Uw zolder verbouwen: stappenplan voor een geslaagde renovatie

Binnenkant van een zolder die gerenoveerd wordt met VELUX dakvensters en bouwgereedschap.
Uw zolder renoveren om de ruimte een doel te geven, is een goed idee om meer uit uw woning te halen. Om te beginnen geniet u van extra ruimte voor een relatief lage prijs. Zo is een zolder renoveren tot zes keer goedkoper dan een uitbouw voorzien met eenzelfde oppervlak. Daarnaast is het gemakkelijker om de zolder te verbouwen dan om te verhuizen voor meer ruimte, en biedt het renoveren van een zolder ook een energie-efficiënte oplossing. Om uw zolder als volwaardige kamer te gebruiken, is het aangeraden het dak te isoleren, wat uw hele huis ten goede komt. Een goede dakisolatie kan het warmteverlies tot 30% verminderen.

Laat de waarde van uw woning stijgen met een volwaardige zolderruimte

Renoveert u uw zolderruimte, dan stijgt de waarde van uw woning aanzienlijk. Wenst u op termijn uw woning te verkopen, dan heeft u alvast een slaapkamer of een andere veelzijdige ruimte meer in de aanbieding. Heeft u de nodige dakvensters op zolder geplaatst, dan bestaat er een grote kans dat potentiële kopers dit ook merken en beseffen dat dit een volwaardige ruimte is met voldoende natuurlijk daglicht. Voldoende daglicht is bovendien een van de belangrijkste criteria die kandidaten meenemen in hun beslissing om een woning te kopen.
Belangrijke punten
  • Om uw zolder als volwaardige kamer te gebruiken, is het aangeraden het dak te isoleren, wat uw hele huis ten goede komt.
  • Ga na of u een vergunning of meldingsplicht nodig heeft om een dakvenster te plaatsen. Voor meer informatie over de premies kunt u terecht op onze website.
  • Renoveert u uw zolderruimte, dan stijgt de waarde van uw woning aanzienlijk.

Stappenplan om uw zolder te renoveren

  • Bereken de bruikbare oppervlakte van uw zolder.
  • Om het type raam te bepalen, moet u weten hoe uw dak opgebouwd is. Dit is van groot belang om inzicht te krijgen in de mogelijke prijs, het tijdsbestek en de technische aanpak voor de renovatie.
  • Bepaal vervolgens de beste oplossing voor de kamers en uw beschikbare budget. Dankzij onze handige configurator vindt u binnen enkele muisklikken de beste oplossing qua dakvensters voor uw project.
  • Maak de papieren in orde voor de nodige administratieve procedures en bezoek onze website voor meer informatie over premies.
  • Bespreek uw wensen met een expert. Dit kan een architect of een aannemer zijn. U kunt ook onze VELUX Pro service gebruiken om in contact te komen met een gekwalificeerde installateur en de haalbaarheid van uw project te controleren.
  • Ontvang een vrijblijvende offerte van een gekwalificeerde VELUX Pro installateur of neem een afspraak met een daglicht adviseur voor gratis advies.
"Een zolder renoveren is tot zes keer goedkoper dan een uitbouw voorzien met eenzelfde oppervlak."

Hoeveel kost een zolder verbouwen?

De uiteindelijke kosten om een zolder te verbouwen? Die hangen van een aantal factoren af. Wat is het oppervlak van uw zolder? Hoeveel dakvensters wenst u te plaatsen? Welke afwerkingsgraad en types van materialen wenst u te gebruiken in de zolder? Gaat u een stuk van de verbouwing zelf uitvoeren of neemt u een aannemer onder de arm om het volledige project te realiseren?

Neem contact op met onze daglicht adviseurs voor meer informatie, zij zoeken samen met u naar de beste daglichtoplossing voor uw project.

Gerelateerde artikelen

Modern residentieel gebouw met VELUX dakvensters tegen donkere dakpannen
Plat dak, licht hellend dak of zadeldak? Voor elk type dak bestaat het juiste dakvenster
Meer daglicht dat van bovenaf in een ruimte binnenvalt: het lijkt eenvoudig, maar het verandert het karakter van uw woning en uw manier van leven aanzienlijk. Er zijn dakvensters voor verschillende soorten daken en plafonds. U vindt dus vrijwel zeker een oplossing die bij uw dak past. 
Het volledige artikel lezen
Werknemer die een VELUX dakvenster installeert op een betegeld dak, waardoor de huisverlichting verbetert.
Hoe vindt u de juiste vakman om een dakvenster te plaatsen?
Een goede aannemer vinden om een dakvenster te laten plaatsen, lijkt een hele klus. Hoe weet u wie u kunt vertrouwen? Als u de zaken goed aanpakt en u de nodige kennis van zaken heeft, hoeft dit geen moeilijke opgave te zijn.
Het volledige artikel lezen
Gezellige zolder slaapkamer met VELUX dakvenster, houten muren en witte vloer.
Een duurzamer huis creëren? Hier leest u tips om uw wooncomfort te verhogen
Het is in onze tijd meer dan ooit belangrijk om te kunnen wonen in een comfortabel, aangenaam en tegelijk duurzamer huis. U en uw gezin brengen heel wat tijd thuis door en tussen alle drukke werkzaamheden door is uw woonst de plaats om helemaal tot uzelf te komen. Huizen zijn tegenwoordig ook zo ingericht dat u er zich niet alleen kunt ontspannen, maar ook dat u er kunt werken en misschien zelfs sporten. Een eigentijds huis is een totaalpakket van dit alles.
Het volledige artikel lezen
Modern thuiskantoor met VELUX dakvensters en aangrenzende keukenruimte.
De creativiteit stimuleren en productiviteit verhogen op uw home office: tips en tricks
De plaats waar we wonen heeft een grote impact op ons gedrag en ons dagelijks leven. Het is niet te onderschatten hoezeer een woonomgeving u inspireert om tot creatieve ideeën te komen. Natuurlijke elementen zoals daglicht zijn levensnoodzakelijk in uw woning om op elk moment goed te kunnen functioneren. En het goede nieuws is dat u actief in uw woning kunt ingrijpen om uzelf te verwennen en u tegelijk op de top van uw kunnen laat werken. Sinds de coronapandemie is uw thuis immers niet alleen de plaats waar u woont, maar tegelijk ook een home office.
Het volledige artikel lezen
Vrouw in een zonovergoten keuken met een VELUX dakvenster en een weergeven van de tuin.
Dakvensters of gevelvensters? Lees er alles over en maak de beste keuze
Wanneer u nieuwe vensters laat plaatsen, dan moet u kiezen tussen dakvensters of gevelvensters. Lees dit artikel om tot een goede keuze te komen.
Het volledige artikel lezen
Language is changing...