Tips om het beste uit uw keuken te halen qua design

Moderne keuken met VELUX dakvenster, familie kookt, marmeren werkbladen, uitzicht op de tuin.
Om van uw keuken een bruisende plaats te maken, hebben we in dit artikel enkele tips verzameld om er een mooie en tegelijk functionele werkruimte van te maken. Qua inrichting is er heel wat waar u rekening mee moet houden. De belangrijkste taken in een thuiskeuken worden uitgevoerd tussen het fornuis, de afwasbak en de koelkast. Deze drie punten en de denkbeeldige lijnen ertussen vormen wat keukenexperts de werkdriehoek noemen. Hoewel dit concept niet overal van toepassing is, vormt het toch een handige inspiratie. Met een goed doordacht ontwerp vermijdt u dat u nodeloos veel stappen zet om uw keuken op te ruimen en schoon te maken en kunt u zich toeleggen op wat er echt toe doet: lekker eten met uw gezin of vrienden en bijpraten na een drukke dag.

Kies de juiste werkhoogte in functie van uw gestalte

De werkhoogte is belangrijk in de keuken. Bent u groot van gestalte, zorg er dan voor dat het aanrecht en de afwasbak hoog genoeg zijn. Zo vermijdt u dat u zich de hele tijd moet bukken. Plaats een microgolfoven op de hoogte die het comfortabel voor u maakt om er een goed zicht op te hebben.

Energiezuinige en slimme toestellen

Gebruik eigentijdse en slimme toestellen. We denken aan een koelkast die ingedeeld is in zones en die een geluidssignaal geeft als u de deur te lang openlaat. Een inductiekookplaat is energiezuinig en schakelt zichzelf uit wanneer u de pot enkele seconden van het vuur wegneemt.

Belangrijke punten
  • Bent u groot van gestalte? Dan moet u ervoor zorgen dat het aanrecht en de afwasbak hoog genoeg zijn.
  • Voor welke afwerking u ook gaat, kies in elk geval voor materialen die natuurlijk daglicht weerkaatsen en zo voor een optimale beleving van de ruimte zorgen.
  • Zorg in uw keuken voor voldoende ruimte om PMD te scheiden van restafval en composteerbaar groenafval.

Voldoende ventilatie om keukenluchtjes te laten verdwijnen

Een goede afzuigkap is belangrijk om nare geurtjes weg te nemen tijdens het koken. Er is een grote keuze aan inbouwmodellen en opbouwmodellen. Hoewel een afzuigkap zijn werk perfect doet, is een systeem van bijkomende ventilatie een goed idee. Een afzuigkap neemt immers niet alle luchtjes van het koken weg. Maakt u gebruik van een open keuken waarbij de leefruimte verbonden is met de keuken, dan is het belangrijk om de keuken voldoende te verluchten. Dankzij onze ventilatieklep kunt u bijna continu de woning luchten.

"De belangrijkste taken in een thuiskeuken worden uitgevoerd tussen het fornuis, de afwasbak en de koelkast. Deze drie punten en de denkbeeldige lijnen ertussen vormen wat keukenexperts de werkdriehoek noemen.

Kies voor kleuren en materialen die contrasteren en daglicht weerkaatsen

Qua afwerking en kleuren kunt u alle kanten uit in de keuken. U kunt bijvoorbeeld een vloer leggen in keramische tegels die vet afstoten en gemakkelijk schoon te maken zijn, maar wist u dat er ook laminaat of parket bestaat dat perfect geschikt is voor de keuken? Voor welke afwerking u ook gaat, kies in elk geval voor materialen die natuurlijk daglicht weerkaatsen en zo voor een optimale beleving van de ruimte zorgen. Dat geldt ook voor de kleur van de muur en van de kasten. Kies hierbij voor kasten die daglicht contrasteren met de kleur van de muur.

Ruimte om keukenafval te sorteren is een must

Afval recycleren is meer dan ooit belangrijk in onze maatschappij. Zorg daarom in uw keuken voor voldoende ruimte om PMD te scheiden van restafval en composteerbaar groenafval. Dankzij een goede verbinding tussen binnen en buiten kunt u groenteschillen of ander groenafval snel kwijt op een composthoop.

Gerelateerde artikelen

Moderne keuken met familie die kookt, natuurlijk licht van VELUX dakvenster.
Hoe maakt u van uw keuken het hart van de woning?
De keuken is een van de belangrijkste ruimtes in uw woning. Het is meer dan alleen een plaats om te kokkerellen. Meer en meer is een keuken het hart van uw woning, waarin u weliswaar het eten bereidt, maar waarin u ook de andere gezinsleden ontmoet en bijpraat na een drukke dag. Het ontwerpen en het plaatsen van een nieuwe keuken is niet een project waarbij u over een nacht ijs kunt gaan. Het komt erop aan om veel informatie te verzamelen en goed uw eigen wensen en mogelijkheden in te schatten.
Het volledige artikel lezen
Moderne zolder woonkamer met VELUX raam, grijze sofa, geometrisch tapijt en artistieke decoratie.
De vele voordelen van een dakvenster
Wilt u graag een volwaardige kamer van uw zolderkamer maken? Of wenst u een kleine renovatie uit te voeren in uw keuken of woonkamer om meer natuurlijk daglicht binnen te laten? Dan kunt u met het plaatsen van een dakvenster wonderen verrichten.
Het volledige artikel lezen
Serene thuiskantoor met VELUX dakvenster en planken met planten.
Een gezond huis, een gezonde levensstijl
U brengt – vooral ’s winters – veel tijd door binnenshuis. Lees hier onze tips om van uw woning een gezonde oase van daglicht en lucht te maken.
Het volledige artikel lezen
Modern thuiskantoor met VELUX dakvensters en aangrenzende keukenruimte.
De creativiteit stimuleren en productiviteit verhogen op uw home office: tips en tricks
De plaats waar we wonen heeft een grote impact op ons gedrag en ons dagelijks leven. Het is niet te onderschatten hoezeer een woonomgeving u inspireert om tot creatieve ideeën te komen. Natuurlijke elementen zoals daglicht zijn levensnoodzakelijk in uw woning om op elk moment goed te kunnen functioneren. En het goede nieuws is dat u actief in uw woning kunt ingrijpen om uzelf te verwennen en u tegelijk op de top van uw kunnen laat werken. Sinds de coronapandemie is uw thuis immers niet alleen de plaats waar u woont, maar tegelijk ook een home office.
Het volledige artikel lezen
Vrouw in een zonovergoten keuken met een VELUX dakvenster en een weergeven van de tuin.
Dakvensters of gevelvensters? Lees er alles over en maak de beste keuze
Wanneer u nieuwe vensters laat plaatsen, dan moet u kiezen tussen dakvensters of gevelvensters. Lees dit artikel om tot een goede keuze te komen.
Het volledige artikel lezen
Language is changing...