Haal het maximale uit het vervangen van uw dakvenster

Bathroom with four VELUX roof windows
Het vervangen van een dakvenster wordt door velen als een saaie en helaas onvermijdelijke klus gezien. Daarom kiezen veel mensen vaak voor vervanging door een raam van dezelfde grootte. Dit is jammer! Dakvensters hebben juist de kracht om een ruimte compleet te transformeren en ze in een ander licht te laten zien. Mis deze gouden kans dus niet en haal het maximale uit uw verbouwing.

Het vervangen van dakvensters: waar moet u rekening mee houden?

Bij het vervangen van een dakvenster zijn er een paar zaken om te onthouden: Wanneer een dakvenster vervangen?

De gemiddelde levensduur van een dakvenster is ongeveer 20 jaar. In sommige gevallen kunnen dakvensters langer meegaan maar er zijn ook situaties waarin een dakvenster juist eerder vervangen moet worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Dakvensters die kapot zijn en niet meer gerepareerd kunnen worden of lekken.
  • Ramen waarvan het glas niet meer helder, of door water beschadigd is
  • Dakvensters die hun isolerende vermogen hebben verloren

Een ander goed moment om dakvensters te vervangen is wanneer u nieuwe dakbedekking laat plaatsen. Wanneer u dit gelijktijdig laat uitvoeren bespaart u geld en het zorgt ervoor dat er geen schade rond de dakvensters ontstaat. Ook heeft u dan de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat de materialen goed bij elkaar passen voor een mooie verwerking in het dak.

Belangrijke punten
  • Nieuwe dakbedekking? Een goed moment om ook gelijk uw dakvenster te vervangen. Dit bespaart geld en garandeert dat de materialen bij elkaar passen.
  • In plaats van een vergelijkbare vervanging kunt u er ook voor kiezen een ruimte te transformeren door uw dakvensters te upgraden.
  • Vergelijkbare dakvenster vervangingen kunnen binnen 4 uur worden uitgevoerd, of 1-2 dagen bij het upgraden naar meerdere en/of grotere dakvensters.

Vervang niet alleen een dakvenster – upgrade ruimtes met daglicht

De vervanging van een dakvenster hoeft dus niet saai te zijn. Het is een mooie kans om uw woning een andere look en feel te geven. Overweeg daarom eens het upgraden van uw dakvenster, in plaats van een vergelijkbare vervanging. Neem de tijd de verschillende soorten dakvensters te verkennen. Door te kiezen voor grotere dakvensters, of door deze te combineren, creëert u binnen veel meer licht.

Meer daglicht kan uw woning volledig transformeren. Het vervangen van een dakvenster is een gemakkelijke manier om meer daglicht in uw woning te brengen zonder dat hier een grote verbouwing voor nodig is. Het transformeren van uw woning met meer daglicht doet u zo:

Meer daglicht in huis halen

Een goed startpunt is het controleren of er op dit moment voldoende daglicht uw woning binnenkomt. De ideale lichtinval voor uw woning is gemakkelijk te berekenen. De aanbevolen richtlijn voor voldoende daglicht is dat het glasoppervlak, van alle ramen samen, ten minste 20% van het totale vloeroppervlak van de kamer is.

De gemiddelde 1:1 installatie, inclusief een nieuw VELUX dakvensters, kost ongeveer €980. Kiest u voor grote of meerdere dakvensters? Dan zal de prijs iets hoger uitvallen. Het is zeker de moeite waard om intensieve upgrades van uw dakvensters te overwegen. Het extra daglicht zal een mooi en waardevol verschil maken in uw woning. Benieuwd naar een prijs indicatie op basis van uw persoonlijke voorkeuren? Bekijk dan onze product pagina’s. U vind hier een overzicht van ons volledige productengamma en de prijzen.

“Meer daglicht kan uw huis volledig transformeren. Het vervangen van een dakvenster is een gemakkelijke manier om meer daglicht in uw woning te brengen zonder dat hier een grote verbouwing voor nodig is.”

Vind een installateur voor de plaatsing van uw dakvenster

Het plaatsen van nieuwe dakvensters dient door een professional te worden uitgevoerd. Dankzij onze VELUX Pro dienst kunt u gemakkelijk een installateur bij u in de buurt vinden. Vergelijkbare dakvensters kunnen al binnen 4 uur vervangen worden. Dit wordt door onze klanten als prettig ervaren. Kiest u voor een upgrade naar meerdere of grotere dakramen? Dan kan de installatie binnen 1 tot 2 dagen uitgevoerd worden.

In de meeste gevallen kunnen bestaande vensters worden vervangen zonder een vergunning. Dit is ook van toepassing op de meeste nieuwe vensters die geplaatst worden. Wilt u zeker zijn? Neem dan altijd even contact op met uw plaatselijke planningsbureau voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen

Een gezond huis, een gezonde levensstijl
U brengt – vooral ’s winters – veel tijd door binnenshuis. Lees hier onze tips om van uw woning een gezonde oase van daglicht en lucht te maken.
Het volledige artikel lezen
Wat kost het om dakvensters te plaatsen?
Bent u een huiseigenaar en overweegt u om een dakvenster op zolder of in een aanbouw te laten plaatsen? Dan wilt u natuurlijk ongeveer weten hoeveel dit gaat kosten. Misschien denkt u bovendien dat het plaatsen van een dakvenster een ingewikkelde en tijdrovende klus is, en ziet u er daarom tegenop.
Het volledige artikel lezen
De vele voordelen van een dakvenster
Wilt u graag een volwaardige kamer van uw zolderkamer maken? Of wenst u een kleine renovatie uit te voeren in uw keuken of woonkamer om meer natuurlijk daglicht binnen te laten? Dan kunt u met het plaatsen van een dakvenster wonderen verrichten.
Het volledige artikel lezen
De vijf stappen om een dakvenster te installeren
Bent u overtuigd van de vele voordelen van natuurlijk daglicht, maar ziet u het plaatsen van een dakvenster toch niet helemaal zitten? Denk bij het plaatsen van een dakvenster evenwel niet aan de typische renovatie met veel stof en vuil. Een vensterinstallatie door VELUX is een eenvoudig huisverbeteringsproject dat gewoonlijk één of twee dagen in beslag neemt. 
Het volledige artikel lezen
Hoe energie besparen in uw woning? Lees onze tips en tricks
Wenst u energie te besparen voor het milieu en om de kosten van uw energiefactuur te drukken? Lees hier tips om energie te besparen.
Het volledige artikel lezen