Creëer uw droomslaapkamer met deze topideeën voor een leuke renovatie en inrichting

Bedroom with flat roof window just above the bed.
Een slaapkamer verbouwen lijkt op het eerste gezicht een eenvoudige klus. De muren een mooie kleur geven en een nieuw bed en kast plaatsen, meer dan dat kan dit toch niet zijn? Denk evenwel goed na vooraleer u aan een slaapkamer verbouwen begint: in een verbouwing kunnen grote en kleine veranderingen een grote impact hebben op een ruimte. Overweeg ook welke materialen het best gebruikt worden en of een dakraam niet net is wat u nodig hebt. In dit artikel geven we u tips om uw slaapkamer te verbouwen.

Tips bij het renoveren van een slaapkamer

Sta stil bij uw noden en wensen voor de slaapkamer. Welk bed en matras heeft uw voorkeur? Heeft u nood aan een eenvoudige kleerkast of wenst u te investeren in een dressing? Kunt u kastruimte onder de schuine dakrand maken? Lijst deze allemaal op en maak gebruik van de goed-beter-best methode, waarbij goed het absolute minimum is wat u wilt bekomen en best een slaapkamer met alles erop en eraan is, kortom de slaapkamer van uw dromen!

Sta ook stil bij hoe de investering de waarde van uw huis kan beïnvloeden: geeft een bepaalde investering ook een meerwaarde aan het huis op lange termijn?

Belangrijke punten
  • Laat een dakvenster hoog genoeg plaatsen en zorg voor binnengordijnen om eventuele inkijk tot een minimum te beperken.
  • Om een slaapkamer te renoveren of om bijvoorbeeld een zolderkamer als slaapkamer in te richten, moet u rekenen op een budget tussen de € 4.000 en de € 8.000.
  • Laat samen met een dakvenster ook een binnengordijn, buitenbescherming en een muggengaas plaatsen, zodat u meteen van alle comfort geniet.

Maak een budget bij het renoveren van een slaapkamer

Mogelijk moet u qua budget toegevingen doen. Wij vinden dat u best de keuze voor de meubelen tot het laatste bewaart, en eerst investeert in de basics, zoals een dakvenster dat voor natuurlijk daglicht zorgt en u toelaat de slaapkamer te verluchten. Laat meteen ook een rolgordijn, buitenbescherming en een muggengaas plaatsen, zodat u direct van alle comfort geniet.

Kies de juiste materialen

Kies zoveel mogelijk voor ecologische bouwmaterialen. Met ecologisch bouwmateriaal bedoelen we materialen waarbij weinig schadelijke stoffen gebruikt zijn. Een vloer uit gerecycleerde kurk en meubels uit bamboe geven niet alleen een warme aanblik in uw slaapkamer, de impact op het milieu ervan is ook beperkt. Tweedehands meubelen zijn ook een goed idee. Ze zijn niet duur en geven karakter aan uw slaapkamer. Begin hierbij wel op tijd met het zoeken van het juiste tweedehands meubilair, deze stukken zijn meestal uniek.

"Een vloer uit gerecycleerde kurk en meubels uit bamboe geven niet alleen een warme aanblik in uw slaapkamer, de impact op het milieu ervan is ook beperkt."

Sta stil bij de keuze van meubelen en de interieurvormgeving

Bij de inrichting van uw slaapkamer moet u ook op volgende punten letten:

  • Sta stil bij de keuze van de juiste matras. Laat u hierbij adviseren en kies een matras met de hardheid die uw voorkeur geniet. Uw lichaamsgewicht speelt ook een rol bij de keuze van de juiste matras.
  • Schilder uw slaapkamer in rustige en natuurlijke kleuren.
  • Zorg voor voldoende privacy. Laat daarom een dakvenster hoog genoeg plaatsen en zorg voor binnengordijnen om eventuele inkijk tot een minimum te beperken.
  • Dakvensters zijn ideaal om een kleine kamer groot te laten lijken. U heeft meer mogelijkheden om meubelen te plaatsen waar u wilt en creëert een verbinding tussen binnen en buiten.

Wat kost een slaapkamer renoveren?

Om een slaapkamer te renoveren of om bijvoorbeeld een zolderkamer als slaapkamer in te richten, kunnen de kosten sterk uiteenlopen. Aangezien dit kan gaan van een beetje verf en een opgeschuurde vloer tot een volledige renovatie met het leggen van een nieuwe vloer, het voorzien van de nodige elektriciteit, het plaatsen van een dakraam, het voorzien van verwarming en de afwerking van de muren. De renovatie van een slaapkamer is meestal een klus van een of twee dagen, maar houd rekening met de beschikbaarheid van aannemers en plan de werken tijdig in.

Voor elementen zoals een dakvenster laten plaatsen neemt u best contact op met een installateur via ons VELUX Pro-systeem, zij kunnen u verder wegwijs maken.

Gerelateerde artikelen

Language is changing...