Hoe kiest u het juiste dakvenster?

A view down from a roof window to a two persons standing in the room
U heeft een nieuwe woning gekocht en bent overtuigd van de vele mogelijkheden die onze dakvensters bieden. Maar hoe gaat u nu concreet te werk om een dakvenster te kiezen? En hoe kunt u bijvoorbeeld de afmetingen van een dakvenster bepalen? In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe u tot de juiste keuze van een dakvenster komt. Wilt u de juiste keuze voor een dakvenster maken, dan moet u rekening houden met onderstaande factoren.

De grootte van het dakvenster

De vuistregel hier is dat de grootte van het vloeroppervlak de grootte van het dakvenster bepaalt. In een ruimte zonder andere dakvensters geldt dat het raamoppervlak 20 procent van het vloeroppervlak moet zijn.

De bediening van uw dakvenster

  • Wenst u een tuimelraam te plaatsen, of geeft u de voorkeur aan een dakvenster met een scharnier bovenaan?
  • Kiest u voor een elektronisch dakvenster of een geautomatiseerd dakvenster met lichtsensoren? Dit zijn allemaal overwegingen die u moet maken voordat u een beslissing neemt.

Welke combinatie van dakvensters wenst u?

Geeft u de voorkeur aan een enkel dakvenster of gaat u voor een combinatie zoals een 3in1 of een 2in1 dakvenster? In dit artikel leest u alles over de voordelen van deze combinatievensters.

Oriëntatie: waar wenst u het dakvenster te plaatsen?

Waar u het dakvenster plaatst is natuurlijk erg belangrijk. Houd hierbij rekening met de oriëntatie van uw woning en de functie waarvoor u de zolderruimte wenst te gebruiken. Hier leest u tips en tricks over de oriëntatie van een dakvenster in uw dak.

De hoogte van het dakvenster

Wilt u het dakvenster zo plaatsen dat u kunt genieten van een mooi panoramisch uitzicht naar buiten? Of plaatst u het liever hoger in de ruimte om van de nodige privacy te genieten en tegelijk een riante lichtinval in de ruimte te hebben?

Waarvoor wenst u de ruimte te gebruiken?

Creëert u een woonkamer in een zolderruimte, dan is een 3in1 dakvenster een aanrader om te genieten van het uitzicht.

Laat u adviseren om het best mogelijke dakvenster te kiezen

Tenslotte is het belangrijk een geschikte installateur en partner voor het plaatsen van uw dakvensters te vinden. U kunt dit project zelf uitvoeren, maar kunt het ook overlaten aan een erkende montagepartner. Is uw woning voldoende oud, dan kunt u hierbij profiteren van een verlaagd btw-tarief voor het werk. Neem contact op met onze daglichtadvies dienst of neem contact op met een installateur via onze VELUX Pro dienst.

Gerelateerde artikelen

Language is changing...