Hoe stelt u uw budget op voor een geslaagde verbouwing?

Ruime zolder thuiskantoor met VELUX ramen, houten tafel en minimalistische decoratie.
Een budget voor een verbouwing opstellen, is best lastig. Op het einde van de rit blijkt namelijk vaak dat door onvoorziene omstandigheden u ver boven uw budget ligt. Om onaangename verrassingen te voorkomen, willen we u graag helpen met tips en ideeën om tot een goede budgetberekening te komen en de typische valkuilen te vermijden.

Een budget om te verbouwen opstellen

U wilt uw woning renoveren en barst van de leuke ideeën om dit te doen? Goed zo! Maar weet u ook hoeveel dit allemaal gaat kosten? Om bij het verbouwen de kosten onder controle te houden, raden we u aan de renovatie planmatig aan te pakken.

 • De kosten van een renovatie brengt u het best zoveel mogelijk op voorhand in kaart. Dit kunt u doen door informatie op het internet op te zoeken. Of nog beter: door offertes bij aannemers aan te vragen. Pas dan krijgt u een reële indicatie van de kosten die bij een renovatie komen kijken.
 • De kosten van een verbouwing berekenen, is sowieso niet eenvoudig. Daarom werkt u het best met minimum- en maximumvereisten. Het minimum is letterlijk hetgeen u het eerst en het meest dringend nodig heeft. Als deze minimumvereisten bereikt zijn, kunt u al in de woning trekken en de verdere renovatie in fases uitvoeren.
 • Om bij de renovatie van een huis de kosten te berekenen, neemt u best met aannemers de plannen en de prijzen door. Zo voorkomt u dat u uw budget twee of drie keer overschrijdt. Dit gebeurt helaas nog steeds al te vaak.
 • Anderzijds moet u bij het berekenen van de kosten voor de renovatie van uw woning wel realistisch blijven. Het is niet onmogelijk dat u uiteindelijk 20 procent boven uw oorspronkelijk voorziene budget eindigt. Een goed idee om hierbij in het achterhoofd te houden, is dat een verbouwing de waarde van uw woning doet stijgen. Dit kan u ook helpen om de goede beslissingen te nemen.
Belangrijke punten
 • De kosten van een verbouwing berekenen, is niet eenvoudig. Daarom werkt u het best met minimum- en maximumvereisten.
 • Zowel natuurlijk daglicht als een goede ventilatie zijn essentieel voor uw welzijn en gezondheid.
 • Om goede aannemers te vinden, kunt u een beroep doen op uw netwerk. Kennen vrienden of familie goede aannemers in de regio waar u woont?

Huis verbouwen is compromissen sluiten

U moet bij een renovatie realistisch zijn, maar ook duidelijke prioriteiten stellen. Wij zijn van mening dat de volgende elementen prioriteit hebben:

 • natuurlijk daglicht en de plaatsing van dakvensters
 • goede ventilatie en verluchting

Zowel natuurlijk daglicht als een goede ventilatie zijn essentieel voor uw welzijn en gezondheid. Tip: contacteer op tijd een gekwalificeerde installateur via onze VELUX Pro dienst. Dit regelt u snel op onze website.

Verbouwen is teamwork

 • Om goede aannemers te vinden, kunt u een beroep doen op uw netwerk. Kennen vrienden of familie goede aannemers in de regio waar u woont?
 • Let op voor aannemers die met goedkope offertes uitpakken. Vaak zijn ze overboekt en blijken ze toch niet de nodige skills te hebben die uw woning verdient. Dit brengt allerlei frustraties en vertragingen in het werk met zich mee.
 • Licht aannemers grondig door, vraag hen om referenties en bekijk enkele van de projecten die ze recent hebben opgeleverd.
"Een goed idee om hierbij in het achterhoofd te houden, is dat een verbouwing de waarde van uw woning doet stijgen. Dit kan u ook helpen om de goede beslissingen te nemen."

