Wat moet u weten vooraleer u met een nieuwbouwproject van start gaat?

New build with three VELUX roof windows
U heeft alle websites over wonen uitgepluisd en mist geen enkele aflevering van Blind Gekocht. Met andere woorden, u voelt de typisch Belgische baksteen wel erg in uw maag werken. Het lijkt erop dat u er klaar voor bent om uw eigen woonproject te starten. Wij houden van nieuwbouwwoningen en helpen u graag bij uw project. Vooraleer u aan een bouwproject start, moet u goed geïnformeerd zijn. In dit artikel geven we u enkele tips waarmee u een vliegende start neemt voor uw bouwproject.

Een geschikt stuk grond vinden

Een bouwproject start met het kopen van een stuk grond. Dit kan op zich een lange zoektocht zijn. Schrijf u daarom in op nieuwsbrieven van bouwpromotoren en volg het aanbod in uw regio zo goed mogelijk op. Ga zelf regelmatig op prospectie om te zien of er ergens toevallig een stuk grond te koop aangeboden wordt.
key takeaways icon
Belangrijke punten
  • Dakvensters en platdakvensters zorgen voor natuurlijk daglicht, dat voor een groot stuk het wooncomfort bepaalt.
  • Zelf een woning bouwen zonder aannemer is ook mogelijk, als u vertrouwd bent met hedendaagse bouwtechnieken.
  • Wij zijn fan van tweedehandsmeubelen bij de inrichting van uw nieuwbouwwoning. Deze geven niet alleen karakter aan uw woning, ze helpen u ook uw ecologische voetafdruk te verkleinen.

Een goede architect vinden

Heeft u de grond van uw dromen gekocht, dan is het tijd om een goede architect te zoeken. Bekijk zo veel mogelijk websites van architecten of maak afspraken met verschillende bouwfirma’s. Het is belangrijk dat er een goede klik is en dat de architect uw wensen volledig begrijpt. Een architect moet luisteren naar uw wensen, maar anderzijds moet u zich ook in de aanpak van de architect kunnen vinden. Een architect moet u ook helpen met offertes zodat u weet hoeveel het kost om uw woning te bouwen.

Een woning bouwen: prijs berekenen en beslissingen nemen

Gaat u met een architect in zee, dan werkt deze een plan voor u uit. Op basis hiervan neemt u al enkele belangrijke beslissingen over de indeling van de woning, het aantal slaapkamers, de plaats van de keuken en de living. Hier beslist u ook al meteen over de plaats waar de dakvensters komen. Deze zorgen voor natuurlijk daglicht, dat voor een groot stuk het wooncomfort bepaalt.

"Een goede klik met uw architect is belangrijk. Een architect moet luisteren naar en begrijpen van uw wensen, maar anderzijds moet u zich ook in de aanpak van de architect kunnen vinden."

Belangrijke vragen rond administratie en duurzaam bouwen

Terwijl u met de architect de laatste stappen doorloopt, begeleidt deze u ook in het administratieve proces rond een nieuwbouw. Welke vergunningen zijn er nodig, welke werken zijn nodig om aan de isolatienormen te voldoen en op welke subsidies kunt u aanspraak maken? Hier moet u allemaal een antwoord op weten. Duurzaam bouwen is een must. Zelf een woning bouwen zonder aannemer is ook mogelijk, als u vertrouwd bent met hedendaagse bouwtechnieken.

Typische vergissingen vermijden tijdens het bouwen van uw woning

Terwijl u uw woning laat bouwen, gebeuren er altijd onverwachte zaken, maar u kunt ook typische vergissingen vermijden:

  • Verkeerde inschattingen qua budget. Voorzie altijd een buffer in uw budget voor onverwachte kosten.
  • Alles in één keer willen doen. Een nieuwbouw pakt u het best gefaseerd aan. Zo kunt u tijdens een eerste fase voluit gaan voor een geïsoleerde woning met een grote daglichtinval en basisfuncties zoals een keuken en een badkamer. De eigenlijke inrichting van de living en de slaapkamers pakt u pas later aan.

Inrichting met tweedehandsmeubelen

Wij willen tegen 2041 voor de volledige levensloop van ons bedrijf klimaatneutraal zijn. Daarom zijn we fan van tweedehandsmeubelen bij de inrichting van uw nieuwbouwwoning. Deze geven niet alleen karakter aan uw woning, ze helpen u ook om uw ecologische voetafdruk te verkleinen.

Wenst u meer informatie over het aanpakken van een nieuwbouwproject, en welke rol wij hierin kunnen spelen? Neem dan contact op met een gekwalificeerde installateur via onze VELUX Pro service.

Gerelateerde artikelen

Language is changing...