Tips om het beste uit uw keuken te halen qua design

A dark painted kitchen with golden details and marble table top
Om van uw keuken een bruisende plaats te maken, hebben we in dit artikel enkele tips verzameld om er een mooie en tegelijk functionele werkruimte van te maken. Qua inrichting is er heel wat waar u rekening mee moet houden. De belangrijkste taken in een thuiskeuken worden uitgevoerd tussen het fornuis, de afwasbak en de koelkast. Deze drie punten en de denkbeeldige lijnen ertussen vormen wat keukenexperts de werkdriehoek noemen. Hoewel dit concept niet overal van toepassing is, vormt het toch een handige inspiratie. Met een goed doordacht ontwerp vermijdt u dat u nodeloos veel stappen zet om uw keuken op te ruimen en schoon te maken en kunt u zich toeleggen op wat er echt toe doet: lekker eten met uw gezin of vrienden en bijpraten na een drukke dag.

Kies de juiste werkhoogte in functie van uw gestalte

De werkhoogte is belangrijk in de keuken. Bent u groot van gestalte, zorg er dan voor dat het aanrecht en de afwasbak hoog genoeg zijn. Zo vermijdt u dat u zich de hele tijd moet bukken. Plaats een microgolfoven op de hoogte die het comfortabel voor u maakt om er een goed zicht op te hebben.

Energiezuinige en slimme toestellen

Gebruik eigentijdse en slimme toestellen. We denken aan een koelkast die ingedeeld is in zones en die een geluidssignaal geeft als u de deur te lang openlaat. Een inductiekookplaat is energiezuinig en schakelt zichzelf uit wanneer u de pot enkele seconden van het vuur wegneemt.

Belangrijke punten
  • Bent u groot van gestalte? Dan moet u ervoor zorgen dat het aanrecht en de afwasbak hoog genoeg zijn.
  • Voor welke afwerking u ook gaat, kies in elk geval voor materialen die natuurlijk daglicht weerkaatsen en zo voor een optimale beleving van de ruimte zorgen.
  • Zorg in uw keuken voor voldoende ruimte om PMD te scheiden van restafval en composteerbaar groenafval.

Voldoende ventilatie om keukenluchtjes te laten verdwijnen

Een goede afzuigkap is belangrijk om nare geurtjes weg te nemen tijdens het koken. Er is een grote keuze aan inbouwmodellen en opbouwmodellen. Hoewel een afzuigkap zijn werk perfect doet, is een systeem van bijkomende ventilatie een goed idee. Een afzuigkap neemt immers niet alle luchtjes van het koken weg. Maakt u gebruik van een open keuken waarbij de leefruimte verbonden is met de keuken, dan is het belangrijk om de keuken voldoende te verluchten. Dankzij onze ventilatieklep kunt u bijna continu de woning luchten.

"De belangrijkste taken in een thuiskeuken worden uitgevoerd tussen het fornuis, de afwasbak en de koelkast. Deze drie punten en de denkbeeldige lijnen ertussen vormen wat keukenexperts de werkdriehoek noemen.

Kies voor kleuren en materialen die contrasteren en daglicht weerkaatsen

Qua afwerking en kleuren kunt u alle kanten uit in de keuken. U kunt bijvoorbeeld een vloer leggen in keramische tegels die vet afstoten en gemakkelijk schoon te maken zijn, maar wist u dat er ook laminaat of parket bestaat dat perfect geschikt is voor de keuken? Voor welke afwerking u ook gaat, kies in elk geval voor materialen die natuurlijk daglicht weerkaatsen en zo voor een optimale beleving van de ruimte zorgen. Dat geldt ook voor de kleur van de muur en van de kasten. Kies hierbij voor kasten die daglicht contrasteren met de kleur van de muur.

Ruimte om keukenafval te sorteren is een must

Afval recycleren is meer dan ooit belangrijk in onze maatschappij. Zorg daarom in uw keuken voor voldoende ruimte om PMD te scheiden van restafval en composteerbaar groenafval. Dankzij een goede verbinding tussen binnen en buiten kunt u groenteschillen of ander groenafval snel kwijt op een composthoop.

Gerelateerde artikelen

Language is changing...