Breid uw woning uit met een heldere aanbouw

Moderne eetkamer met VELUX dakvenster, eiland met patroon en gemengde zitplaatsen.
De ideale woning vinden in de huidige huizenmarkt is vaak een onmogelijke opdracht. Veel gezinnen dromen van een instapklare woning, maar heeft u al eens stilgestaan bij de voordelen van een woning die u zelf uitbreidt? Op deze manier kunt u een woning kopen die perfect binnen uw budget past en geleidelijk de ruimte uitbreiden. Een aanbouw of uitbouw is daarbij een goede oplossing om meer ruimte te creëren bij een gesloten bebouwing of bij een half open bebouwing. Met een uitbouw creëert u bijvoorbeeld een verbinding tussen een woonkamer en een keuken.

Stappenplan voor het plannen van een aanbouw of uitbouw aan uw woning

Wenst u een aanbouw aan uw woning? Neem dan de volgende stappen:

 • Ga uitgebreid op zoek naar ideeën en stel bijvoorbeeld een moodboard op.
 • Prioriteiten stellen: maak onderscheid tussen wat écht nodig is en wat meer gezien kan worden als een bijkomstigheid. Stel hiervoor diverse scenario’s op zodat je voorbereid bent op alles.
 • Classificeer uw ideeën volgens een aantal criteria. Zorgt het plan voor toegevoegde waarde naar de toekomst toe? Wat zijn goede investeringen, en welke zijn dat niet?
 • Zoek de mensen uit die u helpen bij het realiseren van uw droom. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een architect of een aannemer. Zij stellen een concreet plan voor u op. Op basis hiervan kunt u beslissen of de uitbouw strookt met uw wensen. U kunt in samenspraak met de architect ook wijzigingen aanbrengen. In dit plan staat de architect bovendien stil bij de plaatsing van platdakvensters of dakvensters, die zorgen voor een natuurlijke lichtinval.
 • Natuurlijk is het ook belangrijk om goed na te denken over het design van een aanbouw. Dat begint met het formaat van de aanbouw. Maar ook het creëren van de aanbouw in dezelfde stijl als de rest van uw woning, of deze laten contrasteren met uw woning behoort tot de mogelijkheden.
Belangrijke punten
 • Veel gezinnen dromen van een instapklare woning, maar heeft u al eens stilgestaan bij de voordelen van een woning die u stap voor stap renoveert?
 • Dankzij de nodige dakvensters kunt u ook de ruimte luchten. Dit kan bijvoorbeeld door een dakvenster open te kantelen, maar ook door enkel een ventilatieklep te openen voor een continue ventilatie.
 • Bezoek rommelmarkten, dan kunt u misschien al die leuke tafel kopen die u dan direct kunt plaatsen als uw uitbouw klaar is.

Tips voor een geslaagde aanbouw aan uw woning

 • Gaat u voor een aanbouw aan uw woning, dan moet deze een gevoel van ruimte en helderheid creëren. Dankzij goed geplaatste vensters zorgt u voor een optimale verbinding tussen binnen en buiten.
 • Maak de opening tussen de bestaande woning en de nieuwe aanbouw zo groot mogelijk. Zo heeft u het gevoel dat de aanbouw en de ruimte in de bestaande woning één grote ruimte vormen.
 • Wij adviseren ook om de nodige dakvensters of platdakvensters te plaatsen. Een aanbouw kan er immers voor zorgen dat er minder daglicht in de oorspronkelijke woning binnenvalt. Bespreek de positie van de dakvensters met uw architect of boek een afspraak met een VELUX Pro installateur.
 • Dakvensters maken het ook gemakkelijker om de ruimte te ventileren. Dit kan bijvoorbeeld door een dakvenster in de open stand te kantelen, of gewoon door de ventilatieklep te openen voor een constante ventilatie. Met de VELUX ACTIVE with NETATMO geconnecteerde all-in-one oplossing verbetert u automatisch uw binnenklimaat en bedient u uw gemotoriseerde dakvensters, buitenbeschermingen en binnengordijnen via uw smartphone uw g.
 • Ook de nodige accessoires op het gebied van onderhoud en beveiliging voor dakvensters zijn geen overbodige luxe. Het regelmatig schoonmaken van uw dakvensters met een VELUX onderhoudskit en het waarborgen van uw veiligheid met VELUX beveiliging zorgt voor een volmaakte aanbouw.
"Bij een uitbouw kiest u voor duurzame en isolerende materialen. Vloerisolatie, dakisolatie en hoogrendementsglas zijn door de overheid verplicht. Isolatie is bovendien goed voor het milieu en u bespaart zelf ook energiekosten."

