De vijf stappen om een dakvenster te installeren

An installer making measurements on the roof.
Bent u overtuigd van de vele voordelen van natuurlijk daglicht, maar ziet u het plaatsen van een dakvenster toch niet helemaal zitten? Denk bij het plaatsen van een dakvenster evenwel niet aan de typische renovatie met veel stof en vuil. Een vensterinstallatie door VELUX is een eenvoudig huisverbeteringsproject dat gewoonlijk één of twee dagen in beslag neemt. 

Kies voor een gecertificeerde installateur

Kies een betrouwbare vakman en uw dakvenster plaatsen is zo geregeld. Een goede tip is om voor een gekwalificeerde installateur te gaan, omdat zij een speciale productinstallatietraining volgen en over de laatste informatie over onze producten en diensten beschikken.

Installateurs van dakvensters kunnen uw huis in een mum van tijd transformeren. Maar hoe?

Het belang van een goede voorbereiding

Voordat het werk begint, zorgen de installateurs ervoor dat ze de ruimte voorbereiden en beschermen tegen bouwstof.  U kunt hier ook zelf helpen en de ruimte grondig opruimen en vrij maken vooraleer de installateur begint.

Belangrijke punten
  • Een goede tip: neem een gecertificeerde installateur in de hand. Zij hebben een speciale VELUX productinstallatietraining gevolgd en beschikken over de laatste informatie over onze producten en diensten. 
  • Een dakvenster plaatsen is een minder grote klus dan de doorsnee verbouwing.
  • Een deel van het werk voor het plaatsen van een dakvenster kunt u zelf opknappen.

De belangrijkste stappen van de dakvensterinstallatie

Stap 1: De juiste plaats bepalen 

Bij het kiezen van een locatie voor een dakvenster moet u rekening houden met factoren als de richting waarin het venster wordt geplaatst, de gewenste hoeveelheid natuurlijk daglicht en mogelijke elementen die daglicht wegnemen, zoals bomen of naburige gebouwen. Een ideale locatie voor een dakvenster is aan de zuidkant van een dak voor maximale blootstelling aan natuurlijk licht, met minimale obstructies en een duidelijke zichtlijn. Overweeg een professional in te huren om de haalbaarheid van een dakvenster op de door u gewenste locatie te beoordelen en te zorgen voor een goede installatie.

Bij de voorbereiding moet u ook de regelgeving checken. Mag u zomaar een dakvenster plaatsen? Meestal wel, maar vraag het zeker na bij uw gemeente.

Stap 2: Het gat in het dak uitsnijden 

Om het gat voor een dakvenster uit te snijden, maakt de installateur met een zaag of frees een ruwe opening in de dakbedekking, waarbij deze installateur erop let dat er extra materiaal rond de opening overblijft voor een goede gootlijst en afdichting. Eventuele dakpannen worden netjes verwijderd en binnen op elkaar gestapeld. De vakman bevestigt vervolgens het dakvenster in de opening en volgt daarbij de instructies van de fabrikant voor de juiste installatie, het gootstuk en de afdichting om waterschade te voorkomen.

"Bij de keuze voor de plek van uw dakvenster moet u rekening houden met factoren als de richting waarin het venster wordt geplaatst, de gewenste hoeveelheid natuurlijk daglicht en mogelijke elementen die daglicht wegnemen, zoals bomen of naburige gebouwen."

Stap 3: Het dakvenster plaatsen 

De installateurs bevestigen het gehele venster op de spanten van het dak terwijl ze ook het gootstuk aanbrengen en de dakpannen langs de rand van het gootstuk vastzetten en afwerken.

Stap 4: De afwerking buiten

Na de installatie van een dakvenster dicht de installateur de omtrek van het venster buiten met gootstukken om waterlekkage te voorkomen. Bovendien zorgt uw installateur ook binnen voor de nodige afwerking. Zo kan hij eventueel kiezen tussen het venster en het plafond afdekken met gipsplaat of pleister.

Stap 5: Schoonmaken en schilderen

Na deze afwerking, die u eventueel ook zelf kunt doen, is het tijd voor de finishing touch. Hierbij schildert u de wand rond het dakvenster en de interne tunnel rond het dakvenster in een mooie kleur.

De prijs om een dakvenster te plaatsen? Vraag hier uw gratis offerte

Bent u klaar om uw project te starten en wilt u een gratis offerte aanvragen en een gekwalificeerde installateur boeken?  Check dan de mogelijkheden op onze website. U vindt hier alle informatie over de soorten dakvensters, maar ook over de afwerking met rolluiken en rolgordijnen.

Read more articles

Language is changing...