Dakvensters of gevelvensters? Lees er alles over en maak de beste keuze

Vrouw in een zonovergoten keuken met een VELUX dakvenster en een weergeven van de tuin.
Wanneer u uw woning renoveert, moet u met veel zaken rekening houden. Eén daarvan is de keuze omtrent het type van vensters die u wenst te plaatsen. Dit is meteen een cruciale beslissing, omdat natuurlijk daglicht in uw woning een grote impact heeft op uw lichamelijke en geestelijke gezondheid en de beleving van uw woning in het algemeen. Kiest u in dit verband voor dakvensters in hellende daken? Of gaat u toch voor klassieke vensters die in de gevel van uw woning geplaatst zijn? In dit artikel geven we u enkele zaken mee om te overwegen.

Beide soorten vensters zijn noodzakelijk

Om te beginnen is er nood aan beide soorten vensters. Beide hebben hun eigen specifieke voor- en nadelen. Voor een architect zijn dakvensters en klassieke vensters instrumenten om met natuurlijk daglicht – als het ware – te schilderen en te boetseren. Net zoals een schilder de ene keer een penseel en een andere keer een spatel gebruikt, zijn beide soorten vensters noodzakelijk voor een mooie en afwisselende beleving in uw woning.

Een dakvenster geeft dubbel zoveel daglicht als een gevelvenster

Anderzijds is het bewezen dat een dakvenster twee keer meer daglicht in een ruimte binnenbrengt dan een gevelvenster met hetzelfde oppervlak in glas. Bovendien verspreidt natuurlijk daglicht zich beter in de volledige ruimte als het door een dakvenster binnenvalt.

Belangrijke punten
  • Het is bewezen dat een dakvenster twee keer meer daglicht in een ruimte binnenbrengt dan een gevelvenster met hetzelfde oppervlak in glas.
  • Natuurlijk daglicht verspreidt zich beter in de volledige ruimte als het door een dakvenster binnenvalt.
  • Voor een architect zijn dakvensters en klassieke ramen instrumenten om met natuurlijk daglicht te schilderen en te boetseren.

Dakvensters en wandvensters kunnen hun sterkte optimaal benutten als ze gecombineerd worden

U kunt gaan voor een combinatie van een mooi uitzicht en een maximale spreiding van natuurlijk daglicht. Bij een plat dak verleent een combinatie van wandvensters en dakvensters een maximale hoeveelheid daglicht. Dakvensters geven een algemene helderheid, terwijl u dankzij de gevelvensters contact hebt met de tuin of de onmiddellijke omgeving.

Dakvensters en gevelvensters combineren

Hoe plaatst u dak- en gevelvensters in één ruimte? Combineer bijvoorbeeld gevelvensters met onze 2in1 of 3in1 dakvensters. Dit zijn twee of drie dakvensters die naast elkaar geplaatst zijn en die u onafhankelijk van elkaar bedient.

Ultiem comfort: een gevelelement laten aansluiten op een dakvenster

Laat een gevelvenster aansluiten op een dakvenster. Daarmee verkrijgt u een wijde boog van daglicht en beleeft u alle voordelen die natuurlijk daglicht te bieden heeft. Wij geloven dan ook in de modulaire kracht voor het gebruik van vensters.

“Voor een architect zijn dakvensters en klassieke ramen instrumenten om met natuurlijk daglicht te schilderen en te boetseren. Net zoals een schilder de ene keer een penseel en een andere keer een spatel gebruikt, zijn beide soorten vensters noodzakelijk voor een mooie en afwisselende beleving in uw woning.”

De hoeveelheid natuurlijk daglicht in de woning bepaalt uw welzijn

Wat is er nu fijner dan binnenshuis tijdens de winter de warmte van de zon op uw huid te voelen? Het is bewezen dat een korte blootstelling aan natuurlijk daglicht zorgt voor een boost van vitamine D in uw lichaam en de aanmaak van het hormoon melatonine regelt. Dankzij dit hormoon onderhoudt u een gezond slaap- en waakritme, een van de pijlers voor een levenslange goede gezondheid.

