Stappenplan voor het realiseren van een uitbouw aan uw woning

Image features hands that are writing on the papers marked with VELUX logo
Wilt u meer plaats voor uw gezin? Of heeft u een woning gekocht die u graag wilt uitbreiden? Goed idee! Koopt u een bestaande woning en zorgt u voor een uitbouw, dan heeft u namelijk meer ruimte voor u en uw gezin. Bovendien krijgt uw woning zo een nieuw gedeelte, dat perfect voldoet aan alle moderne vereisten qua isolatie en verwarming.

Op Instagram en Pinterest vindt u ideeën bij de vleet over hoe een moderne en duurzame uitbouw eruitziet. Maar hoe weet u nu hoeveel een droomproject gaat kosten en hoe maakt u van uw droom werkelijkheid?

Inspiratie opdoen is een belangrijke fase bij het creëren van een uitbouw, maar daarna moet een goede planning en een stappenplan volgen:

 • Zorg ervoor dat u een goed inzicht heeft in uw budget en weet hoe ver u kunt gaan.
 • Zorg ervoor dat alle nodige vergunningen in orde zijn. Neem hiervoor contact op met uw gemeentebestuur en begin op tijd met de nodige aanvragen.
 • Bepaal hoeveel budget u aan de diverse aspecten wilt besteden, zoals bijvoorbeeld de ruwbouw en de afwerking. Indien nodig kunt u de afwerking uitstellen.
 • Houd rekening met een verschil tussen de geschatte kosten en de werkelijke kosten. De ervaring leert ons dat u best een soort buffer van 20 procent voorziet bij uw initiële budget.
 • Vraag een gedetailleerde offerte aan bij verschillende aannemers. Prijzen vergelijken is een goed idee en soms kunt u verrast worden door de prijs zoals die bij verschillende aannemers berekend wordt.
 • Houd er bij een verbouwing en een uitbouw rekening mee dat deze de verkoopwaarde van uw woning aanzienlijk doet stijgen. Een investering in een uitbouw is een investering die zichzelf op langere termijn terugbetaalt. Dit natuurlijk op voorwaarde dat u investeert in een energiebesparende uitbouw, en duurzame en ecologische bouwmaterialen en technieken gebruikt.
Belangrijke punten
 • Koopt u een bestaande woning en zorgt u voor een uitbouw, dan heeft u meer ruimte voor u en uw gezin.
 • Er moet voldoende natuurlijk daglicht in een aanbouw binnenvallen. Dakvensters zijn ideaal voor een schuin dak. Werkt u met een plat dak, dan zijn platdakvensters een goede oplossing.
 • Richt de aanbouw smaakvol in met leuke tweedehands objecten die meteen karakter geven aan deze nieuwe uitbouw.

Wat zijn must-haves in elke uitbouw voor een woning?

Plant u een uitbouw in uw woning in een halfopen bebouwing of gesloten bebouwing? Dan zijn dit elementen waar u niet op mag besparen:

 • Een uitbreidingsproject kan ertoe leiden dat de lichtbron in de ruimte naast uw nieuwe aanbouw verdwijnt. Om voldoende natuurlijk licht binnen te brengen en te voorkomen dat een ruimte donker wordt, voegt u dakvensters toe. Als u een uitbouw realiseert met een hellend dak, gebruik dan de klassieke VELUX dakvensters. Als uw uitbouw, zoals vaak het geval is, een plat dak heeft, plaats dan VELUX platdakvensters. Ze brengen dan meer daglicht in de centrale ruimte die door de uitbouw donkerder is geworden. Dakvensters toevoegen is een keuze waar u geen spijt van zult krijgen!
 • Ook een goede ventilatie is cruciaal in een uitbouw. Meestal zorgt een uitbouw voor een open verbinding tussen een leefruimte en een keuken. Dit heeft heel wat voordelen, maar u moet er wel voor zorgen dat u de ruimte goed kunt ventileren. Met VELUX ACTIVE with NETATMO bedient u uw gemotoriseerde VELUX dakvensters overal en reguleert u het binnenklimaat in uw uitbouw optimaal. De VELUX ACTIVE sensoren meten de temperatuur, de luchtvochtigheid en de hoeveelheid koolstofdioxide continu.
 • Natuurlijk daglicht is een must, maar als u bijvoorbeeld thuis werkt of naar de televisie kijkt, wilt u ook het daglicht wat kunnen dempen of de zonnewarmte controleren. Combineer binnengordijnen met buitenbeschermingen voor een optimaal comfort.
"Stel samen met de aannemer een goede planning op. Desgewenst kunt u meehelpen met de verbouwing om kosten te besparen. We denken dan bijvoorbeeld aan afbraakwerken en het voorbereiden van de werf."

Van start gaan met een uitbouw: welke stappen zijn nodig?

De uitbouw gaat beginnen! Hoe gaat dat precies in zijn werk?

 • Vergelijk offertes en beslis met welke aannemer u in zee gaat.
 • Stel samen met de aannemer een goede planning op. Desgewenst kunt u meehelpen met de verbouwing om kosten te besparen. We denken dan bijvoorbeeld aan het afbreken van zaken die weg mogen.
 • Volg de werken zo goed mogelijk op.
 • Richt de uitbouw smaakvol in met leuke tweedehands objecten die meteen karakter geven aan deze nieuwe uitbouw.

Vraag de experts van VELUX om raad

Wenst u meer te weten over het creëren van een uitbouw aan uw woning, neem dan een kijkje op onze website voor mooie voorbeelden van projecten. Omdat wij u ook willen helpen bij de planning van uw woninguitbreiding, raden wij u aan contact op te nemen met onze daglicht adviseurs. Zij adviseren u bij de keuze van uw dakvensters.

Gerelateerde artikelen

Language is changing...