Ontdek hier de mogelijkheden van de vijfde gevel voor uw ontwerp

In de wereld van de architectuur of de interieurarchitectuur verwijst het begrip ‘vijfde gevel’ naar een plafond of een afgewerkte binnenkant van een dak. Bij het ontwerp bestaat de kans dit onderdeel van een woning over het hoofd te zien en weinig aandacht te besteden aan de vijfde gevel. Ten onrechte, vinden wij! Het plafond of het dakoppervlak biedt een mooie kans om een woning visueel aantrekkelijk te maken, om de algemene stijl van een woning te verbeteren en om een gezond leefklimaat te creëren. Van de architectuur van het Pantheon in Rome tot de gebouwen van Le Corbusier: door de hele architectuurgeschiedenis heen zien we het belang van een mooie lichtinval door het dak van een woning.

Welke soorten daken bestaan er?

Er bestaan heel wat mogelijkheden om een trendy dak te ontwerpen. We noemen hier enkele belangrijke soorten.

Schilddak of hellend dak

Bij het tekenen van een woning kiezen we vaak voor een hellend dak. Hoewel een hellend dak eenvoudig lijkt, is dit best wel een complex ontwerp. Maar als het goed wordt uitgevoerd, dan staat een hellend dak garant voor een stijlvolle uitstraling van een woning.

Een zogenaamd schilddak met een vierkant bovenaanzicht en vier schuine zijden is een echte klassieker en wint de laatste jaren terug aan populariteit. De vier hellende zijden die in de nok een punt vormen, zijn dankbaar in veel ontwerpen.

Belangrijke punten
  • Een plat dak is perfect geschikt voor moderne woningen waarbij een ruimtelijk gevoel primeert.
  • Een juiste keuze voor een dak maken, dat is één ding, maar daarnaast komt het erop aan het oppervlak optimaal te integreren in uw ontwerp.
  • Wenst u als architect de mogelijkheden van dakvensters en platdakvensters verder te verkennen? Bekijk dan de vele case studies en praktijkvoorbeelden op onze website.

Vlinderdak

Het vlinderdak heeft zijn naam te danken aan de gelijkenis met een vlinder. Van buitenaf heeft het een gave V-vorm met twee schuine hoeken die in het midden samenkomen. Denk aan een vlinder die zijn vleugels uitslaat en u weet wat we bedoelen.

Plat dak

Een plat dak is een echte klassieker onder de daken. Een plat dak is ideaal voor moderne woningen waarbij een ruimtelijk gevoel primeert. Platte daken ziet u evenwel overal ter wereld, in klassieke en futuristische gebouwen. Het is dan ook een universele methode om een dak te voorzien. Platte daken zijn ideaal om platdakvensters in aan te brengen.

Combinatiedaken

Een hellend dak en een plat dak combineren? Dat kan, en de mogelijkheden zijn eindeloos. Zolang u voldoende aandacht besteedt aan de afwerking met dakvensters kan het wooncomfort alleen maar toenemen.

"Het plafond of het dakoppervlak biedt een mooie kans om een woning als geheel visueel aantrekkelijk te maken."

Optimaal gebruikmaken van de vijfde gevel

Een juiste keuze voor een dak maken, dat is één ding, maar daarnaast komt het erop aan het dakoppervlak optimaal te integreren in uw ontwerp. Dit kan bijvoorbeeld door de dakconstructie zichtbaar te laten en plafonds en de binnenzijde van het dak te schilderen, maar ook door op de juiste plaats dakvensters te voorzien. Wij hebben een groot assortiment aan dakvensters in alle formaten en soorten. Zo kunt u kiezen voor individuele dakvensters, maar ook combinaties van twee of drie dakvensters of een VELUX balkonvenster om extra ruimte in het dak te creëren. Dit zorgt ook voor meer natuurlijk daglicht in uw ruimte. Een andere mogelijkheid is om lichttunnels in het plafond te integreren. Deze zorgen voor een gerichte lichtbundel waarvan u tijdens het ontwerp dankbaar gebruikmaakt.

Welk dakvenster u ook kiest tijdens het ontwerp, het draagt steeds bij aan een mooie lichtinval en een gezonde manier van wonen.

Contacteer onze daglicht adviseurs voor meer informatie

Wenst u de mogelijkheden van dakvensters en platdakvensters verder te verkennen? Bekijk dan de vele testimonials en praktijkvoorbeelden op onze website. U kunt ook steeds terecht bij gekwalificeerde installateurs via onze VELUX Pro service voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen

Language is changing...