Welke premie voor ramen bij het verbouwen van uw woning?

An image of roof with two open sloped roof windows and the trees in the background
Wenst u uw woning te renoveren, dan wilt u een goed overzicht behouden over alle kosten die hierbij komen kijken. Dat is op zich geen gemakkelijke oefening. Zo kunnen er om te beginnen verschillen zijn tussen prijzen die diverse aannemers aanrekenen. De prijs kan op het eerste gezicht wel hoog liggen, maar de investering verdient u op lange termijn terug door de energiebesparing die ermee gepaard gaat. Bovendien gelden er in het Vlaamse, het Waalse en het Brussels Hoofdstedelijke gewest premies waar u gebruik van kunt maken als u bijvoorbeeld uw ramen of uw dak vernieuwt. Hier kunt u ook een aanzienlijk bedrag van de kostprijs mee terugverdienen. Dit maakt de stap kleiner om uw woning energiezuinig te maken. De diverse overheden in België moedigen u aan om uw woning energiezuinig te maken. Het plaatsen van dakvensters past perfect in een renovatie met het oog op energiezuinigheid. Zo kunt u een isolerend dak plaatsen met daarin enkele dakvensters met dubbel of driedubbel glas. Hierdoor blijft de warmte beter in uw woning behouden en geniet u tegelijk van de vele voordelen die natuurlijk daglicht te bieden heeft.

Maak gebruik van een renovatiepremie voor ramen bij het vervangen van dakvensters

Het kan een hele opgave zijn uw weg te zoeken in de mogelijkheden tot subsidies en premies bij het renoveren van een woning. We raden u toch aan u hier grondig in te verdiepen. De kans tot een terugbetaling van uw investering wilt u immers niet miss

Belangrijke punten
  • In Vlaanderen vraagt u premies voor diverse renovaties en energiebesparende maatregelen aan onder de noemer Mijn Verbouwpremie.
  • Sinds 2019 geldt er in Wallonië een systeem van woonpremies voor alle projecten rond de renovatie van woningen en de isolatie van gebouwen. Sinds 2022 is het volledige systeem vereenvoudigd, om het proces van woningrenovatie aan te moedigen.
  • Een gekwalificeerde installateur legt u graag uit welke premies voor ramen er gelden in welke situatie.

In Vlaanderen kunt u premies voor diverse renovaties en energiebesparende maatregelen aanvragen

Premies aanvragen in Vlaanderen gebeurt onder de noemer Mijn Verbouwpremie. Wie een bestaande woning renoveert, mag afhankelijk van de doelgroep waartoe hij of zij behoort een premie aanvragen voor energie-efficiënte investeringen, zoals dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, het plaatsen van een zonneboiler of een warmtepomp. Zo doet u bijvoorbeeld een beroep op een premie om een bestaand dakvenster met enkel glas te vervangen door een dakvenster met hoogrendementsglas. De voorwaarden en de mogelijkheden veranderen regelmatig, dus check zeker de website van de Vlaamse Overheid vooraleer u een beslissing neemt. U kunt ook steeds terecht bij het plaatselijke bestuur van uw gemeente of stad.

“Het kan een hele opgave zijn uw weg te zoeken in de mogelijkheden tot subsidies en premies bij het renoveren van een woning. We raden u niettemin aan om u hier grondig in te verdiepen. Het zou jammer zijn als u de kans tot een terugbetaling van uw investering verloren zou laten gaan, nietwaar?”

In het Waalse en Brusselse gewest gelden gelijkaardige premies Sinds 2019 geldt in Wallonië een systeem van woonpremies voor alle projecten rond de renovatie van woningen en de isolatie van gebouwen. Sinds 2022 is dit proces eenvoudiger, om het proces van woningrenovatie aan te moedigen. Concreet betekent dit dat een voorafgaande audit niet langer verplicht is om een dak te renoveren of om energiebesparende maatregelen uit te voeren. En dit voor projecten die minder dan 3.000 euro exclusief btw bedragen. Meer informatie vindt u op de website van het Waalse Gewest.

Voorwaarden om te genieten van een premie bij het plaatsen van een dakvenster

U kunt niet zomaar een premie aanvragen als u in een bestaand en goed geïsoleerd dak een dakvenster wenst te plaatsen. De premie geldt in principe enkel als u een bestaand dakvenster met enkel glas laat vervangen door een dakvenster met driedubbele beglazing. Anderzijds kunt u wel van een premie profiteren als u het volledige dak laat vervangen en u er tegelijkertijd dakvensters in laat plaatsen.

Wenst u meer informatie over premies, dan kunt u terecht op de websites van de Vlaamse, de Waalse en de Brusselse overheden. Daarnaast bespreekt een installateur met u graag welke premies er gelden in welke situatie. Contacteer vandaag nog een installateur via het VELUX Pro dienst, deze dienst brengt u gratis in contact met verschillende gekwalificeerde installateurs.

Gerelateerde artikelen

Language is changing...