Een timing opstellen waar iedereen zich aan kan houden

Om te vermijden dat u al te lang moet wachten, kunt u het best een concrete timing met een aannemer opstellen. U moet hier realistisch in zijn en beseffen dat een gemaakte afspraak kan wijzigen, bijvoorbeeld door weersomstandigheden.

De kosten van een verbouwing in Vlaanderen

Wat zijn de kosten van een verbouwing in Vlaanderen? Om u een idee te geven van prijzen geven wij u enkele indicatoren mee zoals die momenteel geadverteerd worden. Let op: deze prijzen zijn een indicatie en kunnen natuurlijk verschillen door een aantal factoren zoals onder andere de lay-out van uw woning en socio-economische omstandigheden zoals inflatie. Hou hierbij in het achterhoofd hoeveel een renovatie van een kamer bijdraagt aan de waarde van uw woning.

 • nieuw plat dak: € 150 / m²
 • nieuwe muur (snelbouwsteen of cellenbeton) € 450 - 650 / m²
 • nieuwe muur (houtskeletbouw): € 200 - 500 / m²
 • vernieuwing elektriciteit: € 5.000 - € 12.000
 • nieuw dakvenster: € 1.000

Onze tips voor een geslaagde renovatie

 • Organiseer het werk zo goed mogelijk en maak een realistische planning met ruimte voor veranderingen.
 • Evalueer uw budget en zorg ervoor dat het zo weinig mogelijk overschreden wordt.
 • Lees reviews en vraag referenties bij aannemers.
 • Vraag veel verschillende offertes aan.
 • Knap zo veel mogelijk werk zelf op.
 • Stel voor uzelf bepaalde minimumvereisten in.
 • Ga voor kwaliteit in een verbouwing en probeer materiaal tweedehands te kopen om kosten te besparen.

Gerelateerde artikelen

Moderne lichte keuken met VELUX dakvenster en houten kasten die naar het balkon leiden.
Waar moet u op letten als u beslist uw woning te renoveren?
U kunt uw woning om diverse redenen renoveren. Dit kan om meer ruimte te krijgen, om uw woning helemaal volgens uw smaak in te richten of om de woning beter te isoleren en te besparen op uw energiefactuur. Eén ding is zeker: u kunt niet zomaar aan een verbouwing beginnen. Er moet een goed plan zijn en u moet met heel wat verschillende dingen rekening houden. Uw eigen wensen spelen daarin een grote rol, maar ook het beschikbare budget is belangrijk.
Het volledige artikel lezen
Slaapkamer op zolder met bed, bureau en twee VELUX dakvensters.
Wanneer is het een goed idee een dakvenster te vervangen?
Wanneer is het een goed idee om een bestaand dakvenster te vervangen door een nieuw, modern dakvenster? In dit artikel maken we u wegwijs in de redenen om een dakvenster te vervangen. Na het lezen van dit artikel maakt u een weloverwogen keuze om een bestaand dakvenster al dan niet te vervangen.
Het volledige artikel lezen
Lichte zolder thuiskantoor met open VELUX dakvenster, naaigedeelte en planten.
Meten is weten: luchtkwaliteit meten in huis en beheersen met VELUX dakvensters
Met de VELUX app beheert u alle aspecten van een modern en hygiënisch leefklimaat. Hoe luchtkwaliteit meten in huis? Lees het hier.
Het volledige artikel lezen
Gezellige woonkamer met familie en speelgoed, verlicht door natuurlijk licht van een VELUX dakvenster.
Hoe energie besparen in uw woning? Lees onze tips en tricks
Wenst u energie te besparen voor het milieu en om de kosten van uw energiefactuur te drukken? Lees hier tips om energie te besparen.
Het volledige artikel lezen
Modern rijtjeshuis met VELUX dakvenster en tuinuitbreiding.
Het duurzaam bouwen van een huis
Het bouwen van een duurzaam huis vergt veel inzet, tijd en toewijding. Waar te beginnen met zo een groot project? Als u overweegt een nieuw duurzaam huis te bouwen of een grote duurzame renovatie uit te voeren, lees dan vooral verder.
Het volledige artikel lezen
Language is changing...