Waar moet u op letten als u beslist uw woning te renoveren?

A young toddler running in the spacious and bright blue painted kitchen.
U kunt uw woning om diverse redenen renoveren. Dit kan om meer ruimte te krijgen, om uw woning helemaal volgens uw smaak in te richten of om de woning beter te isoleren en te besparen op uw energiefactuur. Eén ding is zeker: u kunt niet zomaar aan een verbouwing beginnen. Er moet een goed plan zijn en u moet met heel wat verschillende dingen rekening houden. Uw eigen wensen spelen daarin een grote rol, maar ook het beschikbare budget is belangrijk. Een huis renoveren is een moeilijke evenwichtsoefening. Stapsgewijs werken is vaak meer realistisch dan een volledige verbouwing in één keer aanpakken. Zo ziet u snel resultaat en komt u na verloop van tijd toch tot uw droomwoning.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Bij een verbouwing komt heel wat kijken. We zetten hier de belangrijkste punten op een rij:

  • Zijn er afbraakwerken nodig? Steekt u hiervoor zelf graag de handen uit de mouwen, of laat u dit over aan een professional?
  • Kiest u voornamelijk voor gevelvensters of voor dakvensters? Dakvensters hebben als voordeel dat er een riante hoeveelheid natuurlijk daglicht langs deze weg binnenvalt. Meer dan bij gevelvensters geniet u de hele dag door van mooie lichtinval.
  • Hoe richt u een nieuwe aanbouw of een nieuwe keuken in? U kunt bijvoorbeeld meubels plaatsen specifiek in functie van de lichtinval en ervoor zorgen dat u de hele dag door geniet van de voordelen van dit specifieke daglichtspel.
  • Bij het bepalen van de plaats waar er dakvensters moeten komen, houdt u het best rekening met de functie van de ruimte waarin de dakvensters komen.
Belangrijke punten
  • In een ruimte met veel natuurlijk daglicht komt de vloer extra tot zijn recht.
  • Kleuren komen het beste tot hun recht in een ruimte met natuurlijk daglicht.
  • Vraag bij diverse aannemers offertes aan en bespreek uw wensen. Maak dan in functie van uw budget en de voorgestelde timing een juiste beslissing voor de renovatie van uw huis.

Het effect van natuurlijk daglicht op de vloer

In een ruimte met veel natuurlijk daglicht komt de vloer extra tot zijn recht. Wij houden daarom enorm van mooie en verzorgde vloeren. De mogelijkheden zijn legio. Denk bijvoorbeeld aan keramische tegels voor een gave en strakke look. Een vloer uit gerecycleerde kurk is dan weer ideaal voor slaapkamers. Deze vloeren hebben van nature een warm gevoel. Bovendien is het effect van natuurlijk daglicht op dit type vloer zeer rustgevend. Op onze website ziet u diverse foto’s en cases van een geslaagde vloerrenovatie in combinatie met natuurlijk daglicht. Vloerisolatie zorgt hierbij ook nog eens voor extra warmte.
"Een huis renoveren is een moeilijke evenwichtsoefening. Stapsgewijs werken is vaak meer realistisch dan een volledige verbouwing in één keer aanpakken. Zo ziet u snel resultaat en komt u na verloop van tijd toch tot uw droomwoning."

Werk uw interieur af en laat het stralen in natuurlijk daglicht

Na een grondige renovatie moet u ook het interieur helemaal afwerken. U kunt de muren laten pleisteren en daarna behangen of schilderen. Kleuren komen het beste tot hun recht in een ruimte met natuurlijk daglicht. Bovendien kunt u zich bij de keuze van de kleuren laten leiden door de oriëntatie van uw woning. Een muur die relatief weinig daglicht krijgt, kunt u best in een iets lichtere kleur schilderen dan een muur die volop in het zonlicht baadt. Zo krijgt u mooie en contrasterende effecten. In elke kamer van uw woning kunt u op deze manier een mooi effect krijgen.

Wij helpen u bij de renovatie van uw woning

Wilt u van start gaan met de verbouwing van een keuken of een vloer renoveren, begin dan op tijd. Vraag bij diverse aannemers offertes aan en bespreek uw wensen. Maak daarna in functie van uw budget en de voorgestelde timing een juiste beslissing voor de renovatie van uw huis.

Wij denken graag mee met uw project. Neem dan ook gerust contact op met een van onze daglichtadviseur om u te laten adviseren over de plaatsing en de mogelijke soorten dakvensters.

Gerelateerde artikelen

Three people sitting at the table and having a discussion
Hoe stelt u uw budget op voor een geslaagde verbouwing?
Een budget voor een verbouwing opstellen, is best lastig. Op het einde van de rit blijkt namelijk vaak dat door onvoorziene omstandigheden u ver boven uw budget ligt. Om onaangename verrassingen te voorkomen, willen we u graag helpen met tips en ideeën om tot een goede budgetberekening te komen en de typische valkuilen te vermijden.
Het volledige artikel lezen
Image features hands that are writing on the papers marked with VELUX logo
Stappenplan voor het realiseren van een uitbouw aan uw woning
Wilt u meer plaats voor uw gezin? Of heeft u een woning gekocht die u graag wilt uitbreiden? Goed idee! Koopt u een bestaande woning en zorgt u voor een uitbouw, dan heeft u namelijk meer ruimte voor u en uw gezin. Bovendien krijgt uw woning zo een nieuw gedeelte, dat perfect voldoet aan alle moderne vereisten qua isolatie en verwarming.
Het volledige artikel lezen
A bright living room space in the white painted attic with roof windows
De juiste lichtinval geeft uw huis extra cachet
Wilt u graag de architectuur van uw huis een extra cachet geven, dan maakt u gebruik van natuurlijk daglicht.
Het volledige artikel lezen
A facade of a house with roof windows
Plat dak, licht hellend dak of zadeldak? Voor elk type dak bestaat het juiste dakvenster
Meer daglicht dat van bovenaf in een ruimte binnenvalt: het lijkt eenvoudig, maar het verandert het karakter van uw woning en uw manier van leven aanzienlijk. Er zijn dakvensters voor verschillende soorten daken en plafonds. U vindt dus vrijwel zeker een oplossing die bij uw dak past. 
Het volledige artikel lezen
An image of roof with two open sloped roof windows and the trees in the background
Het duurzaam bouwen van een huis
Het bouwen van een duurzaam huis vergt veel inzet, tijd en toewijding. Waar te beginnen met zo een groot project? Als u overweegt een nieuw duurzaam huis te bouwen of een grote duurzame renovatie uit te voeren, lees dan vooral verder.
Het volledige artikel lezen
Language is changing...