Verduister de ruimte op maat dankzij rolluiken. Rolgordijnen en plisségordijnen

Zoals u bij wandvensters gordijnen gebruikt om het daglicht buiten te houden, hebben VELUX dakvensters ook heel wat mogelijkheden om een ruimte te verduisteren of om de warmte buiten te houden. U kunt rolgordijnen of plisségordijnen in het kader van het dakvenster plaatsen en eveneens zijn er isolerende rolluiken buitenshuis mogelijk. Deze houden de warmte buiten en onderhouden binnenshuis een optimaal klimaat, zelfs al is het erg warm buiten. Heeft u hulp nodig bij het installeren van uw binnengordijnen of rolluiken? Neem dan contact op met een gekwalificeerde installateur via de VELUX Pro dienst voor een snelle installatie.

Gerelateerde artikelen

Modern residentieel gebouw met VELUX dakvensters tegen donkere dakpannen
Plat dak, licht hellend dak of zadeldak? Voor elk type dak bestaat het juiste dakvenster
Meer daglicht dat van bovenaf in een ruimte binnenvalt: het lijkt eenvoudig, maar het verandert het karakter van uw woning en uw manier van leven aanzienlijk. Er zijn dakvensters voor verschillende soorten daken en plafonds. U vindt dus vrijwel zeker een oplossing die bij uw dak past. 
Het volledige artikel lezen
Modern thuiskantoor met VELUX dakvensters en aangrenzende keukenruimte.
De creativiteit stimuleren en productiviteit verhogen op uw home office: tips en tricks
De plaats waar we wonen heeft een grote impact op ons gedrag en ons dagelijks leven. Het is niet te onderschatten hoezeer een woonomgeving u inspireert om tot creatieve ideeën te komen. Natuurlijke elementen zoals daglicht zijn levensnoodzakelijk in uw woning om op elk moment goed te kunnen functioneren. En het goede nieuws is dat u actief in uw woning kunt ingrijpen om uzelf te verwennen en u tegelijk op de top van uw kunnen laat werken. Sinds de coronapandemie is uw thuis immers niet alleen de plaats waar u woont, maar tegelijk ook een home office.
Het volledige artikel lezen
Moderne eetkamer met natuurlijk licht van VELUX dakvensters, art-decostijl en houten tafel.
De juiste lichtinval geeft uw huis extra cachet
Wilt u graag de architectuur van uw huis een extra cachet geven, dan maakt u gebruik van natuurlijk daglicht.
Het volledige artikel lezen
Mosterdgele sofa met kussens onder een VELUX dakvenster in een gezellige zolderhoek met een open tijdschrift.
Hoe kiest u het juiste dakvenster?
U heeft een nieuwe woning gekocht en bent overtuigd van de vele mogelijkheden die onze dakvensters bieden. Maar hoe gaat u nu concreet te werk om een dakvenster te kiezen? En hoe kunt u bijvoorbeeld de afmetingen van een dakvenster bepalen? In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe u tot de juiste keuze van een dakvenster komt.
Het volledige artikel lezen
Chique keuken met donkere kasten, wit aanrecht, VELUX dakvenster en uitzicht op de tuin.
Tien redenen waarom u voor meer daglicht in uw woning moet zorgen (en hoe u dit moet doen)
Daglicht is belangrijk voor uw mentale en fysieke welzijn. We brengen veel tijd binnenshuis door, hetzij thuis of hetzij op onze werkplek. Het is niet altijd mogelijk om onze werkplek naar onze eigen smaak in te richten, hoe jammer dit ook is. Hoe uw thuis uw woning inricht, is vaak wel uw keuze. Een centraal gegeven bij de keuzes die u daar maakt, moet zijn hoe u het beste daglicht in de woning kunt brengen. Onderzoek heeft immers aangetoond dat het goed is voor uw welzijn om dicht bij een raam of onder een dakvenster te zitten. VELUX is perfect om u hierbij te helpen en biedt bovendien nog meer voordelen.
Het volledige artikel lezen
Language is changing...