Ga voor een duurzame verbouwing

Bij een aanbouw kiest u voor duurzame en isolerende materialen. Vloerisolatie, dakisolatie en hoogrendementsglas zijn door de overheid verplicht. Isolatie is bovendien goed voor het milieu en u bespaart zelf ook energiekosten door goed te isoleren.

Een nieuwe aanbouw geeft u het nodige karakter door smaakvolle meubels te plaatsen. Knap oude meubels op of ga op zoek naar tweedehandsmeubelen die een ziel geven aan de aanbouw van uw woning. Bezoek rommelmarkten of kringloopwinkels, dan vindt u misschien al die leuke tafel die u dan direct plaatst als uw uitbouw klaar is.

Een aanbouw aan uw woning: wat kost dat?

De prijzen voor een aanbouw aan een woning met plaatsing van een keuken lopen sterk uiteen, maar voor een gemiddelde aanbouw van 12 tot 15 m² moet u rekenen op een prijs tussen de € 19.500 en de € 24.500. U kunt er het beste rekening mee houden dat dit project ongeveer een week zal duren om te realiseren.

Vergunningsvrij aanbouwen?

Kunt u een aanbouw zonder vergunning realiseren? Is de uitbreiding kleiner dan 40 m², dan is een vergunningsplicht vervangen door een meldingsplicht. Hoe moet u een aanbouwvergunning aanvragen? Het proces hiervoor is de laatste jaren vereenvoudigd. Het centrale punt hiervoor is www.omgevingsloketvlaanderen.be.

Samen met VELUX een aanbouw realiseren

U realiseert een aanbouw eenvoudiger samen met een architect en een aannemer. Wilt u specifieke informatie over daglicht in uw uitbouw of advies over de keuze van dakvensters, neem dan contact op met onze daglicht adviseurs of met een installateur via onze VELUX Pro dienst.

Gerelateerde artikelen

Wat moet u weten vooraleer u met een nieuwbouwproject van start gaat?
U heeft alle websites over wonen uitgepluisd en mist geen enkele aflevering van Blind Gekocht. Met andere woorden, u voelt de typisch Belgische baksteen wel erg in uw maag werken. Het lijkt erop dat u er klaar voor bent om uw eigen woonproject te starten.
Het volledige artikel lezen
Een zolderrenovatie is niet compleet zonder een nieuw dakvenster
Wenst u uw zolder te verbouwen, dan zijn er heel wat mogelijkheden. Zo is het een goed idee om een zolder te verbouwen naar een slaapkamer. Een andere mogelijkheid is om de ruimte om te vormen tot een veelzijdige hobbykamer. Bovendien is het bij een renovatie van de zolder ook belangrijk om na te denken over een dakvenster voor natuurlijk lichtinval. Als u weet dat u uw zolder wilt renoveren, maar nog niet zeker bent welk type dakvenster u moet kiezen, helpen wij u in dit artikel op weg met wat handige tips.
Het volledige artikel lezen
Waar moet u op letten als u beslist uw woning te renoveren?
U kunt uw woning om diverse redenen renoveren. Dit kan om meer ruimte te krijgen, om uw woning helemaal volgens uw smaak in te richten of om de woning beter te isoleren en te besparen op uw energiefactuur. Eén ding is zeker: u kunt niet zomaar aan een verbouwing beginnen. Er moet een goed plan zijn en u moet met heel wat verschillende dingen rekening houden. Uw eigen wensen spelen daarin een grote rol, maar ook het beschikbare budget is belangrijk.
Het volledige artikel lezen
Hoe stelt u uw budget op voor een geslaagde verbouwing?
Een budget voor een verbouwing opstellen, is best lastig. Op het einde van de rit blijkt namelijk vaak dat door onvoorziene omstandigheden u ver boven uw budget ligt. Om onaangename verrassingen te voorkomen, willen we u graag helpen met tips en ideeën om tot een goede budgetberekening te komen en de typische valkuilen te vermijden.
Het volledige artikel lezen
Tien redenen waarom u voor meer daglicht in uw woning moet zorgen (en hoe u dit moet doen)
Daglicht is belangrijk voor uw mentale en fysieke welzijn. We brengen veel tijd binnenshuis door, hetzij thuis of hetzij op onze werkplek. Het is niet altijd mogelijk om onze werkplek naar onze eigen smaak in te richten, hoe jammer dit ook is. Hoe uw thuis uw woning inricht, is vaak wel uw keuze. Een centraal gegeven bij de keuzes die u daar maakt, moet zijn hoe u het beste daglicht in de woning kunt brengen. Onderzoek heeft immers aangetoond dat het goed is voor uw welzijn om dicht bij een raam of onder een dakvenster te zitten. VELUX is perfect om u hierbij te helpen en biedt bovendien nog meer voordelen.
Het volledige artikel lezen