{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Uitstekend licht om in te werken

"Elke dag is het weer heerlijk om deze ruimte binnen te gaan. Dat komt allemaal door het licht, het binnenklimaat, het hout en de dingen waarmee we ons hebben omringd."

Søren Rose, ontwerper en eigenaar van Søren Rose Studio, zit in zijn Deense ontwerpstudio in een oud herenhuis in Hellerup. De gelijkvloers en de eerste verdieping zijn de privé-woningen van de familie, terwijl in de ruimte onder het dak de ontwerpstudio is gevestigd. Hier werkt hij samen met zijn team van interieur- en productontwerpers aan de lay-outs voor bedrijven, hotels, restaurants en privé-woningen waarvoor Søren Rose Studio beroemd is. Het team ontwerpt verder ook meubels, lampen en nog veel meer, waarbij vaak wordt uitgegaan van een specifiek interieurontwerp.

"Wij zijn Scandinavische minimalisten met een goed gevoel voor materialen", zegt Søren Rose. "Dat is te zien in deze prachtige ruimte van bijna 100m², die is voorzien van metselwerk, Dinesen-vloeren en VELUX-dakvensters. We hebben ook een kantoor in New York. Voor onze ontwerpen in de VS combineren we onze strakke, Scandinavische stijl met een ruwe industriële look."

39
VELUX PRODUCTS

Natuurlijk licht is een luxe

Hij legt uit hoe 12 VELUX INTEGRA® dakvensters, drie manuele VELUX dakvensters en één VELUX dakterras werden gebruikt bij het ontwerp van de zolderruimte in Hellerup.

"Licht was de drijvende kracht achter het hele ontwerp, want het was een mooie ruimte, maar erg donker en ongezellig. VELUX dakvensters zijn een uitstekende basis voor het creëren van ruimte, waardoor een deel van het dak kan worden opengezet naar de hemel.

Bovendien is het concept heel gemakkelijk te begrijpen. Het is gewoon een kwestie van hoeveel daglicht je binnen wilt brengen en waar je het wilt hebben. Wij creëerden bijvoorbeeld zowel ochtendlicht als middaglicht. We brachten licht naar binnen en creëerden een buitenruimte", legt Søren Rose uit.

En hij gaat verder:
"Waarschijnlijk heb je nergens zo'n goed licht nodig als in een ontwerpstudio. Terwijl we aan de details van onze ontwerpen werken, is er geen grotere luxe dan te kunnen baden in natuurlijk licht."

Ovenlys i Søren Rose Studio

Automatisch beheerst licht en frisse lucht

Nog iets wat hier natuurlijk is, is de ventilatie. VELUX INTEGRA® dakvensters zijn uitgerust met VELUX ACTIVE binnenklimaatbeheersing, waarbij intelligente sensoren in de kamer constant de temperatuur, vochtigheid, CO2 niveau, het openen of sluiten van de dakvensters en het bedienen van de zonneschermen monitoren.

"Zodra de dakvensters automatisch opengaan, zie je iedereen denken: 'Oh, wat heerlijk'", zegt Søren Rose. "Deze zelfregulerende oplossing past helemaal in onze ontwerpfilosofie, want niet alleen zorgt ze voor een beter binnenklimaat en een betere werkomgeving, maar samen met licht, frisse lucht, planten, meubels en vakbekwame mensen maakt ze deel uit van de totale beleving van de ruimte."

Dubbele dakvensters bieden uitzicht en extra lichtinval

Over de plaatsing van de dakvensters is goed nagedacht. Zoals Søren Rose uitlegt, zou je kunnen verwachten dat een minimalist kiest voor een symmetrische plaatsing, met aan elke kant hetzelfde aantal vensters. In plaats daarvan biedt de plaatsing van 5 x 2 (bij wijze van voorbeeld) dakvensters aan de ene kant en 2 x 2 dakvensters (bij wijze van voorbeeld) aan de andere kant, een zekere mate van flexibiliteit. De ruimte kan zo eenvoudiger ingedeeld worden, zodat ze later ook voor andere doeleinden dan een ontwerpstudio gebruikt kan worden. Door het boven elkaar plaatsen van dakvensters wordt bovendien een groter uitzicht (vanaf heuphoogte) en een lichtinval van bovenaf gecreëerd.

"Houten balken zijn mooi en suggestief, maar als er een dakrand is, hebben die balken de neiging de ruimte op te splitsen in 'boven' en 'beneden'. Als er dan ook nog eens niet voldoende licht boven de balken valt, worden ze al gauw gezien als het plafond. Zoals wij de dakvensters hebben geplaatst, valt het natuurlijk licht van bovenaf op de balken, waardoor deze opsplitsing wegvalt en de ruimte niet als vlak maar als hoog wordt ervaren. Bovendien zorgen ze voor extra lichtspel in de ruimte", legt Søren Rose uit.

Voordelen van VELUX dakvensters

1. Ideale lichtvoorziening - in Søren Rose's ontwerpstudio zorgen de dakvensters voor optimaal licht om te werken. 

2. Gezond binnenklimaat - 
VELUX ACTIVE zorgt voor een goede luchtcirculatie en -verversing. Een goed binnenklimaat verbetert de productiviteit.

3. Een gevoel van meer ruimte -
het daglicht boven de houten balken geeft je een heerlijk ruimtelijk gevoel. In dit geval wekt de plafondhoogte de indruk dat de ruimte dubbel zo groot is.