De vele voordelen van een dakvenster

A living room area with 2 roof windows
Wilt u graag een volwaardige kamer van uw zolderkamer maken? Of wenst u een kleine renovatie uit te voeren in uw keuken of woonkamer om meer natuurlijk daglicht binnen te laten? Dan kunt u met het plaatsen van een dakvenster wonderen verrichten. Een dakvenster plaatsen is een kleine ingreep in uw woning die een groots effect teweegbrengt. De voordelen van dakvensters zijn onder andere maximaal daglicht en een continue ventilatie.

Maximaal daglicht met een dakvenster

Elke ruimte krijgt een volledige make-over als er meer natuurlijk daglicht binnenvalt. Natuurlijk daglicht kan zelfs een volwaardig onderdeel van uw interieur worden. Dit daglicht brengt immers kleuren tot leven en brengt het exterieur van uw woning dichter bij het interieur. Een dakvenster zorgt op zonnige dagen voor een overvloed aan natuurlijk daglicht.

Met dakvensters verbetert u het klimaat in uw woning. Het ventileren en het luchten van de kamer is een stuk gemakkelijker dan bij een gevelvenster. U opent het volledige dakvenster of opent enkel de ventilatieklep. Desgewenst bedient u dakvensters automatisch.

Tot slot geniet u van de natuurlijke warmte binnenshuis op het moment dat de zon door het dakraam naar binnen schijnt.

Belangrijke punten
  • Met dakvensters verbetert u het klimaat in uw woning.
  • Dakvensters zijn ideaal omdat ze het daglicht vanuit de hoogte de kamer laten binnenvallen. Er is bovendien gedurende de hele dag natuurlijk daglicht.
  • Natuurlijk daglicht is goed voor lichaam en geest.

Natuurlijk daglicht is goed voor lichaam en geest

Zowel natuurlijk daglicht als voldoende frisse lucht zijn goed voor uw gezondheid en welzijn. Bovendien brengt u met een dakraam de buitenwereld in huis, wat meer verbinding met de natuur kan bewerkstelligen. Met een dakvenster draagt u dus zorg voor uw gezin en uzelf. Kosten besparen met een dakvenster

Kosten besparen met een dakvenster

Een dakvenster werkt kostenbesparend. U hoeft minder kunstlicht te gebruiken om een ruimte te verlichten. Dakvensters zijn ideaal omdat ze het daglicht vanuit de hoogte de kamer laten binnenvallen. Er is bovendien gedurende de hele dag natuurlijk daglicht. De zon verandert van positie, maar met een centraal geplaatst dakvenster heeft dit weinig negatieve invloed op de daglichtinval. Een oud raam vervangen met een nieuw dakraam isoleert ook beter, waardoor u ook op energie kosten kunt besparen.

"Elke ruimte krijgt een volledige make-over als er meer natuurlijk daglicht binnenvalt. Natuurlijk daglicht kan zelfs een volwaardig onderdeel van uw interieur worden. Dit daglicht brengt immers kleuren tot leven en brengt het exterieur van uw woning dichter bij het interieur."

Hoeveel ramen moet u in een ruimte voorzien om optimaal van natuurlijk daglicht te genieten?

Als vuistregel geldt dat u moet uitgaan van het vloeroppervlak. Qua dakvensters voorziet u minimaal een oppervlak van 20 procent van het totale vloeroppervlak. We spreken over minimum, omdat het altijd mogelijk is om hier een groter oppervlak aan dakvensters van te maken. Denk bijvoorbeeld maar aan het plaatsen van een 3in1 dakvenster in een ruimte.

Rolgordijnen, plisségordijnen, jaloezieën en buitenbeschermingen om daglicht te dempen

Komt er met dakvensters niet af en toe te veel zonlicht en warmte de kamer binnen? Op zonnige dagen kan dat het geval zijn, maar bekijk daarom zeker de mogelijkheden om uw dakvensters uit te rusten met buitenbeschermingen.

Wilt u de lichtinval in uw ruimte regelen? Of u nu kiest voor rolgordijnen, plisségordijnen of jaloezieën, u vindt altijd een binnengordijn die aan uw wensen voldoet.

U kunt hetzelfde dakvenster ook uitrusten met een binnengordijn, een muggengaas en een buitenbescherming. Zo kunt u de kamer donker en fris houden wanneer dat nodig is, en tegelijkertijd voorkomen dat insecten binnenkomen.

Wat mag u verwachten qua timing?

Een dakvenster plaatsen is beperkt qua werk. Voor de meeste dakramen moet u op een werkdag rekenen om een dakvenster van a tot z te plaatsen en af te werken. Om een volledige ruimte een nieuwe look te geven, is dit een kleine moeite, nietwaar?

Doe een beroep op een professionele installateur om een VELUX dakvenster te plaatsen

Wenst u een VELUX dakvenster te laten plaatsen, dan doet u een beroep op ervaren en goed opgeleide VELUX Pro installatuers. Via VELUX Pro op onze website vindt u een partner in uw buurt. Onze installateurs helpen u graag verder met de keuze van een geschikt dakvenster.

Gerelateerde artikelen

Language is changing...