VELUX dakvenster vervangen: ga voor een optimale isolatie en wooncomfort

Gezellige thuiskantoor met VELUX dakvensters en planten
Voldoen uw dakvensters en platdakvensters niet meer aan de huidige normen voor installatie? Dan doet u er goed aan deze dakvensters te laten vervangen. In dit artikel leest u hoe u deze eenvoudige renovatie gemakkelijk tot een goed einde brengt. Bovendien biedt het vervangen van dakvensters de nodige kansen om de ruimte nog beter te benutten dan voorheen en nog beter van natuurlijk daglicht gebruik te maken.

Beschikt de ruimte wel over voldoende daglicht?

Vooraleer u beslist een dakvenster te vervangen, is het een goed idee om even te onderzoeken of de ruimte wel over voldoende daglicht beschikt. Dit doet u heel eenvoudig aan de hand van de regel van 20%. Dit betekent dat u er rekening mee moet houden dat de oppervlakte van uw dakvenster minstens 20% van de oppervlakte van uw ruimte bedraagt. Op onze website vindt u ook een handige configuratietool waarmee u deze berekening in een handomdraai kunt maken.

De VELUX daglicht adviesdienst helpt u bij uw keuze voor dakvensters

Ziet u er wel de voordelen van in om een nieuw type dakvenster te plaatsen, maar weet u niet goed welke u moet kiezen of twijfelt u of een dakvenster wel past in uw ruimte? Dan kunt u bij onze adviesdienst terecht. We helpen u graag verder met advies over het juiste dakvenster en de juiste plaats. Bovendien geven we u ook een goed idee over hoeveel tijd het kost om een dakvenster te plaatsen en wat hier verder nog bij komt kijken.

Belangrijke punten
  • Voldoen uw dakvensters en platdakvensters niet meer aan de huidige normen voor installatie? Dan doet u er goed aan ze te vervangen.
  • Vooraleer u een dakvenster vervangt, is het een goed idee om even te onderzoeken of de ruimte wel over voldoende daglicht beschikt. Dat kan met de regel van 20%.
  • De nieuwste generatie dakvensters bedient u met uw smartphone.

Optimaliseer de isolatiewaarde van uw dak

Met een nieuw dakvenster creëert u heel wat mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een verbeterde isolatie van uw dak, minder omgevingsgeluid en een digitale controle van het klimaat binnenshuis. Bovendien kunt u alle gemotoriseerde dakvensters, binnengordijnen en buitenbeschermingen vanop afstand via uw smartphone bedienen. De nieuwste generatie dakvenster werkt immers beter dan de oude. Het is in principe mogelijk om enkel het glas in een dakvenster te vervangen, maar de kaders hebben ook een grotere isolatiewaarde dan vroeger, waardoor het beter is het geheel te vervangen.
“Met een dakvenster creëert u heel wat nieuwe mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een verbeterde isolatie van uw dak, minder omgevingsgeluid en de mogelijkheden om het klimaat binnenshuis digitaal op te volgen.”

Een dakvenster vervangen is een eenvoudige klus

Om een dakvenster te vervangen, hoeft u geen vergunning aan te vragen en is er evenmin een meldingsplicht. Omdat de regels per gemeente of stad kunnen verschillen, is het wel altijd een goed idee om dit na te vragen, maar in de praktijk vormt dit zelden een probleem.

Kies meteen de juiste accessoires voor uw dakvenster

Een nieuw dakvenster plaatsen, is meteen de ideale gelegenheid om de nodige accessoires uit te kiezen. Denk bijvoorbeeld maar aan rolluiken voor in de slaapkamer, rolgordijnen of jaloezieën voor in uw home office of plisségordijnen om in uw woonkamer een mooi optisch lichteffect te verkrijgen.

Hoe gaat het vervangen van een dakvenster in zijn werk?

