De juiste lichtinval geeft uw huis extra cachet

Moderne eetkamer met natuurlijk licht van VELUX dakvensters, art-decostijl en houten tafel.
Wilt u graag de architectuur van uw huis een extra cachet geven, dan maakt u gebruik van natuurlijk daglicht. Natuurlijk daglicht heeft als grote voordeel dat het een enorm krachtige bron van zonlicht is waar u als architect of interieurarchitect naar hartenlust gebruik van kunt maken. Denk bijvoorbeeld maar aan het schaduwspel dat een dakvenster in een ruimte kan teweegbrengen of aan het wijzigende effect van zonlicht dat zich afwisselt met bewolking. Dankzij natuurlijk daglicht komen architecturale gebouwen als het ware tot leven en verandert de beleving in het interieur en het uitzicht continu. Een ruimte openen met daglicht geeft een groots ruimtelijk gevoel. Dat bleek al bij de bouw van het Pantheon in Rome onder keizer Hadrianus. Met een 3-in-1 dakvenster of een van onze andere oplossingen gaat u voor een riant en ruimtelijk gevoel in uw huis.

Meer daglicht in huis is een basisvereiste om goed te leven

Methodes om daglicht op een spectaculaire manier in een gebouw te brengen, zijn er genoeg. Er zijn ook heel wat voorbeelden in België van eigentijdse architecturale gebouwen die met daglicht spelen. In het Atomium in Brussel bijvoorbeeld valt het daglicht langs alle kanten in de negen bollen binnen. Het Nieuw Havenhuis in Antwerpen van architect Zaha Hadid combineert een beschermd monument met een eigentijdse moderne uitbouw waarin natuurlijk daglicht de hele dag vrij spel heeft.

Natuurlijk daglicht laat muren en wanden leven. U kunt dit als architect versterken door de muren en wanden op een bepaalde manier te positioneren of op een specifieke manier vorm te geven. Daarnaast kunt u ook met kleuren op muren werken. Deze kleuren versterken het levendige en warme effect nog eens extra. Het voordeel van warme kleuren is dat ze ook aangenaam zijn voor de ogen op een moment dat er weinig natuurlijk daglicht is. Natuurlijk daglicht helpt zodoende het lichaam van bewoners een gezond bioritme te onderhouden.

Belangrijke punten
  • Zoals de wolken continu veranderen, ondergaat ook de lichtinval in de ruimte een continue verandering. Dat voelt aangenaam voor iedereen die zich in de ruimte bevindt.
  • Natuurlijk daglicht verkleint de grens tussen binnen en buiten. Zodoende is een gebouw continu met de buitenwereld verbonden.
  • Door natuurlijk daglicht komen muren en wanden tot leven. Als architect versterkt u dit effect door muren en wanden op een bepaalde manier te positioneren of op een specifieke manier vorm te geven.

Natuurlijk daglicht verkleint de grens tussen binnen en buiten

Dankzij natuurlijk daglicht is het interieur van een gebouw continu met de buitenwereld geconnecteerd.

VELUX dakvensters zijn echte ruimtemakers

Door de subtiele schuine lichtinval van een dakvenster laat u ruimtes groter lijken dan ze soms in werkelijkheid zijn.

"Dankzij natuurlijk daglicht komen architecturale gebouwen als het ware tot leven en verandert de beleving in het interieur en het uitzicht continu. Een ruimte openen met daglicht geeft een groots ruimtelijk gevoel, dat bleek bijvoorbeeld al bij de bouw van het Pantheon in Rome onder keizer Hadrianus."

Naast elkaar geplaatste dakvensters in grotere ruimtes

Meerdere dakvensters naast elkaar zorgen ervoor dat er op elk moment van de dag het nodige natuurlijk daglicht naar binnen valt en dat een ruimte nooit somber aanvoelt. Daglicht laat u als het ware toe om ruimtes continu te sculpturen tot kamers met een eigen karakter. Zoals de wolken continu veranderen, ondergaat ook de lichtinval in de ruimte een continue verandering, wat aangenaam aanvoelt voor iedereen die zich in de ruimte bevindt.

