Premie voor vervanging dakvensters: doe uw voordeel met deze subsidies

Zolder woonkamer met open VELUX dakvensters en stijlvolle inrichting.
Oude dakvensters kunnen een aanzienlijk warmteverlies in uw woning veroorzaken, vooral als ze voorzien zijn van enkel of dubbel glas. Maar het financieren van vervanging van een dakvenster kan soms lastig zijn om uit te werken. Om u te helpen uw huidige, verouderde dakvensters te vervangen door modellen van de nieuwe generatie zijn er enkele financiële hulpmiddelen beschikbaar, die wij u graag in dit artikel voorstellen.

Hoe weet u of uw dakvensters aan vervanging toe zijn?

Oudere vensters hebben meestal enkel of dubbel glas. U denkt misschien dat dubbel glas voldoende isolatie biedt, maar deze technologie is ook al voor een deel achterhaald. Gewoon dubbel glas, laat staan enkel glas, is niet bijzonder isolerend. Hierdoor gaat heel wat warmte via het raam verloren en ervaart u een ongezellig en koud gevoel in ruimtes met enkel of dubbel glas. Omdat warmte stijgt, verliezen ook de beneden gelegen verdiepingen veel warmte. Gaat u over tot de renovatie van dakvensters, dan zorgt u meteen al voor een besparing op uw energiefactuur.

Signalen die erop wijzen dat het tijd is uw dakvenster te vervangen

Ziet u vaak condens op het dakvenster? Of zijn de muren aangetast door vocht? Dan is het de hoogste tijd om eens de dakvensters in uw woning opnieuw te bekijken. Een renovatie van uw woning kost altijd geld, maar gelukkig zijn er manieren waardoor u de kosten kunt drukken. De overheid moedigt het energiezuinig maken van uw woning aan door middel van premies.

Belangrijke punten
  • Een renovatie van uw woning kost altijd geld, maar gelukkig zijn er manieren waardoor u de kosten kunt drukken. De overheid moedigt het energiezuinig maken van uw woning aan door middel van premies.
  • VELUX dakvensters voor een hellend dak, rolluiken op zonne-energie en al onze buitenste zonneschermen op zonne-energie, inclusief de plaatsingskost, kunt u betalen met ecocheques maar opgelet: professionelen (installateurs en verdelers) zijn vrij om al dan niet ecocheques te aanvaarden. Informeer u dus vooraf.
  • Voor renovatiewerken in woningen van meer dan 10 jaar kunt u, onder bepaalde voorwaarden, genieten van het verlaagde btw-tarief (van 21% naar 6%).

Kan u betalen met ecocheques?

U kan de ecocheques gebruiken voor de aankoop van VELUX dakvensters voor een hellend dak, rolluiken gemotoriseerde op zonne-energie en al onze buitenste zonneschermen gemotoriseerde op zonne-energie, inclusief de plaatsingskost. In het laatste geval moet u een beroep doen op een aannemer die dit betalingsmiddel accepteert.

Opgelet: professionelen (installateurs en verdelers) zijn vrij om al dan niet ecocheques te aanvaarden. Informeer u dus vooraf.

Deze cheques kan u ook gebruiken om houten producten te kopen met PEFC- of FSC-label. Alle VELUX dakvensters voor hellende daken, al dan niet bekleed met een polyurethaanlaag, voldoen aan deze voorwaarde.

Zijn er soms VELUX cashback acties?

Wij hebben af en toe promoties waarbij een bedrag kan worden terugbetaald bij aankoop van bepaalde producten. U kunt het hele jaar door van deze promoties profiteren en wij zorgen zelf voor de nodige opvolging.

 

"Jaarlijks herziet de overheid het premiestelsel en past dit aan waar nodig. Op dit moment is het zo dat u enkel bij het vervangen van een bestaand VELUX dakvenster door een VELUX dakvenster met driedubbele beglazing een premie kunt bekomen."

Wanneer heeft u in België recht op het verlaagd btw-tarief van 6%?