Wij helpen u graag bij het plaatsen van nieuwe dakvensters. De VELUX Pro installateurs weten met elk probleem raad en kennen onze producten tot in de puntjes. Een vervanging van een dakvenster neemt ongeveer vier uur in beslag. Wenst u een nieuw type dakvenster te plaatsen, dan kan dit iets langer duren, maar ook hier is de nodige tijd zeker beperkt. Een stappenplan om een dakvenster te vervangen, ziet er als volgt uit. Gekwalificeerde installateurs staan u graag te woord als u hier vragen over heeft.

  • Het oude dakvenster en enkele rijen dakpannen rond het dakvenster wegnemen.
  • De opening desgewenst wat groter maken en mogelijk bijkomende steunbalken plaatsen.
  • Het frame van het nieuwe dakvenster aan de dakspanten bevestigen.
  • Een gootstuk installeren.
  • De opening binnen in het dak dichten.
  • Het dakvenster plaatsen in het frame.
  • Indien nodig de motor instellen en de nodige accessoires installeren.

Goed om weten is dat de installateurs het oude dakvenster meenemen en ervoor zorgen dat de werkplek mooi opgeruimd is als zij klaar zijn.

Wenst u meer informatie? Op onze website vindt u een groot aanbod aan foto’s en testimonials. Voor concrete vragen kunt u contact opnemen met onze daglicht adviseurs.

Gerelateerde artikelen

Chique keuken met donkere kasten, wit aanrecht, VELUX dakvenster en uitzicht op de tuin.
Tien redenen waarom u voor meer daglicht in uw woning moet zorgen (en hoe u dit moet doen)
Daglicht is belangrijk voor uw mentale en fysieke welzijn. We brengen veel tijd binnenshuis door, hetzij thuis of hetzij op onze werkplek. Het is niet altijd mogelijk om onze werkplek naar onze eigen smaak in te richten, hoe jammer dit ook is. Hoe uw thuis uw woning inricht, is vaak wel uw keuze. Een centraal gegeven bij de keuzes die u daar maakt, moet zijn hoe u het beste daglicht in de woning kunt brengen. Onderzoek heeft immers aangetoond dat het goed is voor uw welzijn om dicht bij een raam of onder een dakvenster te zitten. VELUX is perfect om u hierbij te helpen en biedt bovendien nog meer voordelen.
Het volledige artikel lezen
Lichte zolder thuiskantoor met open VELUX dakvenster, naaigedeelte en planten.
Meten is weten: luchtkwaliteit meten in huis en beheersen met VELUX dakvensters
Met de VELUX app beheert u alle aspecten van een modern en hygiënisch leefklimaat. Hoe luchtkwaliteit meten in huis? Lees het hier.
Het volledige artikel lezen
Gezellige woonkamer met familie en speelgoed, verlicht door natuurlijk licht van een VELUX dakvenster.
Hoe energie besparen in uw woning? Lees onze tips en tricks
Wenst u energie te besparen voor het milieu en om de kosten van uw energiefactuur te drukken? Lees hier tips om energie te besparen.
Het volledige artikel lezen
Serene thuiskantoor met VELUX dakvenster en planken met planten.
Een gezond huis, een gezonde levensstijl
U brengt – vooral ’s winters – veel tijd door binnenshuis. Lees hier onze tips om van uw woning een gezonde oase van daglicht en lucht te maken.
Het volledige artikel lezen
Professionele installateur die een VELUX dakvenster plaatst vanuit een binnenperspectief.
De vijf stappen om een dakvenster te installeren
Bent u overtuigd van de vele voordelen van natuurlijk daglicht, maar ziet u het plaatsen van een dakvenster toch niet helemaal zitten? Denk bij het plaatsen van een dakvenster evenwel niet aan de typische renovatie met veel stof en vuil. Een vensterinstallatie door VELUX is een eenvoudig huisverbeteringsproject dat gewoonlijk één of twee dagen in beslag neemt. 
Het volledige artikel lezen

Gerelateerde testimonials

Language is changing...