Hoe maakt u van uw keuken het hart van de woning?

A modern kitchen with dark painted cabinets and flat roof windows
De keuken is een van de belangrijkste ruimtes in uw woning. Het is meer dan alleen een plaats om te kokkerellen. Meer en meer is een keuken het hart van uw woning, waarin u weliswaar het eten bereidt, maar waarin u ook de andere gezinsleden ontmoet en bijpraat na een drukke dag. Het ontwerpen en het plaatsen van een nieuwe keuken is niet een project waarbij u over een nacht ijs kunt gaan. Het komt erop aan om veel informatie te verzamelen en goed uw eigen wensen en mogelijkheden in te schatten.

Een keuken ontwerpen houdt meer in dan u denkt

Het ontwerp en het plaatsen van een nieuwe keuken houdt meer in dan u denkt. Zo moet u een goed ruimtelijk overzicht in de hele woning hebben en in samenspraak met uw architect onderzoeken hoe de keuken samenhangt met andere ruimtes in de woning.

Vooraleer u beslist welk type keuken en welke toestellen u gaat plaatsen, moet u zich ervan verzekeren dat de ruimte ervoor geschikt is. Wij raden hoe dan ook aan een ruimte te voorzien van een dakvenster. Een dakvenster in de keuken is ideaal om volop te genieten van natuurlijk daglicht en om de keuken gemakkelijk te kunnen ventileren. Verder moet u ook de nodige zonnewering kunnen voorzien met buitenbeschermingen.

Belangrijke punten
  • Gemiddeld kost een verbouwing van een keuken ongeveer € 20.000. Dit komt neer op € 450 per vierkante meter. Op basis hiervan kunt u een inschatting maken op basis van het oppervlak van de ruimte voor de keuken.
  • Vergeet de kracht van een mooie afwerking niet. Zo is een accentmuur met een mooi behang of een originele kleur iets waar u elke dag opnieuw van geniet.
  • De keuken is een van de belangrijkste ruimtes in uw woning. Het is meer dan alleen een plaats om te kokkerellen.

Een renovatie van de keuken vergroot de waarde van uw woning

Bij het plaatsen van een nieuwe keuken moet u altijd in gedachten houden dat deze renovatie de waarde van uw woning vergroot. Dit helpt u mogelijk op lange termijn te denken en helpt voorkomen dat u al te snel bepaalde toegevingen doet. Zit het ruimtelijk gevoel goed, dan kunt u bijvoorbeeld na 15 jaar beslissen om in dezelfde ruimte een nieuwe keuken te plaatsen.

"Het ontwerp en het plaatsen van een nieuwe keuken houdt meer in dan u denkt. Zo moet u een goed ruimtelijk overzicht in de hele woning hebben en in samenspraak met uw architect onderzoeken hoe de keuken verbonden is met andere ruimtes in de woning."

Is er voldoende natuurlijk daglicht in de keuken?

Is er een goede ruimte voorzien of gecreëerd die van voldoende natuurlijk daglicht voorzien is? Dan kunt u nadenken over de indeling van de keuken. Is er ruimte voor een vrijstaand kookeiland? Of plaatst u het werkblad en het fornuis tegen een wand? Het kan allemaal. Hoe het daglicht in uw keuken valt, moet een grote rol spelen vooraleer u beslist.

Welk budget heeft u nodig voor de renovatie van een keuken?

Gemiddeld kost een verbouwing van een keuken ongeveer € 20.000. Dit komt neer op € 450 per vierkante meter. Op basis hiervan kunt u een inschatting maken op basis van het oppervlak van de ruimte voor de keuken. De totale kosten variëren afhankelijk van de grootte van de keuken, maar ook van de materialen die u kiest of de toestellen waarvoor u opteert. Een werkblad in graniet kost bijvoorbeeld een stuk meer dan een werkblad in melamine. Hetzelfde geldt voor de kasten. Fronten voor de kast uit massief hout kosten meer dan fronten in MDF of spaanplaat.

Heeft u een bouwvergunning nodig voor een renovatie van de keuken?

Wil u een aanbouw aan uw woning realiseren om een keuken te plaatsen, dan dient u een bouwvergunning aan te vragen. Uw architect weet hier raad mee. Speelt de volledige renovatie zich binnenshuis af, dan is dit niet nodig.

De kracht van een mooie afwerking voor de keuken

Vergeet tenslotte de kracht van een mooie afwerking niet. Zo is een accentmuur met een mooi behang of een originele kleur iets waar u elke dag opnieuw van geniet. Bent u van plan om spoedig te beginnen met de renovatie? Bij Velux helpen we u gaag op weg. Heeft u hulp nodig bij het installeren van dakvensters, binnengordijnen of buitenbeschermingen? Neem dan contact op met een gekwalificeerde installateur via de VELUX Pro dienst voor een snelle installatie of contacteer onze klantendienst voor meer uitleg.

Gerelateerde artikelen

Language is changing...