Als u renovatie- en/of herstellingswerken aan uw woning laat uitvoeren, kan dat tegen 6% btw in plaats van 21%. Deze fiscaal voordelige maatregel geldt voor renovatie- en herstellingswerken van een privéwoning, op voorwaarde dat:

Die uitsluitend wordt gebruikt als privéwoning (of slechts een bijkomstig gedeelte ervan dient om uw beroep uit te oefenen). Die minstens 10 jaar geleden voor het eerst in gebruik werd genomen. De werken rechtstreeks aan de eindgebruiker (eigenaar of huurder) gefactureerd worden. De renovatiewerken betrekking hebben op de woning zelf en voldoen aan de nodige voorwaarden.

Kan u genieten van een premie voor het vervangen van dakvensters?

Jaarlijks herziet de overheid het premiestelsel en past dit aan waar nodig. Op dit moment is het zo dat u enkel bij het vervangen van een bestaand VELUX dakvenster door een VELUX dakvenster met driedubbele beglazing een premie kunt bekomen.

Hierbij mag u rekenen op €10 per m² aan beglazing. Als u echter uw bestaande dakvensters vervangt door dakvensters met driedubbel glas in combinatie met het plaatsen van muurisolatie, dan kan dit bedrag oplopen tot €60/m² met een maximum van €2100. Het gaat hierbij over woningen die aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk voor 1 januari 2006.

Het plaatsen van dakvensters kan ook deel uitmaken van een volledige dakrenovatie

Laat u uw volledig dak vernieuwen, dan kunt u sowieso genieten van premies hiervoor. De plaatsing van een dakvenster kan dan deel uitmaken van de volledige dakrenovatie.

Wij helpen u graag bij de keuze van dakvensters

Wenst u nieuwe dakvensters te plaatsen, neem dan contact op met een gekwalificeerde installateur via onze VELUX Pro service. Niet alleen bij de keuze van het dakvenster, maar ook met advies over hoe u van subsidies gebruik kunt maken.

Gerelateerde artikelen

Hoe energie besparen in uw woning? Lees onze tips en tricks
Wenst u energie te besparen voor het milieu en om de kosten van uw energiefactuur te drukken? Lees hier tips om energie te besparen.
Het volledige artikel lezen
Stappenplan voor het realiseren van een uitbouw aan uw woning
Wilt u meer plaats voor uw gezin? Of heeft u een woning gekocht die u graag wilt uitbreiden? Goed idee! Koopt u een bestaande woning en zorgt u voor een uitbouw, dan heeft u namelijk meer ruimte voor u en uw gezin. Bovendien krijgt uw woning zo een nieuw gedeelte, dat perfect voldoet aan alle moderne vereisten qua isolatie en verwarming.
Het volledige artikel lezen
Ontdek hier de mogelijkheden van de vijfde gevel voor uw ontwerp
In de wereld van de architectuur of de interieurarchitectuur verwijst het begrip ‘vijfde gevel’ naar een plafond of een afgewerkte binnenkant van een dak. Bij het ontwerp bestaat de kans dit onderdeel van een woning over het hoofd te zien en weinig aandacht te besteden aan de vijfde gevel. Ten onrechte, vinden wij!
Het volledige artikel lezen
Uw zolder verbouwen: stappenplan voor een geslaagde renovatie
Uw zolder renoveren om de ruimte een doel te geven, is een goed idee om meer uit uw woning te halen. Om te beginnen geniet u van extra ruimte voor een relatief lage prijs. Zo is een zolder renoveren tot zes keer goedkoper dan een uitbouw voorzien met eenzelfde oppervlak.
Het volledige artikel lezen
Slaapkamerideeën voor zolders met een schuin dak
Uw zolder renoveren? Dat is de kans bij uitstek om er een ruimte van te maken die een wowfactor uitstraalt. U heeft zeker wel al eens foto’s van ruimtelijke zolders gezien en droomt ervan om ook zo’n fantastische locatie in uw woning te hebben. Gelukkig is dit goed mogelijk met de tips, ideeën en adviezen die wij u in dit artikel geven om een zolderkamer een unieke uitstaling te geven. Zelfs in een zolder met bescheiden hoogte creëert u bijvoorbeeld een slaapkamer, om maar iets te noemen.
Het volledige artikel lezen