Ontwikkel uw project met VELUX

Bij VELUX hebben we een breed assortiment dakvensters en bieden we verschillende oplossingen. Deze moeten worden gekozen op basis van het ontwerp van het gebouw, de blootstelling, maar ook de functie van de ruimte en de behoeften van de bewoners. Probeer onze visualisatietool, de Daylight Visualizer, om vandaag nog te beginnen met het ontwerpen met daglicht of neem contact op met onze daglichtadviseurs die u kunnen helpen bij het vinden van de beste daglichtoplossing voor uw project.

Gerelateerde artikelen

Chique keuken met donkere kasten, wit aanrecht, VELUX dakvenster en uitzicht op de tuin.
Tien redenen waarom u voor meer daglicht in uw woning moet zorgen (en hoe u dit moet doen)
Daglicht is belangrijk voor uw mentale en fysieke welzijn. We brengen veel tijd binnenshuis door, hetzij thuis of hetzij op onze werkplek. Het is niet altijd mogelijk om onze werkplek naar onze eigen smaak in te richten, hoe jammer dit ook is. Hoe uw thuis uw woning inricht, is vaak wel uw keuze. Een centraal gegeven bij de keuzes die u daar maakt, moet zijn hoe u het beste daglicht in de woning kunt brengen. Onderzoek heeft immers aangetoond dat het goed is voor uw welzijn om dicht bij een raam of onder een dakvenster te zitten. VELUX is perfect om u hierbij te helpen en biedt bovendien nog meer voordelen.
Het volledige artikel lezen
Lichte zolder thuiskantoor met open VELUX dakvenster, naaigedeelte en planten.
Meten is weten: luchtkwaliteit meten in huis en beheersen met VELUX dakvensters
Met de VELUX app beheert u alle aspecten van een modern en hygiënisch leefklimaat. Hoe luchtkwaliteit meten in huis? Lees het hier.
Het volledige artikel lezen
Gezellige zolder slaapkamer met VELUX dakvenster, houten muren en witte vloer.
Een duurzamer huis creëren? Hier leest u tips om uw wooncomfort te verhogen
Het is in onze tijd meer dan ooit belangrijk om te kunnen wonen in een comfortabel, aangenaam en tegelijk duurzamer huis. U en uw gezin brengen heel wat tijd thuis door en tussen alle drukke werkzaamheden door is uw woonst de plaats om helemaal tot uzelf te komen. Huizen zijn tegenwoordig ook zo ingericht dat u er zich niet alleen kunt ontspannen, maar ook dat u er kunt werken en misschien zelfs sporten. Een eigentijds huis is een totaalpakket van dit alles.
Het volledige artikel lezen
Modern thuiskantoor met VELUX dakvensters en aangrenzende keukenruimte.
De creativiteit stimuleren en productiviteit verhogen op uw home office: tips en tricks
De plaats waar we wonen heeft een grote impact op ons gedrag en ons dagelijks leven. Het is niet te onderschatten hoezeer een woonomgeving u inspireert om tot creatieve ideeën te komen. Natuurlijke elementen zoals daglicht zijn levensnoodzakelijk in uw woning om op elk moment goed te kunnen functioneren. En het goede nieuws is dat u actief in uw woning kunt ingrijpen om uzelf te verwennen en u tegelijk op de top van uw kunnen laat werken. Sinds de coronapandemie is uw thuis immers niet alleen de plaats waar u woont, maar tegelijk ook een home office.
Het volledige artikel lezen
Bovenaanzicht van eettafel met witte borden, geweven placemats en een kleurrijk middelpunt.
Ga voor een woning vol daglicht en lucht met een VELUX dakvenster
Een woning vol zonlicht en lucht, dat is toch de droom van iedereen, nietwaar? Dakvensters brengen daglicht en gezonde buitenlucht in uw woning. Daarnaast zijn dakvensters ook bijzonder nuttig om ongemerkt bij te dragen aan een betere gezondheid en slaap. In dit artikel sommen we op waar dakvensters allemaal goed voor zijn.
Het volledige artikel lezen
Language is changing...