Hoe kiest u het juiste dakvenster?

Mosterdgele sofa met kussens onder een VELUX dakvenster in een gezellige zolderhoek met een open tijdschrift.
U heeft een nieuwe woning gekocht en bent overtuigd van de vele mogelijkheden die onze dakvensters bieden. Maar hoe gaat u nu concreet te werk om een dakvenster te kiezen? En hoe kunt u bijvoorbeeld de afmetingen van een dakvenster bepalen? In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe u tot de juiste keuze van een dakvenster komt. Wilt u de juiste keuze voor een dakvenster maken, dan moet u rekening houden met onderstaande factoren.

De grootte van het dakvenster

De vuistregel hier is dat de grootte van het vloeroppervlak de grootte van het dakvenster bepaalt. In een ruimte zonder andere dakvensters geldt dat het raamoppervlak 20 procent van het vloeroppervlak moet zijn.

De bediening van uw dakvenster

  • Wenst u een tuimelraam te plaatsen, of geeft u de voorkeur aan een dakvenster met een scharnier bovenaan?
  • Kiest u voor een elektronisch dakvenster of een geautomatiseerd dakvenster met lichtsensoren? Dit zijn allemaal overwegingen die u moet maken voordat u een beslissing neemt.

Welke combinatie van dakvensters wenst u?

Geeft u de voorkeur aan een enkel dakvenster of gaat u voor een combinatie zoals een 3in1 of een 2in1 dakvenster? In dit artikel leest u alles over de voordelen van deze combinatievensters.

Oriëntatie: waar wenst u het dakvenster te plaatsen?

Waar u het dakvenster plaatst is natuurlijk erg belangrijk. Houd hierbij rekening met de oriëntatie van uw woning en de functie waarvoor u de zolderruimte wenst te gebruiken. Hier leest u tips en tricks over de oriëntatie van een dakvenster in uw dak.

De hoogte van het dakvenster

Wilt u het dakvenster zo plaatsen dat u kunt genieten van een mooi panoramisch uitzicht naar buiten? Of plaatst u het liever hoger in de ruimte om van de nodige privacy te genieten en tegelijk een riante lichtinval in de ruimte te hebben?

Waarvoor wenst u de ruimte te gebruiken?

Creëert u een woonkamer in een zolderruimte, dan is een 3in1 dakvenster een aanrader om te genieten van het uitzicht.

Laat u adviseren om het best mogelijke dakvenster te kiezen

Tenslotte is het belangrijk een geschikte installateur en partner voor het plaatsen van uw dakvensters te vinden. U kunt dit project zelf uitvoeren, maar kunt het ook overlaten aan een erkende montagepartner. Is uw woning voldoende oud, dan kunt u hierbij profiteren van een verlaagd btw-tarief voor het werk. Neem contact op met onze daglichtadvies dienst of neem contact op met een installateur via onze VELUX Pro dienst.

Gerelateerde artikelen

Zolder thuiskantoor met VELUX ramen, minimalistisch bureau en groene muur.
Verander de look van uw woning met een dakvenster
Wilt u uw woning een opknapbeurt geven? Dan hebben wij goede raad. Dakvensters zijn een eenvoudige ingreep die uw woning volledig veranderen. Dankzij het natuurlijke licht van een dakvenster geniet u elke dag van uw woning. Dankzij dakvensters creëert u ruimtes waar iedereen graag vertoeft. Zo ziet u dankzij dakvensters letterlijk uw woning in een nieuw daglicht.
Het volledige artikel lezen
Charmant zolder thuiskantoor met VELUX dakvenster en vintage decor.
De top 10 grootste mythes rond dakvensters ontkracht
Er zijn tal van redenen om natuurlijk daglicht en frisse lucht in uw woning te brengen. Dit is een van de beste en tegelijk een van de meest eenvoudige manieren om het comfort in uw woning te verbeteren. Dankzij daglicht transformeert u de ruimte, creëert u een fijne sfeer en verbindt u het interieur en het exterieur van uw woning.
Het volledige artikel lezen
Modern rijtjeshuis met VELUX dakvenster en tuinuitbreiding.
Het duurzaam bouwen van een huis
Het bouwen van een duurzaam huis vergt veel inzet, tijd en toewijding. Waar te beginnen met zo een groot project? Als u overweegt een nieuw duurzaam huis te bouwen of een grote duurzame renovatie uit te voeren, lees dan vooral verder.
Het volledige artikel lezen
Modern residentieel gebouw met VELUX dakvensters tegen donkere dakpannen
Plat dak, licht hellend dak of zadeldak? Voor elk type dak bestaat het juiste dakvenster
Meer daglicht dat van bovenaf in een ruimte binnenvalt: het lijkt eenvoudig, maar het verandert het karakter van uw woning en uw manier van leven aanzienlijk. Er zijn dakvensters voor verschillende soorten daken en plafonds. U vindt dus vrijwel zeker een oplossing die bij uw dak past. 
Het volledige artikel lezen
Werknemer die een VELUX dakvenster installeert op een betegeld dak, waardoor de huisverlichting verbetert.
Hoe vindt u de juiste vakman om een dakvenster te plaatsen?
Een goede aannemer vinden om een dakvenster te laten plaatsen, lijkt een hele klus. Hoe weet u wie u kunt vertrouwen? Als u de zaken goed aanpakt en u de nodige kennis van zaken heeft, hoeft dit geen moeilijke opgave te zijn.
Het volledige artikel lezen
Language is changing...