld om tweedehands meubels te kopen.

Houd er ook rekening mee dat er verborgen factoren zijn die bijdragen aan de milieuvriendelijkheid van een materiaal, zoals het transport dat nodig is om het materiaal te vervoeren. Neem daarom de tijd om u goed te verdiepen in de materialen die u wilt gebruiken voor de bouw van uw duurzame woning, zodat u een goed beeld krijgt van hun impact op het milieu.

Denk aan energie-efficiëntie in huis

U kunt uw huis ecologischer maken door te kiezen voor energie-efficiënte oplossingen. Investeer bijvoorbeeld in goede thermische isolatie, gebruik natuurlijk licht om elektriciteit te besparen en installeer verlichting met een lage milieu-impact, zoals ledlampen. Dit zijn slechts enkele manieren om uw woning duurzamer te maken.

Zorg ervoor dat u hoogwaardige en duurzame deuren en ramen gebruikt. Als ze slecht afgesloten zijn, zal er lucht in en uit uw woning stromen, wat het moeilijk maakt om de temperatuur constant te houden. Dit zal energie verspillen. Dit kost u uiteindelijk geld.

Overweeg om VELUX dakvensters toe te voegen aan uw woning om veel daglicht binnen te laten. Dit bespaart u geld op uw elektriciteitsrekening en zorgt ervoor dat uw verwarming- en airconditioningsystemen slimmer werken.

Overweeg een bedrijf dat zich inzet voor duurzaamheid

Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat uw huis duurzaam is, is door bedrijven in te schakelen die zich inzetten voor duurzaamheid. Van bouwmethodes tot product- en materiaalkeuze, deze bedrijven kunnen helpen met het maken van de meest duurzame keuzes. De toewijding van deze bedrijven zorgt er immers voor dat uw woning zo duurzaam mogelijk zal zijn.

Een goede manier om te bepalen of een bedrijf zijn duurzaamheidsdoelstellingen serieus neemt, is door te controleren of zijn koolstofdoelstellingen zijn goedgekeurd door SBTi (Science Based Targets). Dit betekent dat ze door een betrouwbare derde partij zijn beoordeeld als ambitieus genoeg om positief bij te dragen aan Agenda 1.5, maar ook haalbaar als er voldoende middelen en toewijding worden toegewezen.

Gerelateerde artikelen

Hedendaagse eengezinswoning met VELUX dakvensters en buitenpatio.
Wat moet u weten vooraleer u met een nieuwbouwproject van start gaat?
U heeft alle websites over wonen uitgepluisd en mist geen enkele aflevering van Blind Gekocht. Met andere woorden, u voelt de typisch Belgische baksteen wel erg in uw maag werken. Het lijkt erop dat u er klaar voor bent om uw eigen woonproject te starten.
Het volledige artikel lezen
Moderne traphal met houten treden, witte opbergruimte en VELUX dakvensters.
Een dakvenster kiest u in functie van de kamer waar u het wenst te plaatsen
Heeft u zich al eens afgevraagd wat de eenvoudigste manier is om een ruimte volledig te transformeren? Natuurlijk daglicht van bovenaf in de ruimte laten binnenvallen! Dat doet u eenvoudig door het plaatsen van dakvensters of platdakvensters.
Het volledige artikel lezen
Meisje dat leest in een woonkamer met een visgraat houten vloer en een groen tapijt.
Zorg voor een gezonde en milieuvriendelijke woning met VELUX ACTIVE
Met zorgvuldig geselecteerde Smart Home-systemen kunt u uw huis veel aangenamer en gezonder maken dan voorheen. Wij zijn volledig overtuigd van de mogelijkheden van slimme technologieën om het comfort in uw woning te verhogen. We raden u aan de mogelijkheden te bekijken en op een doelgerichte manier diverse apps en functies aan uw woning toe te voegen. Bovendien beperkt u met Smart Home systemen tijd en kopzorgen, en bent u zelfs milieubewuster bezig. Uw leven wordt er een stuk gemakkelijker op.
Het volledige artikel lezen
Gezellige woonkamer met familie en speelgoed, verlicht door natuurlijk licht van een VELUX dakvenster.
Hoe energie besparen in uw woning? Lees onze tips en tricks
Wenst u energie te besparen voor het milieu en om de kosten van uw energiefactuur te drukken? Lees hier tips om energie te besparen.
Het volledige artikel lezen
Gezellige zolder slaapkamer met VELUX dakvenster, houten muren en witte vloer.
Een duurzamer huis creëren? Hier leest u tips om uw wooncomfort te verhogen
Het is in onze tijd meer dan ooit belangrijk om te kunnen wonen in een comfortabel, aangenaam en tegelijk duurzamer huis. U en uw gezin brengen heel wat tijd thuis door en tussen alle drukke werkzaamheden door is uw woonst de plaats om helemaal tot uzelf te komen. Huizen zijn tegenwoordig ook zo ingericht dat u er zich niet alleen kunt ontspannen, maar ook dat u er kunt werken en misschien zelfs sporten. Een eigentijds huis is een totaalpakket van dit alles.
Het volledige artikel lezen
Language is changing...