Dakvensters of gevelvensters? Lees er alles over en maak de beste keuze

Joined kitchen and living room space with three roof windows
Wanneer u uw woning renoveert, moet u met veel zaken rekening houden. Eén daarvan is de keuze omtrent het type van vensters die u wenst te plaatsen. Dit is meteen een cruciale beslissing, omdat natuurlijk daglicht in uw woning een grote impact heeft op uw lichamelijke en geestelijke gezondheid en de beleving van uw woning in het algemeen. Kiest u in dit verband voor dakvensters in hellende daken? Of gaat u toch voor klassieke vensters die in de gevel van uw woning geplaatst zijn? In dit artikel geven we u enkele zaken mee om te overwegen.

Beide soorten vensters zijn noodzakelijk

Om te beginnen is er nood aan beide soorten vensters. Beide hebben hun eigen specifieke voor- en nadelen. Voor een architect zijn dakvensters en klassieke vensters instrumenten om met natuurlijk daglicht – als het ware – te schilderen en te boetseren. Net zoals een schilder de ene keer een penseel en een andere keer een spatel gebruikt, zijn beide soorten vensters noodzakelijk voor een mooie en afwisselende beleving in uw woning.

Een dakvenster geeft dubbel zoveel daglicht als een gevelvenster

Anderzijds is het bewezen dat een dakvenster twee keer meer daglicht in een ruimte binnenbrengt dan een gevelvenster met hetzelfde oppervlak in glas. Bovendien verspreidt natuurlijk daglicht zich beter in de volledige ruimte als het door een dakvenster binnenvalt.

Belangrijke punten
  • Het is bewezen dat een dakvenster twee keer meer daglicht in een ruimte binnenbrengt dan een gevelvenster met hetzelfde oppervlak in glas.
  • Natuurlijk daglicht verspreidt zich beter in de volledige ruimte als het door een dakvenster binnenvalt.
  • Voor een architect zijn dakvensters en klassieke ramen instrumenten om met natuurlijk daglicht te schilderen en te boetseren.

Dakvensters en wandvensters kunnen hun sterkte optimaal benutten als ze gecombineerd worden

U kunt gaan voor een combinatie van een mooi uitzicht en een maximale spreiding van natuurlijk daglicht. Bij een plat dak verleent een combinatie van wandvensters en dakvensters een maximale hoeveelheid daglicht. Dakvensters geven een algemene helderheid, terwijl u dankzij de gevelvensters contact hebt met de tuin of de onmiddellijke omgeving.

Dakvensters en gevelvensters combineren

Hoe plaatst u dak- en gevelvensters in één ruimte? Combineer bijvoorbeeld gevelvensters met onze 2in1 of 3in1 dakvensters. Dit zijn twee of drie dakvensters die naast elkaar geplaatst zijn en die u onafhankelijk van elkaar bedient.

Ultiem comfort: een gevelelement laten aansluiten op een dakvenster

Laat een gevelvenster aansluiten op een dakvenster. Daarmee verkrijgt u een wijde boog van daglicht en beleeft u alle voordelen die natuurlijk daglicht te bieden heeft. Wij geloven dan ook in de modulaire kracht voor het gebruik van vensters.

“Voor een architect zijn dakvensters en klassieke ramen instrumenten om met natuurlijk daglicht te schilderen en te boetseren. Net zoals een schilder de ene keer een penseel en een andere keer een spatel gebruikt, zijn beide soorten vensters noodzakelijk voor een mooie en afwisselende beleving in uw woning.”

De hoeveelheid natuurlijk daglicht in de woning bepaalt uw welzijn

Wat is er nu fijner dan binnenshuis tijdens de winter de warmte van de zon op uw huid te voelen? Het is bewezen dat een korte blootstelling aan natuurlijk daglicht zorgt voor een boost van vitamine D in uw lichaam en de aanmaak van het hormoon melatonine regelt. Dankzij dit hormoon onderhoudt u een gezond slaap- en waakritme, een van de pijlers voor een levenslange goede gezondheid.

Verduister de ruimte op maat dankzij rolluiken. Rolgordijnen en plisségordijnen

Zoals u bij wandvensters gordijnen gebruikt om het daglicht buiten te houden, hebben VELUX dakvensters ook heel wat mogelijkheden om een ruimte te verduisteren of om de warmte buiten te houden. U kunt rolgordijnen of plisségordijnen in het kader van het dakvenster plaatsen en eveneens zijn er isolerende rolluiken buitenshuis mogelijk. Deze houden de warmte buiten en onderhouden binnenshuis een optimaal klimaat, zelfs al is het erg warm buiten. Heeft u hulp nodig bij het installeren van uw binnengordijnen of rolluiken? Neem dan contact op met een gekwalificeerde installateur via de VELUX Pro dienst voor een snelle installatie.

Gerelateerde artikelen

Language is changing...